lauantai 2. toukokuuta 2020

Uerige Sticke Altbier

Uerige Sticke Altbier
Uerige Sticke is only served twice a year: always on the third Tuesday in January and October. This beer is brewed with more malt and hops, and is much richer than Uerige Alt. Sticke with its intense and elegant aroma contains 6% abv.
Tuopillisen Jounin matkakertomukset ovat aina viihdyttävää luettavaa ja hänen kattava Saksan kiertueensa tuli noteerattua erityisen tarkkaavaisuuden kera. Kun Alko sitten ilmoitti, että Düsseldorffin perinteikkäitä Altteja olisi tulossa tarjolle, muistui tuo vuodentakainen raportti mieleeni. Siellähän Uerigen edustus tuntui olevan ”rikki”, mutta jotenkin mieli vain teki kokeilla itse, mitä pitkäkaulainen patenttikorkkipullo loppuunsa pitää sisällään. Myönnän heti alkuun, että Altbier-skene on ollut itselleni aina vähän etäinen ja jäänyt saksalaisjuomissa vehnäoluiden sekä kaikkien mahdollisten bock- ja doppel-variaatioiden varjoon.

Olin myös siinä käsityksessä, että Altibierillä olisi Kölschin tapaan tarkkaan vaalittu nimisuoja, mutta näin ei sitten ollutkaan. Siltl tyyliä näkee tehtävän kovin harvalti, mikä on osittainen syy miksen itsekään siihen ole suuremmin tutustunut. En, vaikka makuprofiilin luulisi osuvan oman suun linjaan aika hyvinkin. Pitää varmaankin napata saksalaistyyleissä pätevää jälkeä tekevän Hailuodon versiointi testiin jossain välissä.

Uerige on yksi Düsseldorfin perinteikkäistä Altibier-panimoista. Alkosta muutamia viikkoja sitten hakemani Sticke Altbier edustaa hieman vahvempaa, kausiluontoisempaa näkemystä, jonka rinnalla olisi ollut vielä vieläkin tujumpi DoppelStickekin (8,5%). Perussticke oli kuitenkin minun valintani mökkijärven jäiden liikkeiden kuunteluun joitain viikkoja sitten. Ja jos Altbier ei tyylinä ole tuttu, niin tässä vielä lainaus Olutwikin luonnehdinnasta:
Altia säilytetään valmistuksen jälkeen Lagerin tapaan, jolloin mausta tulee verrattain tavallista raikkaampi. Altbierissä yhdistyykin ale-oluille tyypillinen hedelmäisyys ja lager-oluen helppo juotavuus.
Uerige Sticke Altbier
Punakanruskea, nätin vaahdon korostama olut. Keskirunsas tuoksu on kuivahedelmäinen, mallasleipäinen ja yrttinen. Toimiva, mutta vähän odottamaan jättävä.

Maku antaa enemmän. Kuivahedelmää, luumua, mallasleipää ja kohtalaista siirappisuutta on runsaasti, mutta vastapainoa tarjoillaan suht terävien hiilihappojen ja napakanlaisesti tarraavan yrttisen, hieman ruohoisen humalonnin muodossa. Taustalta löytyy mukavasti myös pähkinää ja hentoa mausteisuuttakin. Näppärä kokonaisuus, joka lunastaa odotukset mainiolla esityksellä.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti