sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

OlutMylly Mylläri Vehnä

OlutMylly Mylläri Vehnä

OlutMylly on yksi monista kotomaan pienpanimoista, joiden oluita ei ole vielä tullut maistettua. Mikko ja Anne Silmälä jatkoi Kuninkaankartanon panimotoimintaa Mustialassa sen jälkeen, kun HAMK lopetti parikymmentä vuotta kestäneen panimokoulutuksensa kartanon mailla 2015. Vuoden 2018 alussa Mustialan palvelutoiminta siirtyi Elosa osuuskunnan hoidettavaksi ja samalla Kuninkaankartanon oluenvalmistuskin luovutettiin uusiin käsiin. Silmälät perustivat muutosten myötä uuden panimon Forssaan ja näin OlutMyllyn nimi nousi pienpanimokartallemme.

Mustialan ajoilta jäi taskuun paitsi runsasta kokemusta, myös vanhoista maatalousammattinimikkeistä innoituksensa saaneet oluiden nimet. Nykyisellään linja näkyy yhdenmukaistuneen Mylläri-sarjan alle, josta löytyy tarjontaa parinkin erilaisen IPA-oluen, Bitterin ja vaikkapa nyt maistelussa olevan Hefeweizenin muodossa.

Mylläri Vehnä ei twisteillä kursaile, vaan edustaa hyvänoloista saksalaistekemistä hieman Weihenstephanerin ja vastaavien esimerkkejä kepeämmissä tunnelmissa. Oluen anti ei nojaa lajissa yleisemmin esillä olevaan banaanisuuteen, vaan esterit viittoilevat hieman pirteämmän hedelmäisyyden suuntaan, jota kuivahko ja mausteinen yleisilme hyvin tukee. Loppupuolen sitrusmaiset piirteet viimeistelevät tämän kesävehnän hienolla tapaa

OlutMylly Mylläri Vehnä

Vaaleankeltainen, runsaan utuinen olut valkealla vaahdolla. Tuoksussa vehnävää maltaisuutta ja hedelmäestereitä, ei juurikaan banaania. Yrttisyyttä ja mausteisuutta löytyy myös.

Maku on varsin hyvä ja vehnäksi hyvin raikas. Ei siis muhevinta sorttia, vaan vaaleaa keveyttä, kohtalaisen runsasta hiilihappopitoisuuttaan ja terävää sitrusmaisuuttaan hyödyntävä kesävehnä. Rungossa on toki kohtalaista pyöreyttä, mutta melko kepeänä mennään. Mausteisuutta löytyy, samoin hedelmäisiä käymisaromeja. Banaania ei ole ja muutenkin kuivemmalla kulmalla teemaa lähestytään. Lopetus on sitrusmaisen kirpeä, vaalea ja kuiva. Kesävehnää hyvässä paketissa.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti