keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Teerenpeli Notkea NIPA hanasta kotiin

Teerenpeli Notkea NIPA
Työvelvoitteet veivät minut pitkän tauon jälkeen ulkomaailmaan ja Lahteen. Vähäisten pysähdysten taktiikkaan oli kuitenkin ujutettava erillinen Teerenpelin panimokaupassa piipahdus, kun jo omasta varastosta loppunutta Kellariolut-sarjan Luostaria oli vielä tarjolla. Julma Juhoakin oli näemmä löydetty, se kun jäi edellisellä visiitillä haaveeksi.

Näiden kylkeen tuli napattua pari muutakin olutta sekä itselle että isäukollekin. Tartuin myös tilaisuuteen ostaa patenttikorkkipulloon hanasta laskettavaa IPAa – tätä suoritusta kun en vielä koskaan ole eläissäni tehnyt. 6,6-prosenttisen Notkea Nipan rinnalla olisi ollut myös toimiva Vauhtiveikko-hana, mutta IPAlla mentiin vaikka kuljetusmatkaa Jyvässeudulle kertyykin ihan kohtalaisesti.

Muun maailman jo pidempään tuntema hanamyynti on otettu koronatilanteen myötä käyttöön useissa pienpanimoissa. Jossain vaiheessa oli kai jonkinlaista konsensusta, että tämäkin leikki olisi Suomessa kiellettyjen listalla, mutta onneksi asiaa on nyt selvitelty ja sallituksi havaittu. Kunhan olut lasketaan panimon puolella panimon ”tarjoamaan” astiaan ja ”etiketöidään” vaadittavin tiedoin.

Panimokauppakäynnin pullokattaus.
Elämäni ensimmäinen "growler".
Sain siis hana-IPAni mukaan. Homman kääntöpuolenahan on melko kehno säilyvyys, jota tässäkin tapauksessa luvattiin vain pariksi päiväksi – autorunnutuksen myötä suositus oli korkata jo samana iltana. Ja näin teinkin, mutta jätin mielenkiinnosta osan vielä seuraavaankin päivään. Näkeepähän mitä avaaminen ja vuorokauden odotuttaminen IPAlle tässä tapauksessa tekee.

Notkeaa Nipaa en muista aiemmin maistaneeni, joten uuden pakkausmuodon myötä itse tuotekin kahisee uutuuttaan makuhermoillani. Olut itsessäänhän on ollut tarjonnassa jo vuodesta 2014 lähtien ja käväisi Alkon pienpanimokattauksessakin vuoden 2015 alkajaisiksi. Humalkirjo näkyy ehkä ajan mittaan eläneen ja tällä hetkellä panimon kotisivuilla kvartetiksi nimetään Bravo, Chinook, Green Bullet ja Amarillo. Runogsta löytyy myös hieman karamellimallasta ja makumatka onkin kiva trippi aikaan, kun IPA pääsääntöisesti maistui tältä. Sitrusta, greippiä ja mallastakin oikeita katkeroita unohtamatta.
Teerenpeli Notkea NIPA on voimakkaasti ja pirteästi humaloitu India Pale Ale, jota päästiin maistelemaan ensimmäisen kerran vuonna 2014. Kuivahumalointi kypsymisen aikana tuo NIPAan potkua, sitruksista tuoksua ja samalla tasapainoittaa oluen hedelmäistä makua. Se on sitruksinen ja greippinen suodattamaton IPA, jonka taidokas humalointi on mukavasti tasapainossa maltaisuuden kanssa tehden juomisesta pelkkää nautintoa. NIPA on hedelmäinen ja katkera kokonaisuus, jota on vaikea vastustaa.
Teerenpeli Notkea NIPA
Kaunis, hieman utuinen, nätin vaahdon nostava ja hedelmäisen keltainen olut. Tuoksu on hyvin sitruksinen, hieman yrttinen ja kevyemmän hedelmäinen. Sitrushedelmistä tuntuu esiityvän useampaakin sorttia ja kokonaisuus on myös aika runsas.

Maku on varsin napakka. Hieman karamellinen, keksimäinen mallasrunko luo hyvän pohjan alkuun sitruksisempana, lopussa greippisempänä liikuskelevalle humaloinnille. Ehkä pientä yrttisyyttä, samoin vaaleaa hedelmäisyyttäkin. Hyvin toimiva ja tuore IPA, josta löytyy nykypäivän suuntauksiin nähden kivasti purentaakin. Vallan mainio.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti