keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Saimaa Brewer’s Special Alabama Red IPA 2,8%

Saimaa Brewer’s Special Alabama Red IPA 2,8%
Saimaan Brewer’s Special -sarjan Alabama Red IPA tuli vastaan ruokaostosten lomassa. Se on ollut tuotannossa näemmä jo parikin vuotta, mutta jäänyt itseltä kokonaan testaamatta. Syytän ainakin osaltaan aivan kamalan rumaa etikettikuvitusta. No, mielenkiintokynnys kuitenkin ylitettiin, sillä oluen vahvuus on varsin maltillisissa elintarvikkeen lukemissa (2,8%). Prosentteja näkyy karsitun jossain vaiheessa, sillä monet nettisivut listaavat sen vielä 3,5-prosenttisena, mutta näemmä Mikkelissäkin on lähdetty mukaan tähän 24/7-myyntivalttien kirjoon. Hyvä niin, sillä tuolle saralle on kiva saada variaatioita.

Punakka Trump-IPA tuskin kilpailee Northern Lightsin kanssa trendijuomien sarjassa, vaan lyöttäytyy hyvin toimivien ”kevyempien normi-IPOjen”, kuten Olvin Hi-Hopin ja Nokian Micro IPAn, völjyyn. Ja hyvin heittäytyykin. Olueen on saatu varsin runsas makumaailma ja vakuuttava runko, eikä C-voittoinen humalkattauskaan pöljemmältä vaikuta: keiton joukkoon on sijoitettu Columbusta, Citraa, Cascadea sekä Chinookia, joista kolme jälkimmäistä löytyy myös kuivahumaloinnin puolelta. Katkeroitakin löytyy aika kivasti, 45 EBUn verran, mutta sille tarjotaan myös hyvää pohjaa mallaspedin muodossa. Toimivan rungon koostavat näet Pale Ale-, Wheat-, Munich-, Dark Ale- ja Caramel -maltaat.

Saimaalaisia ei olekaan vähään hetkeen tullut maisteltua, mutta tätä piti käydä hakemassa toinenkin purkillinen tulevaa mökkipiipahdusta silmällä pitäen. Olut on muuten myös gluteeniton, mikä ilahduttanee myös viljayliherkkyyden koskettamaa kohderyhmää. Lisäleveyttä on näihinkin tuotteisiin tullut mukavasti lisää.
Alabama Red IPA  – oikea Amerikan unelmaa tihkuva timantti. Näissä vapauden kuplissa maistat miellyttävän havuisuuden ja kuivan greippisyyden. Viimeistelimme punertavan pintahiivaoluen kevyellä karamellisuudella, joka taklaa kilpailijansa kehässä kuin kehässä. Ota valpas asento ja valmistaudu voittoon. Yeehaw!
Saimaa Brewer’s Special Alabama Red IPA 2,8%
Odotetun punakka, suht kirkas ja runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on pihkaisen mäntyinen, vähän leipäinen ja varsin toimiva.

Maku. No perhana. Aika hyvä! Sitrusta, sitäkin enemmän havuisuutta ja ehkä vähän pihkaakin. Myös ”perushedelmäisyyttä”. Mallaspuoli on mukana hieman leipäisenä ja hyvin menoa tukevana. Ehkä sieltä alta koittaa vähän puskea semmoista turhaa makeuttakin, mutta hyvin tuo kyllä taakse katoaa.

Runkoa on yllättävän hyvin tuotu mukaan nimenomaan olemuksen ja tuntuman puolelle ilman, että aika runsas humalointi turhemmat häiriintyy. Nyt on kyllä saatu kivasti toimivaa, punakampaa perus-IPAa kevyisiin prosentteihin.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti