keskiviikko 28. elokuuta 2013

Stone Ruination IPA

  • Tyyli: Imperial / Double IPA
  • Alk.%: 7,7
  • Panimo: Stone Brewing Co., Escondido, Kalifornia, USA

“Just one taste and you'll know why we call this indelicate jewel A liquid poem to the glory of the hop!”

Kalifornialaisen Stonen Ruination IPA ja pari muutakin vahvemman katkeropitoisuuden omaavaa tuotosta saapui maamme olutravintoloihin kuun alkupuoliskolla. Tämä onkin itselleni jo tuttu tuote, sillä tein ensimatkani Stonen oluisiin reilut puolitoista vuotta sitten juurikin kyseisen oluen ratsailla. Tuo kokemus syöpyi mieleeni ja siksipä päätin lähteä verestelemään muistoja – pistepottia ensimaistolta näytti karttuneen 39/50, eli laadun pitäisi olla hyvinkin kohdillaan. Ruination IPAa on valmistettu vuodesta 2002 lähtien. Pohjana sillä on Stonen IPA, jonka reseptiin on kajottu vahvistamalla sen runkoa ja lisäämällä runsaanpuoleisesti humalaa joukkoon.

“So called because of its truly "ruinous" effect on your palate, this massive hop monster will change forever your preconceptions of what defines good beer.”

Stone Ruination IPA
Tasaisen samea, tumman oranssi ja hieman punertava olut. Jostain syystä muistin paketin olevan hieman pyöreämpi, monipuolisempi ja tuntumaltaan jokseenkin paksumpi – aavistuksen yllättävänkin yksioikoinen tämä sittenkin on… Makua hallitsee greippisen tuore, suht raikas ja havuinen humalointi. Tuo kantaakin voimakkaana läpi maun ja katkerot ovat ajoittain ehkä vähän turhankin hyvin rungon läpi tunkevia (voiko näin sanoa?). Mallaspuoli on hieman karamellinen, mutta hieman helisemässä. Eksoottistakin hedelmäisyyttä löytyy, samoin kevyesti hönkivää alkoholia.

Varsin rapsakka, samasta syystä kuivattava, suoraviivainen, ”hop headin” unelma. Runko tosiaan omaan makuun aavistuksen ponneton, mutta kuin puskista paikkaa pelin viimeisellä neljänneksellä valmistaen makuelämyksen kokijan voimakkaaseen, pitkään ja katkeraan jälkimakuun. Nurinastani huolimatta loistava stonelainen, joka on ainakin runsaalla kädellä humaloitu. Pidän paljon, muttei missään nimessä parasta antia lajissaan saati panimolta. No hemmetti, suosittelen silti!


Pisteet: 38/50


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti