- Tyyli: Belgian Ale
- Alk.%: 6,0
- Panimo: De Struise Brouwers, Oostvleteren, Belgia
Belgialaisen Struisen tarina panimona ei ole reilua kymmentä
vuotta pidempi. Alun perin strutsifarmia pitäneet velipuolikkaat Urbain
Coutteau ja Philippe Driessens tarjoilivat tilansa majoituspalveluita käyttäville
vierailleen myös maustuvia olutelämyksiä. Jotain kuitenkin puuttui ja viimein
Urbainin ehdotuksesta päädyttiin panemaan omaa olutta. Vuonna 2001 aikomus
pantiin toteen yhdessä paikallisen viinintekijän Carlo Grootaertin kanssa. Alku
ei ollut yhtä ruusuilla tanssimista ja pienten asioiden viilaamista riitti
pitkään. Ensimmäiset oluet olivat varsin eläväistä sorttia ja usein pullon
avaaminen päättyikin shamppanjasuihkua vastaavaan olutpurkaukseen. Maussa ei
sen sijaan ollut valittamisen sijaan, mutta oluita ostaneet vierailijat eivät
olleet innoissaan siivoillessaan auton takakontteihin levinneiden pullojen
sisältöjä. Tuotteet vaativat siis kehittämistä mutta hiljalleen harrastus oli
muuttunut aikaa vieväksi ja totiseksi tuohuksi. Vuonna 2003 oluiden valmistus
siirrettiinkin jokusen kymmenen kilometriä tilalta etelään sijaitsevaan
Caulierin panimoon, jonka laitteita kolmikko vuokrasi oman oluensa tekoon. 2006
oluen valmistus siirtyi lähemmäksi, Deva Brouweij’n huomiin. Nykyisin
Struisella on käsittääkseni ihan omat tilat oluen valmistukseen lähistöllä
sijaitsevassa vanhassa koulurakennuksessa, jonka panimon väki kunnosti itselleen
panimoksi.
Komia on |
Struise Rosse syntyi hieman vahingossa. Alun perin miesten
oli tarkoitus valmistaa Struise Witteä – olutta, jota he alkoivat tarjoilla
tilallaan jo vuonna 2001. Edellisen illan juhlat olivat kuitenkin menneet pitkäksi ja
prosessin aikana kattilaan lipsahti mm. väärää hiivaa. Lopputuloksena oli
punertava, pähkinäinen ja maistuva olut, jolle panimolla ei sillä hetkellä kuitenkaan
ollut markkinoita. Onneksi Rosselle kuitenkin
löytyi käyttöä ja tämä onkin meidän kaikkien etu. Tarkemmin en osaa sanoa, että
säilyikö punertavan vahinkolaukauksen resepti täysin samana, vai onko se
kokenut pientä viilausta ajan saatossa, mutta pääasia että tuota on nykyisin
saatavilla. Resepti pitää sisällään mm. mallastettua vehnää, kauraa ja kandisokeria. Olut on myös pastöroimaton ja suodattamaton. Struisen oluet ovat pääsääntöisesti maistuneet meikäläiselle, eikä
Rosse tosiaan ole tässä tehnyt poikkeusta. Pari pulloa tuota on aiemmin tullut
tapailtua, nyt kaivoin varastosta (ilmeisesti) viimeisen kappaleen tätä
lajia. Siitäpä pieni raportti kuvan alla.
Struise Rosse 2011 |
Punertava, melko tumman ruskea olut. Vaahtoa irtoaa todella
runsaasti ja sen laskeutumista täytyy odotella tovi jos toinenkin. Tuoksu on
mielenkiintoinen, oikein miellyttävä. Tummaa hedelmäisyyttä, jossa jännästi
hieman parfyymistäkin aromia joukossa, samoin ylikypsää omenaa. Toffeista
makeutta, makean paahteista maltaisuutta. Hentoa lääkeyrttisyyttä, mausteita ja
kukkaisuutta, ehkä ripaus marjaista makeuttakin. Makukaan ei ole hassumpi.
Tummaa, makeaa ja sopivan paahteista maltaisuutta, jälkimaussa läsnä myös
salmiakkia ja kuivanlaista pähkinäistä tunnelmaa. Kypsää, hieman kuivattua hedelmäisyyttä, mausteita ja
lääkeyrttisyyttä. Maun loppupuoliskolla myös sitrushedelmäistä humalointia.
Suutuntumaltaan hieman kevyt, ehdottomasti lisää paksuutta tuo vaatisi. Makua
kuitenkin riittää ihan mukavasti, eikä se suinkaan yhtään pöllömpi kokonaisuus
ole. Näppärä ja mielenkiintoinen, hieman paahteinen ja hedelmäinen tumma belgi.
Pisteet: 36/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti