tiistai 29. syyskuuta 2020

Varastopanimon Sahti

Varastopanimon Sahti

Kuten jo aiemmin tuli todettua, saa Joutsasta taas kaupallista sahtia juodakseen. Reilun viikon ajan toiminut Varastopanimon ulosmyynti tuli itsekin käytyä testaamassa ja vaikka kysyntä onkin kovaa ollut, on tavaraa saatu pidettyä myös Ravintola Kellarin kylmäkaapissa janoisia ohikulkulaisia varten.

Vaikka Joutsa maakunnan painokkaimpiin sahtiseutuihin lasketaankin, en tuon suunnan tuotoksia ole aiemmin päässyt maistelemaan. Sahti - Elävä muinaisolut -eepoksesta (Laitinen, Silvennoinen & Nikulainen, 2015) lunttasin pitäjän kuuluvan vaaleamman, vahvuudeltaan maltillisemman mutta myös kuivemman juomatulkinnan alueeseen, kuin esimerkiksi Lammi tai mehevämmän maineen ansainneet Padasjoki sekä satakuntalaiset sahdin perinnekylät. Tällainen mielikuva minulle on jäänyt alueella varttuneiden kavereidenkin puheista.

Varastopanimon sahti ei kuitenkaan ihan Hefeweizenilta näytä, vaan on omaan silmään yllättävänkin tumma. Omiin odotuksiin ja mielikuviin siis peilaten. Toisaalta matkaa esimerkiksi Pihamaan sahtikaksikon ruskeuteen taitaa vielä hieman olla, sillä enemmän tuo punertavuutta kuin suoranaista tummanruskeaa värimaailmaa edustaa – tummuuslukemaksi ilmoitetaan 30 EBC, mikä tukee näkemystä. Vahvuutta on joka tapauksessa tasan seitsemän prosenttia, mikä menee kyllä ihan mallisen määritelmän rajoihin. Raaka-aineisiin on listattu ohra- ja vehnämaltaita sekä luonnollisesti katajaa, mutta sen tarkemmin en juoman salaisuuksia tullut urkkineeksi kun sahtikaapilla asioin. Joutsalaisten perinteiden äärellä joka tapauksessa ollaan, sen meille kertoo jo etikettikin:

Perinteikäs, vaalea ja raikas joutsalainen sahti. Yksi joutilaisuudelle!

Ja kyllähän se vaan maistuu. Sahti on pakattu 0,33-litraisiin patenttikorkkipulloihin, joille kertyy pantin (50snt) kanssa hintaa aika maltilliset 4,50€/kpl. Vahvuudeltaan kepeähkö sahti on lupaustensa mukaisesti hyvin raikas ja mukavasti lähestyttävä, mutta makua siitä ei puutu miltään osa-alueelta. Raikkautta rikkoo takaa nouseva makeus, mikä ehkä isointa janohörppyä alkaa lämmetessään hillitsemään, mutta tasapaino, juotavuus ja tunnelmallisuus on kyllä hioutettu sinne kuuluisaan tappiin saakka. Todella miellyttävää hörpöteltävää.

Varastopanimon Sahti

Varastopanimon Sahti

Punakan kastanjainen, rusehtava sahti. Kevyen utuinen, varsin kaunis. Tuoksu on hyvä. Aika makean maltainen, mutta samalla melko raikaskin. Katajaa, kevyttä mausteisuutta, kypsää banaaniakin, mutta melko maltillisesti. Hedelmäisiä estereitä sen sijaan on enemmän, myös hienoista leivosmaisuutta ja kivan imeltynyttä tuntua.

Makukin toimii. Kaunista, ajattelen heti kättelyssä. Makeus hiipii aika yllättäen takaa, mutta raikkauttakin löytyy vastapainoksi. Ja juotavuus on kyllä enemmän kuin kohdillaan. Ei niin soljuva, kuin yleensä kaipaan, mutta nyt sekään ei tunnu haittaavan. Takamakeutta lukuunottamatta tasapaino hipoo huippua. Katajaa on kivasti, kypsää hedelmäisyyttä, olkisuutta, kevyttä mausteisuutta ja imeltyneen limppuista maltaisuutta. Makeus tiivistyy jälkimaussa, jossa on onneksi hieman kuivempaa mausteisuutta ja katajaa. Tätä tulee haettua vastakin.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti