perjantai 25. maaliskuuta 2022

Alkon Pienpanimo-oluet 2022: Tuju Multainen Noutaja

Tuju Multainen Noutaja

Tanner tärisi, kun kuolonkolarin kultakutrit kömpivät mullasta kohti kuutamon loistetta. Hiljaisuuden vallitessa juhlaväki siirtyi kuolevaisten ilmoille nauttimaan vahvan pehmeää imperial stoutia, jonka puraisu tuntuisi luissa ja ytimissä.

Homma sen myötä selevä. Tujun muhkea hautausmaa-imppi löytyy nyt Alkon valikoimista ja koska lepralaiseen olutelämän menoon pääsee keskisessä Suomessa harmillisen huonosti kiinni, oli tähän tilaisuuteen tartuttava. Panimon kauppavahvaa kamaa toki meidänkin maakunnasta löytyy, mutta nämä tujummat tapaukset ovat harvemmassa.

10,5-prosenttinen olut menee vahvuudessaan niihin lukemiin, mitä on tullut viime aikoina aiempaa tarkemmin ostoksilla välteltyä, mutta tässä kohtaa satunnainen poikkeus oli paikallaan. Jotenkin nuo kymppipinnaisia kevyemmät tyylit ja tuotteet ovat nyt painottuneet kulutuksessa aiempaa vahvemmin, jossei varaston konmaritusta lasketa. Mutta hyviähän nämäkin ovat, etenkin kun taiten on tummasävyinen paahdepommi pulloon veistelty. Tujun kanssa mennään harvemmin metsään ja sama riemusoitto pätee tässäkin kohtaa. Oikein pätevää menoa.

Juttua kirjoittaessa muistin myös, että Multainen Noutajahan on tosiaan osa alkuvuoden pienpanimokattausta, josta itsekin aikanaan ennakon kirjoitin. Jonkinlaisen inflaationhan tuo esiintuonti on takavuosien kulta-aikojen jälkeen kokenut. Syy ei ole niinkään oluissa saati tekijöissä, vaan maailman muutoksessa, minkä myötä kotimaista pienpanimokamaa on tarjolla selvästi viimevuosikymmentä paremmin aina ruokakauppoja, anniskeluliikkeitä, panimopuoteja ja Alkoakin myöten.

Tuju Multainen Noutaja

Mustanpuhuva olut vaaleanruskealla, runsaalla vaahdolla. Tuoksu on hyvin paahteinen, mokkainen ja takaa kypsän kuivahedelmäinen. Kevyttä sikarinokea, tummaa suklaata, hieman greippiä.

Maku nojaa tuoksuun. Kuiva, paahtuneen maltainen, mokkainen ja tummansuklainen runko kannattelee kevyen tupruavaa sikarisuutta, taustalla pysyttelevää kuivaluumuisuutta ja lopussa napakasti purevaa greippisyyttä. Havuakin on ja kyllähän tällainen on kaikki kehunsa ansainnut.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti