maanantai 25. marraskuuta 2019

Fuller's Vintage Ale 2019


Fuller's Vintage Ale 2019
  • Tyyli: English Strong Ale
  • Alk.%: 8,5
  • Panimo: Fuller's, Lontoo, Englanti
Fuller’sin vuosikertaoluen odotus kuuluu harrastajien keskuuteen vakiintuneiden jouluperinteiden joukkoon. Tänä vuonna olut saapui Alkoon jossain vaiheessa marraskuuta, oletettavasti virallisen jouluolutvalikoiman julkistamisen jälkeen. Tarkkaa ajankohtaa on hankala sanoa, sillä viimevuotiseen tapaan tämä uusi vuosikerta korvasi kaikessa hiljaisuudessa aiemman vuosikerran niin Alkon hyllyillä kuin sen verkkokaupassakin. Uutuuksiin sitä ei kuitenkaan ole listattu.

Pääasia, että sitä kuitenkin taas on ja liekö Asahi-kaupan ansiota vaiko eikö, alkaa sen hinta jo mukavasti seiskalla (7,74€/plo). Perinteikkään panimon itsenäisyyden menetys on toki aiheena aina vähän harmillinen juttu, ainakin kun mielikuvien, tunnelmien ja sympaattisuuspisteiden kanssa pelataan. Sinälläänhän se on lopulta kai se ja sama, kenen laariin Fuller’skin puntia takoo, kunhan toiminta, periaatteet ja laatu pysyvät totulla tasolla – kuin ”vanhaan hyvään aikaan”.

Myönnän kyllä, että nimenomaan juuri Fuller’sin myynti otti jännän koville, vaikken esimerkiksi tuoreesta New Belgiumin tai aiemman Dogfish Headin ”kaappauksista” suuremmin huolta jaksanut kantaa. Aika saa näyttää kauppojen seuraukset, joten nautitaan me siinä sivussa hyvästä oluesta, kuten tähänkin asti.

Fuller's Vintage Ale 2019
Joka vuosi hieman elävä Vintage Ale on tosiaan hyvin odotettu ja vuolaisiinkin kehuihin innostava spektaakkeli, jolle ei toivoisi loppua. Edellinen, viimeinen ”itsenäisyyden” aikaan valmistettu Vintage Ale 2018 ei kuitenkaan osunut omaan makuhermoon, kun taas takavuosien (mm. 2015 ja 2016) painokset olivat erittäinkin innostavia ja nautinnollisia kokemuksia. 2017 taisi minulta jäädä kokonaan kokematta, kun unohdin kaiken kiireen keskellä pulloparini kellarin huomaan. Siellä ne vieläkin odottavat ja aika korkkaamiselle lienee jo kypsä, sillä tämänvuotinen versio ei uusintaostoon kannusta.

Syy viime vuoden odotetulle paluulle kotisaaren raaka-aineisiin saa osittaisen selityksen nyt julkistetun oluen tarinan ja speksien kautta. Panimon kaljaasi oli nimittäin lähetetty jo hyvissä ajoin maapallon toiselle laidalle hakemaan evästä 2019-vuosikerran rakentamista varten. Takaetikettiin on painettu tarina 12 000:n mailin matkasta, jonka myötä Targetin, Goldingsin, Northdownin ja Challengerin joukkoon on saatu sekoittaa Uudestaseelannista pyydettyä Wai-itia, jota kerrotaan lykätyn kuivahumaloinnin puolelle ihan antaumuksella. Myös mallaskirjosta löytyy NZ-merkintä, sillä Pale Ale- ja Chocolate -maltaiden kaveriksi on tuotu Uudessaseelannissa viljetyä Gladfield Crystal -mallasta.

Tuontituotteiden käytössä ei sinällään mitään vikaa tai väärää ole, mutta omaan makuun tuo runsas ja trooppisen aromirikas kuivahumalointi ei oikein tässä kohtaa toimi.
For the Vintage Ale 2019, we have traveled 12,000 miles for inspiration, as West London meets South Island New Zealand. Wai-Iti hop brings mandarin, lemon, and lime to the fore, whilst Crystal malt - grown on the New Zealand's Canterbury Plains - adds notes of toasted bread and honey. Looking a little closer to home, our famous Fuller's yeast gives the beer its familiar orange marmalade backbone.
Fuller's Vintage Ale 2019
Punakanruskea, nätin ja kestävän vaahdon kruunaama olut. Tuoksu on yllättävän raikas. Sitruksiset, limettiset humala-aromit sekoittuvat rungon brittihedelmäisiin tunnelmiin ja lopputulema on aika jännän kutkuttava. No, syvempi nuuhkuttelu tuo esiin muutakin. Kinuskia, kypsää kuivahedelmäisyyttä ja kuivakakkua. Lämpöäkin. Hyvä, mutta pienellä varauksella kuitenkin suhtaudun...

Maku on vähän kalsea. Suhteessa siihen, mitä se siis voisi olla. Sitrushedelmät, limetti, mandariini, ehkä greippikin terävöittävät makumaailmaa aika paljon. Turhankin kanssa. On siellä onneksi sitä kuivakkakuisuutta, toffeisuutta, kinuskia ja kuivahedelmäisyyttäkin. Aika tietty parantaa, pehmentää ja muhevoittaa tunnelmaa, muttei tästä suurta spektaakkelia muodostu. Sijoitan  roposeni mielummin Golden Prideen... 

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti