keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Alkon Pienpanimo-oluet 2020 / osa 1


Pienpanimokattauksessa kaikuu mm. tynnyri

Alkon pienpainmokattaus on uudistanut itsensä näin uuden vuosikymmenen alkajaisiksi. Tai pikemminkin pilkkonut itsensä helpommin pureskeltaviin osiin vuoden varrelle. Jutun juonihan on ollut olutharrastajille sama ja tuttu jo useamman vuoden ajan: vuosi vaihtuu ja pian aletaankin odotella, mitä kaikkea helmikuinen pienpanimoiden esiinmarssi Alkojen hyllyihin kuljettaa.

Tai ainakin vielä jokin aika sitten oli. Viime vuosina odotus ja innostus on tuntunut kärsivän vähän inflaatiosta, minkä kieltämättä ymmärtää. Nimittäin, kun pienpanimokattaukset vuonna 2012 "keksittiin", oli pienpanimo-oluiden saatavuus melko nihkeää, eikä panimoitakaan ollut juuri kolmeakymmentä enempää. Mutta nyt kun pääluku on ylittänyt jo aikaa sitten satasen rajan, panimot saaneet ansaitun ulosmyyntioikeuden ja niiden näkyvyys parantunut sekä Alkossa, ruokakaupoissa että ravintoloissa, tuntuu kotimaisten pienpanimotuotteiden mystifiointi jotenkin hassulta ja päälleliimatulta.

Tänä vuonna alati kasvavaa tarjontaa on päätetty ripotella tarjolle pitkin vuotta. Samalla vähän kuolleena toteutuksena syntyneille kuukausittaisille erikoiserille saadaan edes jonkinlaista virkaa. Totuushan on kuitenkin se, ettei nuo tämänastiset muutaman oluen erikoissetit ole mitään ihmeellisiä erikoisuuksia tai himoittuja harvinaisuuksia tarjoilleet käytännössä lainkaan. Vastedes niiden kautta saadaan sitten näitä kotimaisia tuotteita panimopuodeista paremmin kansan ulottuville. Ei joka kuukausi, mutta muulloinkin kuin nyt helmikuussa.

Helmikuisen erikoiserien julkaisun myötä esille laitetaan kaikkiaan yhdeksän olutta. Kaikki eivät ole perinteisen ohjeistuksen mukaisesti oluiden ensiesiintymisiä, mutta tuosta säännöstähän on joustettu monta kertaa aiemminkin. Tuopillisen Jouni kävi ne jo sokkona tyyppaamassa, joten sieltä voi uteliaimmat käydä lukemassa makukokemuksia ja mielipiteitä tarkemmin. Tässä vielä lista ja taustatiedot niistä, mistä infoja oli enemmälti saataville.

Mainittakoon vielä, että "Pienpanimoiden taidonnäytteet" -erikoiserän lisäksi Pienerien puolelle listattiin myös Kimito Brewingin tynnyrikypsytetty Wee Heavy.

Huu on jännä hybridi.
(Kuva: Hiisi)

Hiisi Huu

8,0% / Red Wine Old Ale
4,90€ / 0,33l

Huu jatkaa jyväskyläläisten leikittelyä Alkon pienpanimokattausten kanssa. Panimollahan on tapana aina aika-ajoin koetella paitsi itsensä, myös oluiden rajoja ja tätä tarinaa on omiaan jatkamaan punaviininen Old Ale Huu! Old Ale -pohjaan tehty olut on ensin käytetty alehiivalla ja sen jälkeen vielä punkkuhiivalla. Mausteeksi on puristeltu mehut irti rypäleistä ja hapankirsikoista. Nimi viittaa ”Huun puremiin”.
---

Kakola Funi Dry Hopped Saison

6,2% / Saison
5,96€ / 0,33l

Funi, ”turkulainen tuhkimo”, julkistettiin ensikerran jo viimevuoden toukokuussa, kun Kakolanmäelle kapuava Funikulaari sai kunniakseen oman oluen – kuivahumaloidun Saisonin. Ei siis mikään uusi tai erikoinen kertaerä, mutta oluena kuulemma esikuvaansa toimivampi viritys.
---

Suomenlinnan Gerdes Gose

5,0% / Gose
3,95€ / 0,33l

Punainen, viinimarjoilla maustettu, marjaisa Gose.
---

Bryggeri Helsinki Black Bock

6,9% / Bock
4,79€ / 0,33l

Jo ainakin Smokers Beer & BBQ:ssa tarjolla ollut, ilmeisesti kevyttä tammisavustetun maltaankin makuvärinää antava bock. Bryggerin tekoset etenkin lagerien maailmassa ovat kiinnostelleet kautta linjan, joten tässä oletetttavasti hyvää lisäihmeteltävää sarjan jatkoksi.
---

Ruosniemen Konsultti Wheat IPA

6,9% / Vehnä IPA
4,59€ / 0,33l

Jokunen Konsulttihan Ruosniemeltä on tässä matkanvarrella jo tullutkin ja tällä kertaa on 6,9-prosenttisen, rempseästi humaloidun Vehnä IPAn vuoro. ”Mangoisen humalaista” taisi olla sanapari, mitä tekijät* itse siitä käyttävät. Tukevasti Citraa, Amarilloa ja Mosaicia siitä pitäisi näet löytymän. Tätäkin on näemmä ollut saatavilla jo ennen kattausta.
---

Open Water Paradoxale

6,1% / Black IPA
5,95€ / 0,33l

Ahvenanmaalaisten tummanpuhuva (145 EBC) Black IPAhan löytyy jo ennestäänkin Alkon listoilta, mutta vain valikoituihin myymälöihin rajatusta valikoimasta. Nyt saatavuus laajenee mannermaan kaukaisempiinkin kolkkiin saakka.
---

Malmgård Double Brut IPA

9,6% / Brut DIPA
4,86€ / 0,33l

Pernajalaisten Proto-sarjassa oli noin vuosi sitten reilu kuusipinnainen Brut IPA (Proto #19), mutta nyt tarjolle tulee kenties sen pohjalta imperialisoitua Brut DIPAa.
---

Miltä Hexvessel kuulostaa rommitynnyrin jälkeen?
(Kuva: Hiisi)

Hiisi Kouko Barley Wine BA

10,5% / Barley Wine
5,91€ / 0,33l

Hiisi laittoi Hexvesseleiden inspiroiman ohraviininsä rommitynnyreihin. Nyt pääsee testaamaan, mitä tynnyröinti tekee runsaan rukiiselle, kuusenkerkällä ja hunajalla maustetulle kokonaisuudelle.
---

Tuju Pyöveli Imperial Stout

9,2% / Imperial Stout
5,87€ / 0,33l

Tujun ronskisti tuomitseva Pyöveli on herättänyt ihastusta jo ravintolamaailmassa ja saapuu erikoiserän myötä myös lähi-Alkoosi. Kuulin myös huhua, että sen kuva olisi päätynyt koristamaan jo jonkun ihoakin. Pidä varasi. Panimon kuvailu kuuluu seuraavasti:

”Tämän imperial stoutin runko on reilusti paahteinen ja suklainen, mutta kokonaisuus on myös reippaanlaisesti katkerohumaloitu ja kuivakka.”
---

*on muuten Tuopin Ääressä -blogistakin tutun Arton käsialaa tämä resepti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti