torstai 17. syyskuuta 2020

Olvi Rye Mild NEIPA

Olvi Rye Mild NEIPA

  • Tyyli: New England Session IPA
  • Alk.%: 2,5
  • Panimo: Olvi, Iisalmi, Suomi
Olvin tuore uutuus oli tyylinsä puolesta sekä hienoinen yllätys että varsin odotettu veto. Odotettu siinä mielessä, että NEIPAhan se iisalmelaisten kauppavahvasta IPA-kirjosta vielä uupui, mutta hienoinen yllätys se kuitenkin oli alas painetun vahvuutensa puolesta. Mikro NEIPAa en makropanimolta näet olisi osannut odottaa, vaan jotain lahtelaisten Erikois NEIPAn kanssa mittelevää runsautta enemmänkin.

Hazy thing from Iisalmi on tosiaan rukiilla ryyditetty, vain 2,5-prosenttinen NEIPA, tarkemmin sanoen (tölkkiä mukaillen) Ultra-low Alc. Session New England Rye IPA. Hyvinkin sessioitava elintarvike siis speksiensä suhteen ja myös ihan vallitsevien trendien mukainen vahvuuslukemansa puolestakin. Aromihumalkirjo on niinikään toimivan modernilta vaikuttava, sillä nyt kovassa nosteessa oleva Sabro on saanut kumppanikseen jo vakiintuneempaa suosikkihumala Mosaicia sekä aina toimivaa, mutta harmillisen harvoin nähtävää Mandarina Bavariaa. Rukiin mukaan nostaminen hieman jännitti, sillä vaikka ruis-IPAsta normioloissa pidänkin, ei sitä ole tullut NEIPA-maailmassa vielä juurikaan vastaan ja sille lienee syynsäkin. Mutta tuntuuhan tuo toimivan.

Olvi Rye Mild NEIPA

Panimollahan on jo ennestään 2,5-prosenttinen Hi-Hop Mild IPA, josta on hieman kehnon ensivaikutelman jälkeen tullut hyvä luotto-olut mutkattomiin maisteluhetkiin. Rye Mild NEIPA on mauiltaan ehkä hieman kevyempi, mutta edelleen riittoisa ja ajaa omissa papereissani edeltäjänsä ohitse. Hyvä tahti Iisalmessa tuntuu siis vain jatkuvan.

Oluet on saatu näytteenä panimolta. Niiden jakelu on alkanut tällä viikolla ja levikki lienee varsin laaja. Näytepaketissa oli myös pari reilumman koon (56,8cl / 0,5l)  Rastal Craft Master One -lasit, joihin saa ujutettua puolilitraisenkin NEIPA-tölkin sisällön kerralla. Desiä pienempien kanssa on saanut olla tarkkana jo 0,44l-purkkien kanssa, joten tällaisen lasikoon tietoon saattaminen otetaan avosylin vastaan.

Olvi Rye Mild NEIPA

Utuinen muttei varsinaisesti mehevän samea olut on väriltään kevyen punertava, vaahdoltaan vaalea ja runsas, mutta katoavainen. Tuoksu on pehmeän hedelmäinen, varsin tuoreen trooppinen ja hyvä. Ei kovinkaan ylitsepursuava, mutta varsin toimivalta vaikuttaa. Sabro on hyvin esillä eli aprikoosinen, kypsän nektariininen trooppisuus saa seurakseen kevyttä kookosta, myös mandariinia ja hieman sitrustakin löytyy.

Maku on aluksi paljon vaisumpi, mutta urkenee leveämmäksi hetken seisotuksen jälkeen. Ei tämä mitään Northern Lightsia ole, mutta ei tarvitsekaan. Selvää on, että Olvin hyvä linja jatkuu jatkumistaan. Aprikoosi, mango ja nektariini toistuvat myös maussa. Sitrus, mandariini ja kevyt minttuisuus tukevat taustalla, mutta kookos on selvästi tuoksua vaisummin liikkeellä.

Varsin hyvää hedelmäkirjoa tarjoillaan, mutta toki tausta aika laihaksi vaikuttaa aluksi jäävän. Suutuntumasta ja mauista kuitenkin löytyy isommalla suullisella ihan kohtalaista muhevuutta ja lisähedelmäistä mehukkuutta, jotka antavat kaivattua tukea taustalle. Ehkä vähän keppoinen edelleen, mutta vahvuus muistaen ei mitenkään leimaavasti, pikemminkin yllättävän solidiksi voisi sanoa.

Virkeänä ja äärimmäisen sessioitavana kokonaisuutena tätä voi hyvillä mielin pitää. Tykkään ja menee minusta Hi-Hopin ohitse nokkimisjärjestyksessä. Tulee hankittua vastakin. 

Pisteet: 34/50

2 kommenttia: