Kaunis kaksikko |
Paavolan konsulttikaapeista löytyi poikkeuksellisesti myös
ei-mallaspohjaisia kuriositeetteja, kun fiskarilaisen Noita Wineryn kupliva pét
nat -kaksikko oli nostettu esille. Tämähän kelpasi, sillä olin jo ennättänyt tyytymään
kohtalooni näiden sivuuttamisesta, kun noitalaiset alkujaan ilmoittivat
kärräävänsä juomat oman kylän ohella vain helsinkiläisten ulottuville. Iloinen
yllätys siis.
Pét natteja ei ole aiemmin tullut maisteltua, mutta
innostusta siivitti viime kesän Wine Gardenissa hurmannut Noita Blaufränkisch -natuviini,
jolle toivoin kepeämpää, mutta edelleen viinitalon maistuvaa linjaa täyttävää
jatkumoa myös näiden kuplajuomien muodossa. Pét nat eli pétillant naturel tarkoittaa luonnollisesti kuplivaa eli mitään keinotekoisesti
hiilihapotettua kevytviiniä ei pulloista pidä löytymän. Se saa hiilihapponsa
kesken käymisen tapahtuvan pullotuksen myötä - methode ancestral - pullokäyvää tavaraa siis. ”Naturally carbonated with CO₂ produced during fermentation by nature
yeast” kertoo meille etikettikin.
Kokonaisuudessaan ruukkikylän Pét Natien tarina menee
käsittääkseni kutakuinkin näin: kun sato burgenlandilaisella luomutilalla
kypsyy, alkaa niiden matka kohti pohjolaa. Rypäleet lastataan aikailematta sadonkorjuun
jälkeen lämpötilakontrolloituun konttiin, jossa ne matkaavat määränpäähänsä
Firskarsin ruukkikylään. Perillä niistä valmistetaan ensin viiniä, jonka jälkeen
rypäleistä puristetaan vielä tarvittava määrä makua oluiden ja siiderien mausteiksi
tai kuten tässä tapauksessa Pét Natien raaka-aineeksi. Kolmannen kerran niitä
tarvitaan vielä kylän oman moonshinen eli pontikan tekoon. Tehokasta ja kunnioitettavaa
raaka-aineen hyötykäyttöä.
Noidan Pét Natit tosiaan tehdään viininvalmistuksesta
jäävistä rypäleistä, joista on vielä tiristettävissä mehua ja sokereita kevyempien
juomien valmistukseen. Samaan tankkiin lisätään myös omenamehua ja etenkin tuo
vaalea Rieslingin taittuu hyvin kuivista siidereistäkin pitävän suun äärelle. Suodattamattomuuden
vuoksi pullon pohjalle jää myös sakkaa, joka kuulemma kannattaa sekoittaa
mukaan makujen syvyyttä korostamaan. Suositeltava kokemus ja etenkin Riesling-versiota
pitää etsiä lisää keväistä auringonpaistetta odottamaan.
Noita Riesling Pet Nat5,5% |
Sameahko, vaaleankeltainen ilmestys. Tuoksu on etenkin
alkuun hyvin omenasiideriin viittaava, omenainen, kuiva, vaalean rypäleinen ja
sitruksisen pirskahteleva. Oikeinkin lupaavaa.
Maku on hyvä, joskin aika kevyt. Terävähköt hiilihapot ja
Rieslingin tunnistettava pirskahtelevuus osuvat hyvin yksiin. Rypäleiden
tunnistettavasta makumaailmasta huolimatta juoma on helppo sekoittaa kuivaan ja
kirpakkaan omenasiideriin. Onpas toimiva ja tasapainoinen, kaiken kaikkiaan
raikas, kevyt ja pirteä kesäjuoma.
Menisi epäilemättä myös Geuzejen ystäville, siideristeistä
puhumattakaan.
Noita Pinot Noir Pet Nat5,5% |
Vähän Muumi-limsan näköinen juoma. Vaiko vaapukkamehua? Tuoksu on Rieslingiä voimakkaampi, punaviinin ohella vähän
puolukkainen.
Suussa kuplia on vaaleaa edeltäjää vähemmän, maku on tuoksun
tavoin runsaampi ja punakka - sekä rypäleitä että marjoja tarjoava. Hyvin
toimii tämäkin ja tietty karpalomainen tausta tekee tästäkin hyvin raikkaan,
hieman kirpeän punaviinimäisen. Varsin toimiva, mutta Riesling on tästä
kaksikosta enemmän oman suunmukainen. Samaa sanoi vaimokin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti