tiistai 19. toukokuuta 2020

FrauGruber Velvet Horizon Pale Ale

FrauGruber Velvet Horizon Pale Ale

Palokan Citymarketin uutuuslatauksissa ei ehdi aivan ajanhermolla pysymään, mutta arvionmukaisen FrauGruberin sain noukittua varsin tuoreeltaan matkaan. Panimon tekemisistä on kuulunut paljon hyvää, mutta omat maistot ovat jääneet odotuttamaan itseään ennen tätä kohtaamista*. FrauGruberia maahantuovan Pienen Erkki Häme kehuu panimoa yhdeksi Euroopan parhaaksi IPAn tehtailijaksi.

FrauGruber ei kuulu Saksan ikiaikaisempien toimijoiden joukkoon, mutta osaamista sen takaa kuitenkin löytyy ihan riittämiin. Sen perustajakaksikko Ezno Frauenschuh ja Matthias Gruber ovat tunteneet toisensa jo lapsesta lähtien ja Ezno on tehnyt aiemmin uraa erittäin pätevänä tunnetun Riegelen riveissä. Siellähän on toimivien perusgermaanien lisäksi tehty vähän kräftimpiäkin vedoksia jo takavuosina, jolloin saksalainen IPA ei ”ihan” niin kova juttu vielä ollut.

Pari vuotta sitten Ezno ja Matthias perustivat sukunimistään yhdistetyn FrauGruberin. Mikäli nyt oikein ymmärsin, on panimolla nykyisin ihan oma fyysinen lokaatio keittelyyn, mutta sen omistaa Camba Bavaria. Gundelfingenissä, aivan Tonavaan laskevan Brenz-joen loppupään hollilla sijaitseva Camba Old Factory nimittäin laitettiin joku vuosi sitten vuokralle ja tuohon osoitteeseen näkyy myös FrauGruberin jäljet johdattavan. Fiksummat sivistäkööt kirjoittajaa tarkemmista järjestelyistä, mutta kutakuinkin näin se taitaa mennä.

Meille ajelehtinut Velvet Horizon edustaa ilmeisesti panimon vähemmän tekemää ”maitokauppakastia”. Samea, viisipinnainen olut on humaloitu Vic Secretillä ja BRU-1:llä. Reilu kuukausi näyttäisi oluella olleen ostohetkellä ikää eli ihan kivan ripakkaan se meille Jyväskyläänkin on hyllyyn saatu. Hyvä niin, sillä näissä oluissa tuoreus on kaikki kaikessa ja voi vain ihmetellä joissain paikoissa aika ajoin "uutuuksina" hyllytettyjen IPOjen puolivuotta sitten leimattuja pullotuspäiviä.
*Luulin itse asiassa jo yhden maistaneeni, mutta joudun häpeissäni myöntämään, että minulla näemmä menee Frau Gruberin ja Fuerst Wiacekin nimet iloisesti sekaisin. Koviksi panimoiksi kumpaakin kehutaan toki.
FrauGruber Velvet Horizon Pale Ale

Varsin samea, kaunis olut kaatuu lasiin vaaleankeltaisena, hedelmäisen näköisenä ja kruunauttaa itsensä kestävällä, runsaalla vaahtokerroksella. Runsas tuoksu tarjoilee sitrusta, mandariinin kuorta, vaaleaa tropiikkia ja kevyttä pensaikkoa. Hieman aikaa ja lisänuuhkaisuja, niin alkaa löytymään myös ananasta, aprikoosia ja ehkä hentoa kukkaisuuttakin. Raikas, vaalea ja aromaattinen.

Maku on kevyen mehukas, enemmän kuitenkin ilmavaan aromimaailmaan panostava, kuivahko ja runsaanlainen. Sitrusta tottakai, mandariinin kuorta, ehkä greipinkin. Lopussa kohtalaista sitrussävyistä katkeroa, joka toimii kuivuuden kanssa. Vastapainoksi on lastattu ananasta, aprikoosia, passionia sun muita tropiikin hedelmiä. Kevyttä mausteisuutta, samoin kukkaisuutta. Onpas taas mainio lisä kauppatarjontaan.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti