maanantai 14. maaliskuuta 2022

Aalto Panimo Satasarvi IPA

Aalto Panimo Satasarvi IPA

  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 8,0
  • Panimo: Aalto Panimo, Säynätsalo, Suomi

Lauantai oli vahvasti lähisaaripainotteinen ja kelitkin suosivat reipasta ulkoilmatoimintaa. Heräsin aamuvarhain kellonsoittoon ja toteutin useamman vuoden mielessäni kyteneen haaveen Muuratsalon ympärihiihdosta. Hieman ennen aamukasia ei ruuhkaa kiertoladulla ollut ja syvässä, mutta auringon valaisemassa sumumaisemassa sai hiihdellä pitkän tovin täysin omassa rauhassa. En kuitenkaan ollut ensimmäinen matkaaja ladulla, mikä selvisi minulle vasta saaren eteläpuolella. Sumun seasta näet nousi esiin iäkkäämpi pariskunta, joka oli jo paluumatkalla Sudensaareen suuntautuneelta eväsretkeltä. Muutamat sanat vaihdettiin ja matka jatkui tahoillemme.

Aamulenkin puitteet just eikä melkein.

Kun aamulla tuli kierrettyä eteläisimmät saaret, oli iltapäivällä sopivaa pistäytyä myös Säynätsalon pohjoiskärjessä. Juurikkasaaressa nimittäin vietettiin aurinkoisen keväisissä tunnelmissa ulkoilupäivää ja menossa oli eurooppalaiseen tapaan mukana myös paikallispanimo Aalto. Kinkomaantien varressa toistaiseksi majaansa pitävän panimon uudisrakennushanke onkin ollut mielessä jo jonkin aikaa ja tiskin alta saikin vähän tilannetietoa projektin etenemisestä. Säynätsalon satamaan rakentuvan panimon yhteyteen tulee aukeamaan n. 25-paikkainen taproom, josta hoidellaan myös tuotteiden ulosmyyntiä kuluttajille. Tarkkaa aikataulua taproomin suhteen vielä ole blogiin painettavaksi, mutta kevään aikana aiheesta kuuluu varmasti lisää.

Ja kun jutun juureen kerta hienossa kelissä ja Juurikkasaaren upeissa puitteissa päästiin, lieni aamuharjoituksesta palauttava maljakin paikallaan. Aallon Satasarvi IPA on kasipinnaisena ensimmäinen omaan lasiini päätynyt kaupparajaa runsaampi aaltolainen. Aallon muutto omiin tiloihin on omien maisteluiden myötä tuonut oluisiin aiempaa ehkä raikkaamman ja tasalaatuisemman kaiun, mikä otetaan kyllä ilomielin vastaan ihan näin lähiseudun asukkaanakin.

Kevättä ilmassa. Aallon tiskiltä löytyi Satasarven lisäksi Konttia, Tahitia ja Kaakkoa.

Hienolta, Muuratsalon maayhteyttä koristavalta ja kalliorinteiseltä Satasarvisen huipulta nimensä lainaava IPA jatkaa Aallon tasavarman tekemisen linjaa. Aamulenkillä jylhästi Päijänteestä nouseva, jopa monumentaalinen ilmestys jäi piiloon sumuverhon taa, mutta nyt näköyhteys tuli palautettua etikettitaiteen voimin.

Oluen jälkimaussa on kohtalaisen katkeron lisäksi aistittavissa pientä kärkevyyttä, mikä hieman verottaa mutkattominta siemailukokemusta. Ehkä hienoinen juotavuutta verottava karheus on näissä vahvuuksissa ihan paikallaankin, mutta pientä tasoittelua loppuluohikko kuitenkin tuntuu kaipaavan. Muutoin hyvinkin mallikas ja 2010-luvun west coast -viboja tarjoilevaa menoa lasista löytyy. Pitääkin testata tämä kesäyössä Satasarvisen kallioilla, jahka panimon ulosmyynti aukeaa ja valoisat yöt alkavat antaa parastaan…

Aalto Panimo Satasarvi IPA

Meripihkainen, kevyen utuinen olut nätillä vaahdolla. Tuoksussa kohtalaista karamellisuutta, runsaampaa pihkaisuutta ja sitruspainotteista hedelmäisyyttä.

Maku on tuoksun linjoilla. Karamellisuus jää taaemmaksi, mutta mallasta on edelleen läsnä. Pihkaisuutta, havua ja sitrusta löytyy runsaasti. Lopussa greippisempää purevuutta, mutta myös jonkin verran turhankin kärkevää otetta. Ei paljon, mutta hieman tasapainoa rikkoen. Makujen lomasta löytyy myös kevyempää trooppisuutta. Ei hassumpi, mukavan soljuva ja runsas, kunnollinen sameutta edeltävien aikojen riipaisu. Pientä varmuutta vielä jälkimakuun, niin avot!

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti