torstai 1. heinäkuuta 2021

Tilmans Der Weizen

Tilmans Der Weizen

Müncheniläisen Tilmans Bieren tarinaa avattiin mainion Das Helle -lagerin yhteydessä, joten siirrytään nyt sen enempiä mutinoita suoraan saman tekijän vehnäoluen, Der Weizenin pariin. Kuusiprosenttinen, eläimellisen etiketin taakse kätketty Hefeweizen on Das Hellesin tavoin saanut kevyttä modernisaatiota osakseen, mutta jälleen kerran hyvällä maulla annosteltuna, sopuisasti, mutta tunnistettavasti.

Kiertolaistyyliin oluitaan valmistava Tilman Ludwig on tämän oluen tiimoilta matkannut Itävallan rajapinnan läheisyyteen, Alz-joen rannalla toimivan Weissbräu Schwendlin luokse. Vehnäolutpanimolla onkin lähdetty yhdistelemään vaalean puhuttelevan saksavehnän ja pientä lisämaustetta antavan kuivahumaloinnin satoa. Mistään tapviitosmaisesta hopfenweissestä tässä kohtaa ei kuitenkaan puhuta, vaan Hallertaun alueen Comettia sekä Alsacesta tuotua Strisselspaltia on annosteltu mukaan omaan makuun varsin tasapainoisessa suhteessa. Selkeästi, muttei dominoivasti.

Sitrusta, valkoviinimäisiä piirteitä ja hedelmäisiä käymisaromeita kuivahkossa, vaalean vehnämaltaisessa ja mausteisessa kokonaisuudessa. Oivallinen tuttavuus Tilmansilta tämäkin.

Tilmans Der Weizen

Samea, aika vaaleankeltainen olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on oivallinen. Vähän moderninkin oloinen, ei niikseenkään banaaniesterinen, vaan kuivempi, vaalean tuorehedelmäinen, sitrusvivahteinen. Raikas tulee sanana ensimmäisenä mieleen. On toki tuttua mausteisuutta, vaaleaa vehnämaltaisuutta sekä olkisuuttakin. Kuivuudesta, tietynlaisesta raikkaudesta huolimatta myös tuoksultaan riittoisa, yleisesti varsin puhutteleva.

Eikä maku jää jälkeen. Aromaattisuus tuo kepeyttä, jonka turvin loppuunsa melko vuolas makumaailma pääsee hiipimään suun joka kolkkaan. Suht kuiva, vaalean hedelmäinen olematta kypsä tai banaaninen. Sitrusta ehkä enemmälti raastettuna kuorena ja samasta sävymaailmassa tuntuisi myös tuota valkoviinimäistäkin kulmaa löytyvän. Varsin vaalea maltaisuus antaa tilaa humalaromeille, muttei silti jätä paikkaansa. Lopussa tuttua mausteisuutta, kevyttä neilikkaakin.

Kuivanlainen, sitruksen kautta vaaleaan hedelmäisyyteen, valkkariin ja vaaleaan mausteisuuteen taittuva Hefeweizen. Erittäin hyvä.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti