keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Olut ilman humalaa: Ruokapuoti Lumon Testowit

Testowoimaa!

Humalakasvien sisältämä kasviestrogeeni puhuttaa aika ajoin mediassa ja keltainen lehdistö intoutuu silloin tällöin arvuuttelemaan, voiko olutta runsaasti nauttivalle miehelle kasvaa rinnat. Itseoppineet terveystietäjät kehottavat vaihtamaan oluen suosiolla viiniin ja kukkahattusiipi kauhistelee nykyisin valloillaan olevaa humalanhakuista oluttrendiä, joka usein tunnutaan (puolitarkoituksella) käsitettävän keissi IPAa per ilta –tyyppiseksi örveltämiseksi. Kun soppaan lisätään oluen sisältämän alkoholin vaakalimboa hyydyttävä vaikutus, on Kymmenen faktaa suomalaisten suosikkijuomasta – tai Tiesitkö tätä oluesta –listausten kommenttiosioiden viihdearvo huipussaan.

Entäpä mitä käykään, kun kaksi raumalaisveijaria ilmoittaa pontevasti keksineensä mieskuntoa parantavan potenssioluen? Suurta kohua kevään uutuusoluen ympärille ei syntynyt, mutta yleisökommenttien perusteella muutama kansalainen kuitenkin kauhistui. Keitoksen todellisiin vaikutuksiin suhtauduttiin intohimoisen epäluuloisesti, mutta toisaalta ihmeteltiin myös että noinkohan naapurin Jorma pysyy edes pystyssä laatikollisen olutta kumottuaan. Viihdearvo oli taas huipussaan…

Pääsääntöisesti kommentit kuitenkin henkivät mielenkiintoa, poikamaista vitsailua ja oluthörhömäistä innokkuutta. Pilke silmäkulmassahan koko olut ja sen idea oli syntynytkin. Ajatus testo-oluen valmistuksesta on lähtöisin raumalaisen Ruokapuoti Lumon pyörittäjän Tero Suhosen päästä. Puodilleen muutaman oman oluen aiemminkin valmistuttanut Tero on pyöritellyt miehisin raaka-ainein maustettua olutideaa jo parin vuoden ajan ja vihdoin viime syksynä idea siirtyi konkretian tasolle. 

Apuun kutsuttiin blogikollegani Harri Metsäjoki, jonka kanssa oluen reseptiikka alkoi hioutumaan kohti lopullista maalia. Testowit on nimensä mukaisesti witbier-reseptiikkaa mukaileva, miehen testosteronitasoa boostaavilla luontaisilla ainesosilla maustettu olut. Kaupallisen keiton reseptiikka valikoitiin kolmen koe-erän vertailun pohjalta ja näin oluen valmistukseen päästiin joulun alla 2014.

Raaka-aineluettelo herkistää vannoutuneemmankin hortoilijan...

Sahtikeisari on kieltämättä osuva nimitys Harrille...

Testowitin maustekirjo on mielenkiintoinen. Witbier-pohjaan valmistettu olut ei siis sisällä lainkaan humalaa vaan sen yrttikirjo koostuu miehistä hormonitoimintaa tehostuvista kasveista. Olut onkin pantu paksuun pakuriteepohjaan ja mausteena on käytetty männyn siitepölyä, ruusujuurta, nokkosenjuurta ja siankärsämöä sekä olutyyliin tyypillisemmin kuuluvia appelsiininkuorta ja katajanmarjoja. Siinä missä humala on vahva estrogeenin lähde, on männyn siitepöly yksi luonnon tehokkaimmista testosteronin buustaajista. Siankärsämö taasen on perinteinen humalankorvike oluen valmistuksessa vuosisatojen takaa… Tarkempaa tietoa oluesta ja sen tarinasta löytyy Harrin omasta blogista:


Olut on valmistettu Pyynikin Käsityöläispanimolla, missä pantiin niin sanotusti livenä Harrin suorittaman reaaliaikaisen Twitter-seurannan myötä. Keittokoko oli 350 litraa eli tuhannen pullon verran nestemäistä viagraa pääsi levitykseen. 

Sain omani  suoraan Harrilta muutaman kotioluen kylkiäisenä jo alkukesästä, mutta panttasin sitä tarkoituksella elokuun puolelle. Syitä oli parikin. Ensikommentit oluen makumaailmasta nimittäin viittasivat siihen, ettei pieni odottelu varmastikaan tunnelmaa hälventäisi – jopa lambicmaiseen happamuuteen ja kutkuttavaan valkoviinimäisyyteen verrattu kokonaisuus ei ehkä sitä herkimmin siipeensä ottavaa sorttia nimittäin olisi. Pääsyy odotteluun oli kuitenkin mielleyhtymässä ja omassa kalenterijärjestyksessäni. 

Doupattu olut toi oitis mieleen BrewDogin Lontoon Olympialaisten ”kunniaksi” valmistaman Never Mind The Anabolicsin eli seitsemällä urheilusuoritusta parantavalla aineella (esim. kreatiini ja guarana) doupatun IPAn. Kyseinen Anabolics tuli tuolloin maistettua omaa puulaakiturnausta edeltävänä iltana mestaruuteen siivittäneellä seuraamuksella, joten ajattelin pistää Testowitin vastaavan haasteen eteen. Turnaus kuitenkin peruuntui viime metreillä – liekkö kisajärjestäjä ja vastustajat olleet tietoisia säästämästäni ravintolisästä… Mene ja tiedä, korkkasin oluen ajatuksen tasolle jääneen lihastreenin jälkeen miehisiä maansiirtokoneita katsellen…

Ruokapuoti Lumon Testowit

Tasaisen samea, jyhkeän oranssinen ja pullosta kaadettaessa limonadimaisen sähäkästi hiilihappojaan porisuttava. Ei juuri vaahtoa. Sinällään pakuriteehen valmistetun oluen voisi olettaa olevan tummaa tai edes ruskeaa, mutta ilmeisesti väripigmentti karisee valmistusprosessin varrella lähes kokonaan pois. Musta witbier olisikin ollut aika hauska…

Tuoksu on miedonpuoleinen, hieman pinttyneen pukukoppimainen, maitohappoista hedelmää niukalti viljelevä. Kirpakka, vihreän sekaniittyinen, vaikeasti sanoiksi puettava kokonaisuus. Sanotaan tyhjentävästi, että onpas mielenkiintoinen...

Maultaan happaman sävytteinen, maitohappoisen käynyt ja villin yrttinen - hieman hikinen. Maustekirjo antaa hienon säväyksen makuun, joka ehkä yhteen vertaukseen tiivistettynä voisi olla ruusunmarjaisen hedelmäinen eli kirpeän hapan, iskevä mutta myös vienosti makea tai sitten ei. Valkoviinimäisen kuiva, sitrusmaista happamuutta nostava ja sourimaisen virkistävä. Nokkosmaista lehtevyyttä tuntuu lopusta löytyvän, samoin ruusunmarjaista punertavuutta. Paljon vaikeasti kuvailtavia vivahteita, uusia ulottuvuuksia ja villiä menoa...


Tuomio: Virkistävän kirpeä, kotimaisen villi yrttimaailman osuvasti niputtava sour. Valkoviinimäinen, mielenkiintoinen ja lopuksi nahkean napakka.

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti