tiistai 25. helmikuuta 2020

Noita Wineryn pirskahtelevat pét natit: Riesling & Pinot Noir


Kaunis kaksikko
Paavolan konsulttikaapeista löytyi poikkeuksellisesti myös ei-mallaspohjaisia kuriositeetteja, kun fiskarilaisen Noita Wineryn kupliva pét nat -kaksikko oli nostettu esille. Tämähän kelpasi, sillä olin jo ennättänyt tyytymään kohtalooni näiden sivuuttamisesta, kun noitalaiset alkujaan ilmoittivat kärräävänsä juomat oman kylän ohella vain helsinkiläisten ulottuville. Iloinen yllätys siis.

Pét natteja ei ole aiemmin tullut maisteltua, mutta innostusta siivitti viime kesän Wine Gardenissa hurmannut Noita Blaufränkisch -natuviini, jolle toivoin kepeämpää, mutta edelleen viinitalon maistuvaa linjaa täyttävää jatkumoa myös näiden kuplajuomien muodossa. Pét nat eli pétillant naturel tarkoittaa luonnollisesti kuplivaa eli mitään keinotekoisesti hiilihapotettua kevytviiniä ei pulloista pidä löytymän. Se saa hiilihapponsa kesken käymisen tapahtuvan pullotuksen myötä - methode ancestral - pullokäyvää tavaraa siis. ”Naturally carbonated with CO₂ produced during fermentation by nature yeast” kertoo meille etikettikin.

Kokonaisuudessaan ruukkikylän Pét Natien tarina menee käsittääkseni kutakuinkin näin: kun sato burgenlandilaisella luomutilalla kypsyy, alkaa niiden matka kohti pohjolaa. Rypäleet lastataan aikailematta sadonkorjuun jälkeen lämpötilakontrolloituun konttiin, jossa ne matkaavat määränpäähänsä Firskarsin ruukkikylään. Perillä niistä valmistetaan ensin viiniä, jonka jälkeen rypäleistä puristetaan vielä tarvittava määrä makua oluiden ja siiderien mausteiksi tai kuten tässä tapauksessa Pét Natien raaka-aineeksi. Kolmannen kerran niitä tarvitaan vielä kylän oman moonshinen eli pontikan tekoon. Tehokasta ja kunnioitettavaa raaka-aineen hyötykäyttöä.

Noidan Pét Natit tosiaan tehdään viininvalmistuksesta jäävistä rypäleistä, joista on vielä tiristettävissä mehua ja sokereita kevyempien juomien valmistukseen. Samaan tankkiin lisätään myös omenamehua ja etenkin tuo vaalea Rieslingin taittuu hyvin kuivista siidereistäkin pitävän suun äärelle. Suodattamattomuuden vuoksi pullon pohjalle jää myös sakkaa, joka kuulemma kannattaa sekoittaa mukaan makujen syvyyttä korostamaan. Suositeltava kokemus ja etenkin Riesling-versiota pitää etsiä lisää keväistä auringonpaistetta odottamaan.

Noita Riesling Pet Nat

5,5%

Sameahko, vaaleankeltainen ilmestys. Tuoksu on etenkin alkuun hyvin omenasiideriin viittaava, omenainen, kuiva, vaalean rypäleinen ja sitruksisen pirskahteleva. Oikeinkin lupaavaa.

Maku on hyvä, joskin aika kevyt. Terävähköt hiilihapot ja Rieslingin tunnistettava pirskahtelevuus osuvat hyvin yksiin. Rypäleiden tunnistettavasta makumaailmasta huolimatta juoma on helppo sekoittaa kuivaan ja kirpakkaan omenasiideriin. Onpas toimiva ja tasapainoinen, kaiken kaikkiaan raikas, kevyt ja pirteä kesäjuoma.

Menisi epäilemättä myös Geuzejen ystäville, siideristeistä puhumattakaan.

Noita Pinot Noir Pet Nat

5,5%

Vähän Muumi-limsan näköinen juoma. Vaiko vaapukkamehua? Tuoksu on Rieslingiä voimakkaampi, punaviinin ohella vähän puolukkainen.

Suussa kuplia on vaaleaa edeltäjää vähemmän, maku on tuoksun tavoin runsaampi ja punakka - sekä rypäleitä että marjoja tarjoava. Hyvin toimii tämäkin ja tietty karpalomainen tausta tekee tästäkin hyvin raikkaan, hieman kirpeän punaviinimäisen. Varsin toimiva, mutta Riesling on tästä kaksikosta enemmän oman suunmukainen. Samaa sanoi vaimokin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti