maanantai 25. toukokuuta 2020

Ellison Dissenting Opinions BBA English Barleywine

Ellison Dissenting Opinions BBA English Barleywine
Viitisen vuotta toiminut Ellisonin tislaamo-panimo on itselleni kokonaan uusi tuttavuus. Michiganin East Lansingista ponnistava panimo näkyy tuottavan oluen ohella ainakin myös viskiä, rommia, vodkaa ja giniä. Heidän bourbon-tynnyreissä kypsynyttä brittityylin barley wineä löytyi joku aika sitten De Biertonnen verkkokaupasta, mistä nappasin sen pienen oluttilauksen täydennykseksi. Hyvä veto, vaikka näin jälkikäteen viisastellen sanonkin.

11-prosenttinen olut on nimittäin kohtalaisen hidasta ja jyhkeän runsasta nautittavaa. Yletöntä puuroa se ei vahvuudestaan huolimatta ole, vaan suutuntuma ei lilluttele suussa tolkuttomiin asti. Vastapainoa tuo myös alkoholin asiaankuuluva lämpö ja ehkä hieman yliviritetyt hiilihapot, joista ei kuitenkaan haittaa isommin ole. Hieno olut.

Ellison Dissenting Opinions BBA English Barleywine
Tummahko, punertavan ruskea ja samea olut tiiviillä, vaalealla vaahdolla. Tuoksu on hyvin, hyvin vaniljainen. Kaatotuoreena nenä otti sen tujuuden jopa osin anismaisena, mutta siitä ei kuitenkaan ollut lopulta kyse. Bourbon on tuoksussa vahvasti läsnä ja toffeinen, kypsän kuivahedelmäinen runko jää hieman vähäisemmälle huomiolle. Kyllä se siellä kuitenkin on ja vahvana elää. Toffee ainakin, se nimittäin yhtyy ajan myötä vaniljaan kauniilla tapaa, kuivakakkuisena, rusinaisenakin.

Maku avautuu pienen odottelun jälkeen. Toffee, leivosmaisuus, kypsä kuivahedelmäisyys, rusinat ja kuivaluumut... Ne luovat pohjan vaniljaiselle, Bourbonin sävyttämälle, alkoholin lämmittämälle kokonaisuudelle. Se tahmaa huulet, muttei solju keskirunsasta paljonkaan paksumpana. Hitautta ja rauhallisuutta siinä kuitenkin piisaa, vaikka vähän kärkäs tuntumasta tiukkojen hiilihappojen puolesta meinaa muodostuakin. Aika tasoittaa särmän ja varsin suunmukainen, edelleen hieman nielua poltteleva Barley Wine tämä lopulta on. Tilaisin toistekin. Mukisematta. Hitaasti nautiskellen...

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti