perjantai 4. syyskuuta 2020

Vinohradský Pivovar Vinohradská 11

 

Vinohradský Pivovar Vinohradská 11


Kun craft-kauppa kauppaa tsekkibisseä, pysähtyy asiaa jo alitajuntaisesti tutkimaan. Nuorehko panimo, tyylinä luonnollisesti Pilsner. Vahvuutta sopuisan maltilliset 4,5% ja etikettikin tyylikkään yksinkertainen tsekkiläisine nimineen kaikkineen. Okei, tämän minä haluan!

Vinohradský Pivovarin peruslinjastoon kuuluva Vinohradská 11 Pilsner tuli tosiaan vastaan Kihoskhin verkkokaupassa ja lähti mukaan muutoin varsin NEIPA-painotteiseen tilaukseen. Vuonna 2014 toimintansa aloittanut, kaveriporukkavetoinen panimo toimii Prahan trendikkäässä, art deco -tyylin taloista tunnetulla Vinohradyn alueella. Vanha, komea kivitalo majoittaa panimon lisäksi myös sen katon alla toimivaa panimoravintolaa, joka onkin luonteva paikka panimon oluidenkin ihmettelyyn. Vaikka aika hyvin niitä näkyy eri puolilta Prahan keskusta-aluettakin saavan.

Paikalla on harjoitettu oluen valmistusta jo 1800-luvun lopusta lähtien, joskaan ei yhtäjaksoisesti. Toinen maailmansota seuraamuksineen ajoi toiminnan alas ja jotain tekoa pitkän seisokin kanssa oli kansallistamisaallolla. Rakennus oli myös tyhjillään jonkin aikaa ja 2000-luvun alussa se kärsi pahoja vaurioita tulipalossa. Nykymuotoisena toiminta on kuitenkin käynnistynyt vuoden 2014 aikana, mutta talossa on toiminut myös Tsekin pitkäikäinen Brewery and Malt Research Institute (BMRI).

1900-luvun alussa Vinohrady oli oma kuntansa ja samaan aikaan alkanut kaupungistuminen teki aiemmin viljelysmaana toimineesta alueesta yhden maan suurimmista kaupungeista. Nyky-Prahaan kuuluvan alueen nimi pohjautuu sen historiaan perinteikkäänä viinialueena (Královské Vinohrady eng. "the Royal Vineyards"). 1300-luvusta saakka maisemaa hallinneista viinitarhoista ei kuitenkaan ole enää tietoakaan, mutta alueesta on osuvasti muotuotunut trendikäs ja värikäs paikka erilaisten makuelämysten tarjonnan suhteen, johon matkaoppaatkin viittaavat sanaparilla "wine and dine".

Viini-, kahvila- ja ruokastatuksen lisäksi Vinohradyssa ei ole unohdettu maan olutperinteitä, kiitos  Vinohradský Pivovarin. Panimoa pyörittävien kaverusten kimmokkeena oman yrityksen perustamiselle toimi halu tehdä omaa, muista erottuvaa tsekkilageria maassa tunnettua osaamista kunnioittaen. Toiminta on lähtenytkin liikkeelle suodattamattomista ja pastoröimättömistä lagereista ja Pilsistä, mutta tämänpäiväistä olutlistaa värittää useamapikin IPA – heidän Chaubunagungamaug NEIPAkin olisi Kihoskhista löytynyt, mutta jätin sen tällä kertaa väliin.

Vinohradská 11 edustaa panimon numerosarjaoluiden alkupäätä. Maltaiden kanssa on joustettu alkuajatuksista, eli kotoperäisten Pilsner-maltaiden rinnalle on haettu säkki tai parikin baijerilaista lattiakuivattua perinnemallasta. Humalointi on hoidettu Saazilla ja Premiantilla. Ja hyvää on.

Vinohradský Pivovar Vinohradská 11

Hieman utuinen, olkisenkeltainen, nätin vaahdon nostava olut. Tuoksu on hieno. Tuore ruohoisuus nousee yli vaalean ja viljavan maltaan. Erheetön, napakka ja kaunis.

Maku on vähän pehmeämpi eli mallas antaa itsestään hieman lisää taustavoimaa. Vaaleaa ja olkista se edelleen on. Ruohoisuus on tuoretta ja napakkaa. Ihastuttavan rehellistä tunnelmaa alusta loppuun. Vallan mainio pils, kuten jo tilatessa ääneen toivonkin. Tämän tsekit osaa!

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti