maanantai 4. marraskuuta 2019

Alkon Jouluoluet 2019

Yksi makukokemukseen perustuva nosto suht yllätyksettömästä valikoimasta.
Alkon tämänvuotinen jouluolutkattaus vaikuttaa perusvarmalta, mallaspainotteiselta ja ne suurimmat tähdet tilausvalikoiman ja virallisen jouluoluttarjonnan ulkopuolisten täydennysten varaan jättävältä. Mutta tämä on ollut suunta jo muutaman vuoden, eikä siinä se ihmeempiä. Hyviä oluita ja ennakkoon kiinnostavia perusmakuja löytyy kohtalainen satsi, mutta muutama "kestosuosikki" joutaisi ehkä jo vaihtoonkin.

Saksa on edustettuna hyvin ja nimenomaan niissä omissa, varmaotteisissa lajeissaan, mutta briteiltä olisi toivonut mukaan vähän suurempaa osanottoa ja ehkä yllätyksellisempääkin esiintuloa. Onneksi äkäiset tontut sentään vältettiin. Belgien puolellekin olisi suonut vähän laajempaa mahdollisuutta, joskin aika varmat valinnat hyviä ovatkin.

Ayinger Winterbock

Doppelbock / 6,7% / 4,58€ / 0,5l

Laatuolut alusta loppuun ja nyt kun Celebrator ei enää laaja-alaiseen valikoimaan kuulu, on Winterbockin valikoimaanotto näin joulun kunniaksi erittäin perusteltua. Ostan ja todennäköisesti useammankin. Runsaan maltainen ja paahteisen puhutteleva "tumma olut" lagereliitin huipulta.

Erdinger Schneeweisse

Hefeweizen / 5,6% / 3,90€ / 0,5l

 Erdingerin tulon melkein jo arvasikin eikä siinä mitään. Jouluteemainen etiketti katsotaan eduksi ja sen Schneeweisse hienosti täyttääkin. Itse olut on vain harmillisen mitäänsanomaton ja lajissaan keskikastiin hädintuskin kelpuutettava tuote, jolle löytyisi varmasti korvaaja aika helpostikin.

Koff Jouluolut

Tumma Lager / 6,0% / 2,59€ / 0,33l

KOFFin jouluolut kuuluu Alkon jouluolutvalikoimaan. Volyymilager, jonka paikan isossa kuvassa ymmärrän. Tuttu ja turvallinen, silti vähän erikoisempi jouluperinne monille. Ei tosin minulle. Ja hei, myös 12-pack!

N'Ice Chouffe

10,0% / 4,49€ / 0,33l

 Curacaolla ja timjamilla maustettu, hitaan lämmin ja vahvan tunnelmallinen belgi strong on hyvin tuttu tuote jouluvalikoimaan. Voisi olla jotain muutakin, mutta belgien vahvoista maustevirityksistä tämä on kuitenkin varmalla puolella, enkä uskaltaisi monopoliarvan vaihtoehtoiseenkaan tuuriin oikein luottaa. Tämä on hyvä olut.

Mönchshof Bockbier

Dunkler Bock / 6,9% / 4,68€ / 0,5l

Mönkkärin yli-imelä scwarzchbier on aiheuttanut elinikäiset traumat ja panimon etiketin näkeminen nostaa suojamuurit automaattisesti. Se on sääli, sillä se voi ajaa konossöörin tässä kohtaa kokonaan herkullisen tilaisuuden ohi. Tämä Bockbier on näet erittäinkin kehuttava ja runsana maltainen lagerolut, josta riittää makusteltavaa pikkupakkasen viilentämän talvi-illan hämäriin.

Mikkeller Drink'in The Snow

Alkoholiton olut / 0,3% / 3,35€ / 0,33l

Holittomien haku olisi voinut tuoda tiskiin oikeastaan aivan mitä vaan, joten Mikkeller on siinä suhteessa kiva yllätys. Tummasävyinen, suklainen ja appelsiininen luonnehdinta tosin vähän mietityttää, kun humalointikin on "keskiasteista". Makeus lienee varteenotettava uhkakuva?

Autenrieder Weizenbock

Weizenbock / 7,2% / 4,70€ / 0,5l

 Nettifaktojen valossa kehnohko Weizenbock. En haluaisi uskoa, sillä lajityyppi kiinnostaa ja uusi saksalaispanimo Alkon valikoiman mittapuulla siinä samalla. Antanen mahdollisuuden ja toivon onnistumista.

Aecht Schlenkerla Eiche

Savuolut / 8,0% / 4,98€ / 0,5l

Tammisavuinen Eiche vetää lähes vertoja panimon jo vakiovalikoimasta löytyvälle Urbockille ja on savun sekoittamien oluenystävien villi päiväuni saada molemmat tarjolle samanaikaisesti. Laatua ja taattua sellaista korkista pohjaan.

Wieninger Winter Festbier

Märzen / 5,8% / 3,98€ / 0,5l

 Wieningerin talvibileet vaikuttavat Autenriederin tavoin vähän mitäänsanomattomilta, mitä kansalaiskokemuksia selailin. Panimon jyhkeämpi Impulsator sen sijaan kuuluu omien Doppelbock-suosikkien joukkoon, joten eihän tämäkään täysin susi voi olla? Testannen, jos ehdin.

Gouden Carolus Christmas

Belgian Strong Ale / 10,5% / 9,48€ / 0,75l

Korianteri, anis, lakritsi, pomeranssinkuori sekä kamomilla. Belgien mausteoluista olikin Chouffen kohdalla jo puhetta ja jäi sanomatta, että melko vahvasti jouludoupattu Gouden Carolus on kaksikosta itseasiassa se toimivampi osapuoli, eli kumpikin belgiveto edustaa sitä tarjonnan turvallisempaa laitaa joukossaan. Suuri pullokoko vähän kammoksuttaa, mutta porukalla siitäkin selvitään.

La Trappe Bockbier

Dunker Bock / 7,0% / 3,20€ / 0,33l

La Trappen tuottama trappisteille vähän kummalisempi oluttyyli on tullut koettua pariinkin kertaan, mutta edelleenkään en muista, mistä oli kyse. Voi olla hyväkin, mutta ei ole jäänyt mieleen eikä ole tuntunut olevan tarvetta virkistää muistia, vaikka tilaisuuksia on ollutkin.

Põhjala Jõuluöö

Imperial Porter / 8,0% / 4,98€ / 0,33l

Tammitynnyreissä kypsytetty Imperial Porter, jota on maustettu kaakaonibseillä ja vaniljalla. Erehdyin ensin sekoittamaan tämän johonkin taannoiseen joulumausteliemeen, mutta tämähän vaikuttaa paperilla erittäin pätevältä ja tarkoituksenmukaiselta oluelta. Ja tummat sävythän kuuluvat tallinnalaisten vahvuuksiin.

Christmas Ale ei tule syrjäyttämään panimon Kentish Strong Alea syysiltojen tunnelmanluojina.

Shepherd Neame Christmas Ale

English Strong Ale / 7,0% / 4,99€ / 0,5l

Vaikka Sepi Niemen puuhasteluista pidän ja heidän tuotteitaan suht säännöllisesti brittihimoon käytänkin, olisi Christmas Ale ollut mielellään sillä korvattavien tuotteiden listalla. Se on ihan hyvä, mutta panimon muuhun tasoon nähden vaatimaton eikä tuo oikein lisäarvoa Alkon perusvalikoiman brittitekemiselle. Tähän kohtaan olisi toivonnut jotain intohimoisempaa brittivetoa, kun saarten edustus jää muutenkin kovin kapeaksi. Tuleehan Fuller's Vintage Ale 2019 takakautta valikoimiin? Tuleehan?

Chimay Triple

Tripel / 8,0% / 3,99€ / 0,33l

Vaalea Chimay tulee tällä kertaa pikkupullossa. Isokin olisi kelvannut, mutta pääasia että on saatavilla. Hieno ja omaan suuhun oivallisesti toimiva Tripel.

Põhjala Leevike Spiced Winter

Sour Sour Ale / 6,5% / 4,98€ / 0,33l

Karpalo, hibiscus, kanervahunaja, paahdettu kaneli, neilikka... Põhjalan kaksikosta tämä jää varmuudella hyllyyn, mutta jos sourinsa joulumausteisena haluaa nauttia, niin tässä olisi yksi vaihtoehto.

Irlbacher Weihnachts Festbier

Märzen / 5,6% / 3,98€ / 0,5l

Ennakko-oletuksena suht vaatimaton Märzeni, jonka skipannen suorilta kun muutakin mallaspainotteisuutta on läpinautittavana riittämiin. Perustelut? Puhdas mutu ja etiketin Premium-ansa.

Pühaste Vaikus Oatmeal Milk Stout

Oatmeal Stout / 6,0% / 4,10€ / 0,33l

Laktoosilla makeutettu joulustout, jonka joukosta löytyy sitä juhlan taikaa ceylonkanelin sekä appelsiinin kuorten muodossa. Tästä pitää saada varmapohjainen maistosuositus, muuten en suostu harkitsemaan.

Mufloni Doppelbock

Doppelbock / 7,0% / 3,78€ / 0,33l

 Hakujen sisältöä katsoessani olin varma, että suomalaisen Doppelbockin paikan täyttää Mallaskoski tai sitten Vakka-Suomi. Porilaiset kuitenkin kiilasivat sivusta eikä siinä mitään. Tässä lajissa lopputulos on koko kolmikolta yleisolettamukselta tasavarma ja toimiva, joten kyllähän Muflonikin kelpaa testiin hakea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti