perjantai 29. toukokuuta 2020

HIISI Paikallinen Vaalea Lager - Kauppiaan ja farmarin oma olut

HIISI Paikallinen Vaalea Lager
HIISIltä lageria. Hellesiä. Hyvinkin paikallisella tapaa. Hienoa! Hauskan retromallisen etiketin taakse nitoutuu maistuva annos paikallista yhteistyötä, jolla on ollut erityisen suuri symbolinen merkitys etenkin näin poikkeusaikana. HIISI, Pehkolan Mallastamo, K-Market Vilja ja koko oluen kantavan rungon takana seisova Räihän tila tuovatkin nyt pöytiimme erinomaisen ja mutkattoman lager-oluen, joka ei saksalaisille Helleseille kalpene.

Aiemminkin yhteistyötä tehneet kauppias Mika Lindeqvist ja tilan isäntä Kalle Hankamäki saivat idean oman pellon viljasta valmistetusta oluesta jo nelisen vuotta sitten. Nyt tuo haave saatiin toteutettua pienen Pehkolan mallastamon ja maakunnan vanhimman panimon, HIISIn, kanssa tehtynä yhteisenä projektina. Oluen kaikki mallastettu vilja on ilmeisesti lähtöisin Räihän pelloilta, missä olutta käytiin näemmä tuoreeltaan maistelemassakin.

Sain muutaman kappaleen jo jakeluun lähteneestä oluesta maistettavaksi ja kyllähän on muuten runsasmakuinen ja tyylikäs Helles kaikenkaikkiaan. Innovatiivinen HIISI taipuu hyvin myös peruslaadukkaiden makujen tunnustamiseen. Yhteistyössä on voimaa.
Kaikki oluessa käytetty ohra tulee Räihän tilalta Keski-Suomesta, ja ohrat mallastettiin käsin Pehkolan pohjoisella pienmallastamolla. Mallaskuskina toimi Jämsänkosken K-Kauppias itse.
Maltaasta teimme oluen Jyväskylässä – ja tässä oluessa pääroolissa on yksinoikeutetusti tämä hartaudella tuotettu paikallinen mallas. Koska siinä on homman juju. Olla paikallinen, ja tukea paikallista. Yksinkertaista, eikö?
HIISI Paikallinen Vaalea Lager
Heleän keltainen, aivan inasen samea ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksu on hyvä. Vaaleaa mallasta löytyy paljolti, mutta myös raikkautta on sopivasti. Humalpuolelta tuntuu nousevan ruohoista yrttisyyttä, ehkä aivan kevyesti sitrussävyä ja kukkaisuuttakin. Todella minimaalisesti kumminkin.

Maku on oiva. Tyylikästä Hellesiä alusta loppuun. Hyvän lagerin on paikallisyhteistyö poikinut. Vaaleaa mallasta on matkassa mukavasti eli runkoa ja sen puolen riittävän paljon sekä viljavahkoa että aivan aavistuksen makeaa makuakin löytyy. Vähän pyöreyttäkin muodostuu suutuntumaan - semmoista kunnon lagerin kivaa muhkeutta. Kohtalainen katkeruus on sopiva maltillisella, mutta tuntuvalla tasolla ja muutenkin tuo vehreiden sävyjen kirjo tuntuu toimivan erinomaisesti. Yrttiä, ruohikkoa...  Ai että, tosi jees ja juotavuus aikalailla huipussaan. Rehti ja maistuva lager.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti