perjantai 25. syyskuuta 2020

Varastopanimo aloitti sahdin ulosmyynnin

Tämänmoisen siksarin kanssa kelpasi Joutsasta jatkaa matkaa.

Joutsa nousi vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen takaisin Suomen panimokartalle, kun Varastopanimo aloitti kesän lopulla sahdin valmistuksen kylän keskustassa. Vuonna 1934 valmistuneen hotellirakennuksen kellarissa toimiva panimo keskittyy joutsalaisten perinteiden mukaisesti sahdin valmistukseen ja sen ensimmäinen sahtierä saatiin panimon ja hotellin yhteydessä toimivan Ravintola Kellarin hanoihin 23.7.2020. Samalla Keski-Suomi sai ensimmäisen Jyväskylän ulkopuolisen panimon panimon pitkästä aikaa listoilleen.

Myöhemmin on tarkoitus aloittaa myös lagerin eli varasto-oluen valmistus, mutta ainakin alkuun sahtitehtailu vie toiminnan päähuomion. Panimolle on vastikään saatu täydennystä laitepuoleen ja erät tulevat kasvamaan, jahka koko koneisto saadaan vihittyä käyttökuntoon. Alkutaival on menty noin 300:n litran keittokoolla, mutta jatkossa kasvava kertalaaki auttaa vastamaan paremmin ymmärrettävän kovaan kysyntään.

Sahdin koti ja myyntipiste sijaitsee Ravintola Kellarissa, kuvan vasemman laidan portaikon alapäässä.
Varastopanimo aloitti sahdin ulosmyynnin noin viikko sitten.

Varastopanimo aloitti vastikään myös sahdin ulosmyynnin. Ravintola Kellarin kylmäkaapin ovi onkin käynyt kuulemma varsin iloisesti. Kävin itse paikan päällä torstaina, vajaa viikko ulosmyynnin aloittamisesta ja kohtasin varsin vajaana loistaneen sahtikaapin. Myyntiartikkeleilla on ollut kysyntää ja vaikkei takavarasto vielä tyhjyyttään kumisekaan, olisi jo kypsymässä ollut sahtierä ilmeisesti syytä saada pian pullotettua, ettei eioota tarvitsisi heti alkuvaiheessa ryhtyä myymään.

Sahtia myydään Ravintola Kellarista 0,33-litraisissa patenttikorkkipulloissa. Hintaa seitsenprosenttiselle sahdille kertyy sopuisat 4,50€/pullo, mihin sisältyy 50sentin pullopantti. Siksariin tarttumista oli käytännössä mahdotonta vastustaa. Sahtia löytyy luonnollisesti myös Kellarin hanasta ja ruokalistalta, missä sitä on hyödynnetty muun muassa härän rinnan hauduttamiseen. Eikä saatavuus vain Joutsan seutuun rajoitu, vaan sahtia on toimitettu ravintolamyyntiin niin Jyväskylään kuin Helsinkiinkin. 

Joutsalaista sahtia ei ole markkinoilla aikoihin ollutkaan.

Varmaksi en sano, mutta mitä luultavasti sahtia tulee saamaan jyväkyläläispubeista säännöllisen epäsäännöllisesti jatkossakin. Ensimmäisenä sen ehti kytkemään Harry’s, mutta tavaraa on toimitettu jo Explosiveenkin. Helsingissä sitä myy ensimmäisten joukossa mm. One Pint Pub. Kannattaakin seurata Varastopanimon sosiaalista mediaa saatavuuksien kartoittamiseksi.

Varastopanimo Instagramissa

Varastopanimo Facebookissa

Varastopanimo Internetissä

Perinnejuoma valmistuu perinteikkäässä ympäristössä. Hotellirakennus on vihitty käyttöön vuonna 1934.

2 kommenttia:

 1. Hei! Ensi kertaa poikkesin ostamaan kellarista sahtia 18.12.20. Hämmästyin kellariin laskeutuvissa portaissa tupakoiviin henkilöihin. Ei ollut mitenkään miellyttävää kulkea tupakansavun läpi mennessä ja poistuessa panimomyymälästä.
  Toivon korjausta asiaan, sillä ensivaikutelma luo joko positiivisen tai negatiivisen kuvan paikasta.
  Toivotan hyvää Joulua ja Uutta Vuotta 2021.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro, joo röökinkatkun läpi laskeutuminen ei järin houkuttelevalta kuulosta.

   Poista