perjantai 9. heinäkuuta 2021

Kotiolut: Vehniän Jouluporter

Vehniän Jouluporter

Juhannussahdin kylkeenhän sopii mitä parhaiten Jouluporter. Tämän kuusiprosenttisen oluen tarina kääntyi kaikkien koettelemusten kautta sulosointuiseen ja eritoten maittavaan lopetukseen, joskin maisto useamman kuukauden alkuperäisestä ajatuksesta venähtikin. Kuten nimi saattaa paljastaakin, on olut alkujaan valmistettu joulunpyhiä silmällä pitäen. Ja joulukauden aikaan ensimmäisen kerran kohtasimmekin, kun Mikko edellisen kotioluterän huomaani uskoi. Portterissa oli kuitenkin sen verran hilpeä joulumieltä, että tuon pullon siivoilin varaston hyllyiltä ja lattioilta. Olipahan muuten mahtava ja runsas paahtuneen, imeltyneen maltaan tuoksu varastossa, kun oven avasin.

Sama kutsuva kaiku kantautui nenääni myös juhannuksen kieppeillä, kun pääsin oluen ääreen hieman hallitummissa merkeissä. Mikko oli näet laittanut muutaman pullon talvinektaria jemmaan, joten sain kuin sainkin hienon tuoksuista olutta lasiinikin ihmeteltäväksi, kun sahtia sunmuuta kurkun kostuketta juhannuksen alla hain.

Perlen ja Northern Brewerin panos Munich Dark-, Pilsner-, Chocolate Dark-, Viking Malt Caramel- ja Chateau Dark Wheat-maltaiden sekä mallastetun rukiin ryhdistämään kokonaisuuteen jää luonnollisesti melko ohkaiseksi ja pääpaino nojaa paahteisen tasapainoisissa, runsaan maltaisissa ja ihastuttavan rukiisissakin sävyissä. Kannatti odottaa ja uskaltautua antamaan toinen mahdollisuus.


Vehniän Jouluporter

Tummanpuhuva, runsaan, kestävän ja hieman beigen värisen vaahdon kruunaama ilmestys. Hyvin kaunis olut. Tuoksu on upea. Se on pehmeä, paahteisen ja suklaisen maltainen, rukiisen leipäinen.

Maku myötäilee tuoksua, on ehkä alkupuoleltaan hieman vaisu, mutta petraa jälkimakua kohti selkeästi. Paahteisen maltaisuuden tukena kulkee limppuista rukiisuutta, taustaa tunnelmoittaa pehmeä suklaisuus, joka kaikuu myös pitkälle jälkimakuun. Tasapainoinen, melko runsasmakuinen ja nautinnollinen esitys. Mainio Porter!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti