keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Tornion Another Gammel Ale

Tornion Another Gammel Ale

Tornion olutpaketin erikoisin tuote oli eittämättä tämä Another Gammel Ale. Olut on kehitetty yhdessä joensuulaisen Another Doggy -cocktailravintolan baarimestareiden Jussi Viljalan ja Ortio Niemisen kanssa. Heidän läsnäolostaan saattaa joku jo arvata, että ilman mausteaineita ei tätä olutta ole kansan pariin päästetty.

Another Gammel Ale ei siis suinkaan ole puhdasverinen Old Ale tai vastaava, vaan sen moottorina toimii Gammel Dansk -katkero. Tanskalainen näkäräinen koostuu peräti 29:stä yrtistä, mausteesta ja kukkasesta, minkä voi aistia oluen maun kauttakin. Katkeron lisäksi juomaa on maustettu myös lakritsilla, joka uppoaakin mausteyrttiseen makumaailmaan olosuhteet huomioon ottaen hyvin.

Ennen arviota lienee syytä tunnustaa, ettei kellaristi ole juoman varsinaista kohderyhmää ja omakohtaisesti olin hyvinkin tyytyväinen, kun lyhyen aikaa pelottavasti orastanut olutcocktail-innostus suli kasaan itsestään. Maustetut oluet sen sijaan kiinnostavat silloin tällöin, vaikka useimmiten pohjatuote paremmin tuntuisi ilman lisäaineita toimivankin. Poikkeuksiakin lyötyy, niin aina.

Another Gammel Ale on sarjassaan varsin toimiva ja kiintoisasti koottu esiintyjä, jolle ei tätä kertamaistoa suurempaa käyttöä ainakaan omasta repertuaaristani löydy. Ihan hauska, muttei sitä mitä itse olueltani yleensä haluan.


Tornion Another Gammel Ale

Kuparinen, kaunisvaahtoinen ja hieman utuinen olut. Tuoksu on yrttinen, kevyen lakritsinen ja imeltyneen maltainen.

Maku on selvästi odotuksia parempi, muttei silti ehkä minun juttuni. On keskitummaa, hieman imeltynyttä maltaisuutta, joka jaksaa kantaa melko voimakasta yrttisnapsin makukirjoa varsin hyvin. Jälkimaussa tiukka yrttishotti käy vähän reilummin päälle kuivahkon ja hienoisen alkoholisen hönkäyksen saattelemana. Mausteisuudessa, hieman lakritsaisessa ja jouluyrttisyydessä on kosketuspintaa joihinkin mausteisempiin belgeihinkin, mistä pidän. Mutta ei tästä suosikkia saa leivottua mitenkään...

Yllättävän onnistunut, kuten jo todettua tuli, muttei juurikaan sellaista menoa, mitä itse erityisemmin kaipaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti