tiistai 8. syyskuuta 2020

Karhu Laku Portteri

Karhu Laku Portteri

 • Tyyli: Porter
 • Alk.%: 5,5
 • Panimo: Sinebrychoff (Carlsberg Group), Kerava, Suomi

Sinebrychoffin taannoinen tiedote syksyn uutuustuotteista jäi mieleeni kutkuttamaan yhdestä syystä: Karhu-perhe on saamassa uuden tulokkaan. Myönnän, että pari vuotta sitten moinen tiedote olisi kuittaantunut kevyellä pohdinnalla, että kuinkahan paljon uutuus oikeasti core-Karhuista eroaa, muuten kuin etiketin, ehkä pakkauskoon ja tietenkin premium-hinnan puolesta. Sittemmin Keravallakin on havaittu iisalmelaisten ottama etumatka vähän kräftimpien makujen saralla ja panimon Karhu-brändi on valjastettu jo parinkin varsin toimivan IPAn sekä vehnäoluen näyttämöksi. Elokuun lopulla irti päästettiin jo neljäs ”erikoisempi” Karhu-olut, Laku Portteri.

Laku Portteri on täysmaltainen, lakritsiuutteella eli veteen sekoitetulla lakritsijuurella maustettu porter. Sen runkoon on ladattu tummaa sävymaailmaa Pilsner-, Münchener-, väri- ja ruskeamaltaista rakennettuun sekoitukseen nojaten. EBC-arvo nousee 250:een, eli varsin tummanpuhuvaa kokemusta on lupa odotella. Laku Portteri on tähän tietoon tarjolla syksyn ja tulevan talven ajan. Olut mahtuu 5,5-prosenttisena päivittäistavarakauppojen valikoimiin, missä sitä onkin näkynyt olevan tarjolla jo hyvin laajalti.

Omaan suuhun Laku Portteri vaikutti varsin toimivalta kauppaportterilta, jota lakritsiuute aivan suotta makeuttaa.  Tästä huolimatta Karhu-brändin uusi suunta vaikuttaa kokonaisuutena varsin valoisalta ja antaa myös sopivaa kiritystä Olvinkin suuntaan.

Karhu Laku Portteri
Varsin tummanpuhuva, runsaan, kestävän ja beigen vaahdon nostava olut. Tuoksu antaa hieman odotuttaa. Paahdetta, kevyttä suklaisuutta, tummaa leipää. Makeuttakin, olisiko se sitten sitä lakritsia. Lämpö avaa tuoksua ja tuo mukanaan myös kevyttä nokisuutta.

Maku on yleisesti ihan hyvä. Paahtunutta mallasta, tummaa suklaata ja limppua, mutta ehkä odotetunkin ohutta taustaa vasten nostettuna.  Lakritsisuus on myös läsnä ja nousee esiin etenkin heti alussa ja myös melko lopussa. Se on kuitenkin se oluen heikoin lenkki, sillä sen läsnä kulkeva makeus, pyöreä imelyys on aika muhevaa. Turhan makeaa siis. Runkokin nimittäin petraa lämmön myötä ja paahteisuus on varsin hyvällä tasolla, joten aineksia toimivien kauppavahvojen paahdepommien harvalukuiseen kastiin olisi olemassa.

En täysin tyrmää, mutta voi kun tuon lakun olisitte jättäneet pois tai vaikka edes puolittaneet annoksen. Se on vähän kuin ylimääräinen makusiirappi olisi kipattu portterin sekaan. No, kyllä tämmöinen kevyessä pakkasillassa varmasti mieluusti lasiin menisi, en minä sillä. Jäänee silti kertaostoksi.

Pisteet: 32/50

6 kommenttia:

 1. Ostin kokeeksi ja maistoin, paria hörppyä lukuunottamatta kaadoin lavuaariin koko tölkin. Hyvä olut on menty pilaamaan aivan järkyttävällä määrällä puhdasta laku-uutetta, joka puskee todella voimakkaana jälkimakuna ja lakritsan ystävällekin aiheuttaa puistatuksia. Maulla ei ollut mitään tekemistä lakritsan kanssa.

  VastaaPoista
 2. Ei kai lakun maku voi olla kenellekään yllätys, kun juoman nimi on Laku Portteri?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai, eikä näin liene mainittukaan. Enempikin tuota lakritsalisän dominoivaa ja imelää makusiirappimaisuutta olemme kanssamaisajien kanssa harmitelleet.

   Poista
 3. Samat mietteet. Olen lakritsin ystävä, mutta tässä lakun makeus jyrää porterin luonteenomaisen maun täysin. Se ei voi olla tarkoitus.

  VastaaPoista
 4. 3 huikkaa väkisin, loput viemäriin. Yleisesti kaikkiruokainen oluiden kanssa. En tiennyt että näin huonoa olutta voi edes valmistaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tätä tämän vuoden painosta en ole maistanutkaan, mutten varmaan aio testatakaan. Kiitos varoituksesta :D

   Poista