tiistai 29. kesäkuuta 2021

Uiltje Enter The Waimea NZ Double IPA

Uiltje Enter The Waimea NZ Double IPA

Noniin, nytpä toi pöllöpanimo sitä kuuluisaa meteliä pöytään. Hipidihop-musiikin tahdissa varttuneen, nyt jo ehkä entisen nuoren, ei kauaa tarvinnut puntaroida, tarttuako tölkkiin vai ei. Vaikka Alkossa aika hyvin viime vuosina edustettu hollantilaispanimo Uiltje on hyvistä oluistaan huolimatta jäänyt suht vähällä huomioille lasissani, mutta tätä ei voinut ohittaa.

Enter the Waimea edustaa soljuvaa, hitusen samentunutta tupla-IPA -maailmaa kohtaisella katkeruudella (60 IBU) varustettuna. Humalat on rahdattu Uudesta-Seelannista (Waimea, Nelson Sauvin, Wakatu) ja mallasrunko nojaa Pilsnerin sekä Pale Alen varaan. Se omakohtaisesti painavin juju lepää kuitenkin oluen nimen ja etikettitaiteen puolella. Ei sillä, etteikö 8,6-prosenttinen tupla-IPA aina silloin tällöin muutoinkin kiinnostelisi. 

Innoituksensa olut on ilmiselvästi ammentanut Wu-Tang Clan -yhtyeen Enter the Wu-Tang (36 Chambers) -klassikkoalbumin hengestä. Etikettikin on suoran pöllömäinen kopio albumin kannesta, joten kyllähän tässä melkoiset odotukset saadaan yksittäisen oluen harteille jo pelkän ulkoasun ansiosta ladattua.

Uiltje Enter The Waimea NZ Double IPA

Tölkkiin näkyy painetun tölkityspäivämäärä, joskaan en osaa lukea, meinaako se huhti- vaiko jopa toukokuun alkua: 04-05-2021. Melko tuoretta joka tapauksessa edelleen, vaikka lähes kolme viikkoa sitä saikin Alkon verkkokaupan kautta tilattuna saapuvaksi vartoa.

Wu-Tang Clanille ei tunnetusti käy ryttyileminen, tai muutoin saa kyynelsilmin suojella niskaansa. Uitlje ei kuitenkaan ole lähtenyt kaapimaan vain kermoja päältä, vaan taitaa shakkinyrkkeilyn mysteerit. Hieno teema, mainio olut, klaani etuetiketissä. Voiko se olla niin simppeliä?

Don’t confuse this Waimea with Waimeeaameeaaa!!, our 2020 ode to Super Saiyan. No sir, this ol’ dirty bastard is a retro shout-out to the eponymous 1990s Owl Tang Clan collective. Who that?! This Waimeahopped New Zealand IIPA ain’t nothing to f’ wit, that’s all we’re saying.

Uiltje Enter The Waimea NZ Double IPA

Nykymittapuulla kevyen utuava, oranssisenkeltainen olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on kypsän hedelmäinen, sitruksinen, jonkin verran pihkainen. Trooppinen, kypsä ja pehmyt hedelmäisyys on kuitenkin isoimmassa roolissa. Aika tuhtia menoa tuntuu se puoli tarjoilevan.

Maku nojaa tuoksuun. Melko runsas ja syvänoloinen tunnelma saa lisäjyhkeyttä melko olemattomien hiilihappojen ansiosta. Flätti tämä ei ole, mutta pienikuplaisten pirskahtelujen määrä ja voimakkuus on hyvin, hyvin hillityllä tasolla. Huulet tahmaantuvat kohtalaisesti ja suht hidasta kamaa tämä on.

Kypsä hedelmäisyys, sitruksisuus ja mäntyinen, kevyen pihkainen tuntuma saa hyvää jalansijaa vieden kohti kevyesti lämmittävää ja kypsän trooppista jälkimakua. Semmoinen pehmyt ja vähän oldschoolimpi mango-passio-aprikoosi-ananas -symbioosi tässä päävaikuttimena on. Katkeroa löytyy, mutta sen voima ehkä hieman katoaa oluen melko runsaaseen olemukseen. Osuu kyllä omaan makuun ja soljuu kauniisti Wu-Tangin sulosointujen tahtiin.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti