tiistai 22. syyskuuta 2020

Alkoholittomat Kukko-oluet: Kukko Lager 0,3% ja Kukko Tumma 0,3%

Alkoholiton Kukko-perhe kasvoi.

Laitilasta tuli viikon alkuun laatikollinen syksyisiä näyteoluita, joiden painotus oli vahvasti panimon tänä vuonna läpi lyöneissä alkoholittomissa (0,3%) Kukko-oluissa. Keväällä julkaistut Kukko Pils 0,3% ja Kukko IPA 0,3% ovat jo kehunsa keränneet ja niistä on muodostunut oman jääkaapin vakioedustajat: Pils lenkkioluena ja IPA ruokajuomana sekä illanvieton seuralaisena.

Nyt tämä hienosti alkanut sarja saa kaivattua jatkoa. Vastedes kaupoista nimittäin saa alkoholittomia versioita myös ”vihreästä perus-Kukosta” sekä panimon ruskeaan tölkkiin pakatusta dunkkelista. Vaaleaa ja tummaa lageria siis tarkemmin kuvaillen olisi tarjolla. Näistä etenkin vaalean lagerin esiinnnosto oli aika odotettu veto, vaikka salaa toivoinkin valinnan osuvan panimon sinipurkkiseen Hellesiin. Kukko Tumma sen sijaan hieman epäilytti, sillä useat kauppavahvatkin tummat lagerit ovat kovin vetisiä, ylimakeita ja epämiellyttäviä kokonaisuuksia – kuinka se sitten holittomana voisi toimia. Karhun 2,8-prosenttinen Tummahan oli ihan OK, mutta ei sitäkään kovin mielellään joisi. No, kokeilemalla se selviää.

Ja hyvin selvisikin. Kukkojen salaisuushan piilee siinä, ettei niitä valmisteta samaan tapaan kuin valtaosa markkinoilta löytyvistä verrokeistaan, minkä vuoksi lopputulema ei vierteisen makea tai esimerkiksi epämiellyttävän vetinen. Päinvastoin Kukko-oluet ovat järjestään olleet varsin raikkaita sekä vapaita ylimääräisestä makeudesta tai tunkkaisuudesta. Prosessia kuvataan oluiden esittelyteksteissä seuraavasti:

Laitilan alkoholittomat Kukko-oluet ovat ensimmäisiä Suomessa valmistettuja alkoholittomia oluita, joita ei ole valmistettu niin sanotulla keskeytetyn käymisen menetelmällä. Keskeytetyn käymisen menetelmässä mallasvierre on kosketuksissa hiivan kanssa vain muutamia tunteja, jolloin vierteeseen ei synny alkoholia mutta toisaalta ei myöskään tunnistettavia olutmaisia makuvivahteita. Kukko Tumma Alkoholiton valmistetaan poistamalla alkuperäisestä Kukko Tummasta alkoholi ilman tislaamista, oluen alkuperäistä makua vaalien. Kukko Tumma Alkoholiton sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon ja keliaakikoille, eikä se sisällä lisättyä tärkkelystä tai sokeria.

Koko rivi varsin pätevää tekemistä.

Kukkoihin ei tosiaan ole tarve lisätä jälkikäteen mitään, kuten käyttämätöntä vierrettä tai aromeita. Kukko Lager 0,3% nojaa Pilsner-maltaan, Magnumin, Perlen ja Saazin yhteenliittymään, Kukko Tumma 0,3% taas Pilsner-, Caramel 150- ja Black -maltaiden sekä Northern Brewer- ja Saaz -humalten kombinaatioon.

Otin uutuuskaksikon testiin heti maanantaisen futisvuoron jälkimainingeissa. Aloitin makumatkan vihreästä tölkistä eli panimon ”peruslagerista”. Vakuuttavaa tekemistä alusta loppuun ja totesinkin ääneen, että tämä taisi mennä nyt Kukko Pilsin (0,3%) ohi omissa kirjoissani. Tummempaan Kukkoon tartuin tämän jälkeen suurella mielenkiinnolla, vaikka yllä mainitut epäilykset vähän mieltä askarruttivatkin. Turhaan, ei tuota alkoholittomaksi dunkkeliksi uskoisi.

Laitilassa on tehty jotain sellaista, minkä soisi valtaavan alaa alkoholittomien juomien markkinassa laajemminkin: raikkaita ja hyvänmakuisia, oikean oluen makuisia alkoholittomia oluita. Ja nämä Kukot ovat vieläpä gluteenittomia…

Kukko Lager 0,3%

Olkisen vaalea olut nätillä ja melko kestoisalla vaahdolla. Tuoksu on vaalea, pehmeän maltainen, kevyen ruohoinen. Raikas ja vakuuttava.

Eikä ole makukaan pöllömpi. Itseasiassa perihyvän lagerin makuinen. Pehmeä, suht runsas maltaisuus saa seurakseen kevyttä, ruohikkoista humalaa. Kepeä, raikas ja holittomien perisynnistä, turhasta makeudesta ei ole tietoakaan. Nyt on kyllä hyvä. Äkki-istumalta veikkaan, että jatkossa lenkkiolueni löytyy Pils-purkin sijaan vihreästä Kukko-tölkistä.

Kukko Tumma 0,3%

Punakanruskea, runsaan ja todella kestävän vaahdon korostama olut. Vakuuttava vaahto holittomaan. Tuoksu on mieto, lähinnä kevyesti tumman maltainen, hentoisen leipäinen ja ehkä kepeän hedelmäinenkin.

Maku on odotuksiin nähden todella hyvä. Alkoholiton Dunkel kuulostaa laihalta, vetiseltä ja lähinnä vierteisen makealta idealta, mutta Laitilassa ollaan onneksi toista mieltä:

Runsas, pehmeä maltaisuus tarjoilee limppuista, hieman paahteista tunnelmaa, mikä toimii todella hyvin. Adjektiivejä pureskellessä on toki hyvä pitää jonkinlaista vahvuusluokkatutkaa päällä, mutta en minä tätä sokkona holittomaksi osaisi veikata. Paljon vetisempiä ja ohuempia tekeleitä on tullut vastaan kaupan "normivahvoissakin". Ja heittämällä miellyttävämpi kuin äskettäin mökillä makusteltu Karhu Tumma 2,8%, vaikka sekin hieman pääsi yllättämään. Kyllä Kukkokin hieman lämmetessään imeltyy, muttei ihmeemmin häiritsevästi. Enemmänkin se tuo mieleen saaristolaisleivän...

Laitilalaiset hei: nämä teidän holittomat ovat kyllä vuoden positiivimpia vetoja. Hienoa työtä, saa tehdä lisää!

1 kommentti:

  1. Kukko Lager Alkoholiton on ihmeen hyvä, jos pitää siitä, että maussa on voimakkuutta. Nyt on onnistuttu.

    VastaaPoista