tiistai 11. helmikuuta 2020

Alkon Pienpanimo-oluet 2020: Hiisi Huu Red Wine Old Ale

Hiisi Huu Red Wine Old Ale
 • Tyyli: Old Ale
 • Alk.%: 8,0
 • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
”Huu tuo enteet tulevasta, näyt menneist’ maisemista Jäljet tuulen puremina, Muistot lempeet mustelmina.”
Paikallispanimon Hiisin mielenkiintoiselta vaikuttanut Huu valikoitui mukaan Alkon helmikuun erikoiseriin sulautetun pienpanimokattauksen seasta. Huu on Old Aleksi keitetty normitapaan ale-hiivalla käytetty olut, jonka toinen käyminen on hoidettu punkkuhiivalla ja mukaan on mahdutettu vielä viinirypäleistä ja hapankirsikoista puristettua mehua. Red Wine Old Ale onkin varsin hyvä luonnehdinta tälle jälleen kerran oluttyylien rajoja venyttelevän oluen kohdalla. Vain tynnyröinti puuttuu, mutta kenties sellainenkin Hiisin tammisäiliöarsenaalin tuntien voisi luonnistua – liekö jo suunnitteillakin?

Huu ei suinkaan viittaa lapsuudesta tuttuun Herra Huuhun, vaan nojaa suomalaisen mytologian saloihin, kuten panimon muukin tuotanto on tavannut tehdä. Huu ja etenkin Huun puremat ovat vanhan kansan tuntema käsitys, joka kuolemaan tavataan liittää. Huu on olento, jonka näkeminen enteilee jonkun kuolemaa ja vainajaan ilmestyneitä selittämättömiä mustelmia tai jälkiä on tavattu ajatella Huun tekosiksi, puremiksi. Ei siis mikään harmiton perhonen tuo etiketin kummastus.

Olut itsessään on varsin monipuolinen. Punaviinimäinen ote on mukana vahvasti, mutta antaa ehkä vähän yllättäenkin paljon tilaa myös maltaisemmalle pohjalleen. Punakka väritys on toki läpitunkevaa ja läsnä läpi maun, mutta sopusointu on käsin kosketeltavaa ja makujen tasapainoisuus ilahdutti maistajaa kovastikin. Jännä kyllä, ei biisisuositukseksi ole tällä kertaa nostettu takavuosien hittiä "Huu let the dogs out". Höh.
Huu jättää jäljen – punaviinin tanniinisuus yhdistyy perinteikkään mallasrungon kanssa herkullisesti. Nauti hieman viilennettynä (10-12°C) voimakkaiden juustojen, tai vaikkapa lammaspaistin kera. Lisää The National – All The Wine soittolistalle.
Hiisi Huu Red Wine Old Ale
Marjaisan punertava, tummanruskea olut kevyehköllä vaahdolla. Tuoksu on jännä. Old Alen verhoksi laskeutuu punaviinimäinen, hennon hapankirsikkainen ja rusinainen huntu. Mielenkiintoista.

Maku on hieno. Mallaslimppu, toffeinen leivosmaisuus ja kuivahedelmäinen makeus luovat pohjan kokonaisuudelle, jota ne ehkä pääpuolisesti hallinnoivatkin. Loppua kohden alkaa löytyä myös kasvavaa punaviinin ja hapankirsikoiden punertavaa maailmaa, joka tuo matkaan myös mukavaa lämmittävyyttä.

Yleiskuvasta löytyy myös pähkinää, yrttistä katkeruutta ja lievää mausteisuutta. Jälkimakuun jää myös kevyen paahtunutta, makeahko maltaisuutta ja lisää yrttisyyttä punertavalla taustavärillä ryyditettynä. Jännä, mutta hyvin tasapainoinen ja toimiva paketti. Tykkäsin, paljonkin.

Pisteet: 38/50

2 kommenttia:

 1. Löysä mehumainen oli minun kokemukseni, ei ollut sen paremmin oluen kuin viininkään puraisua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, tämä on kieltämättä semmoinen tapaus, joka tulee väistämättä jakamaan mielipiteitä.

   Poista