lauantai 10. elokuuta 2013

Weltenburger Kloster Asam Bock


Herkkua Baijerista!
Matkataanpa taas vaihteeksi Saksaan ja edelleen Baijeriin. Herkullinen Weltenburger Asam Bock tulee hetki sitten maistamani Hofbräu München Dunkelin tavoin Kaakkois-Saksasta. Kelheimin kunta sijaitsee Münchenin ja Nürnbergin puolivälissä, tuolta linjalta jonkin matkaa itään päin. Suuri ja uljas Tonava halkoo pikkukaupunkia, mutkitellen kohti Regensburgia. Jokusen matkaa Kelheimin satamasta yläjuoksulle päin joki tekee muutoin pehmeästä kiemurtelusta poiketen tavallista jyrkemmän mutkan. Tuohon mutkaan, tarkemmin sen terävää niemeä muistuttavaan sisäkaarteeseen perustettiin skotlantilaismunkkien toimesta luostari vuonna 617 – eli lähes 1400-vuotta sitten. Tämän jälkeen luostari tyhjenee suomalais-ugrilaisten paimentolaiskansojen tehdessä retkiä alueelle vuoden 900 tietämillä ja näin luostari jää pelosta paenneiden munkkien jäljiltä tyhjäksi noin kolmeksikymmeneksi vuodeksi. Seurasi uudelleen kansoitus ja hieman myöhemmin se kaikkein tärkein – panimon perustaminen vuonna 1050.

On olemassa dokumentteja, joissa mainitaan oluenvalmistuksen olleen aktiivista jo neljätoista vuotta aiemminkin (1036), joka tarkoittaisi kyseessä olevan maailman vanhin luostaripanimo. Tuo myöhempi luku on kuitenkin vakiintunut panimon perustamisvuodeksi – ainakin jos Weihenstephanerin luostarilta kysytään. Weihenstephaner sai nimittäin ”lisenssinsä” Freisingin kaupungilta vuonna 1040, joten luostari pitääkin itseään maailman vanhimpana luostaripanimona. Se, kumpi sitten oikeasti on se vanhempi, tuskin ratkeaa koskaan molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Ainakin Asam Bockin etiketti julistaa Weltenburgerin puolesta – vuosilukuna silti 1050!

Maailman vanhin vai vasta toiseksi?
Vuosisatojen varrella on ehtinyt tapahtua kaikenlaista, mutta nykyisin luostaria asuttaa neljätoista vakinaista munkkia, eikä oluen valmistus ole enää niin taivaallisten voimien käsissä kuin aikaisemmin, sillä panimolla rehkii tänä päivänä tavallisia kuolevaisia – palkkaa nauttivia työntekijöitä. Koska luostari sijaitsee Tonavan välittömässä läheisyydessä, on se myös alttiina joen tulvimiselle. Jokunen vuosi sitten rantaa vahvistettiinkin ja tulvatuhoja pyritään näin ennaltaehkäisemään.

Luostari postikortissa - postikorttimaisissa maisemissa.
Itse Asam Bockista voisin kertoa sen verran, että oluthan on esiintynyt Alkon valikoimissa aikaisemminkin, mutta poistui edellisen kerran hyllystä viime vuoden syyskuussa. Tuolloin pakkauskokona oli puolikas litra, mutta palatessaan heinäkuun alussa pullokoko oli kutistunut harmittavaan kolmanneslitraan. Nurisen muutoksesta myös senkin takia, että ehdin ihastua tuotteeseen toden teolla ja sen poistuminen syksyllä oli suuri takaisku. Edellinen kirjattu arvioni on jo parin vuoden takaa ja pisteitä näyttää tuolloin kertyneen varsin hövelit 43/50. Uskoisin tuon ihastuksen tasoittuneen tässä ajan kuluessa, vaikka olut todella hyvin on maistunut tuonkin kirjauksen jälkeen. Tyylinä doppelbock, joka on Baijerin alueella varsin yleinen, voimakkaampi bock-olut. Doppel nimitys ei kuitenkaan viittaa tavallista bockia tuplasti korkeampaan alkoholipitoisuuteen vaan runsaaseen maltaiden käyttöön.
 
Weltenburger Kloster Asam Bock
Tumman ruskea, hieman reunoilta punertava, melko niukasti beigeä vaahtoa muodostava olut. Tuoksu puhuttelee, se on runsas, herkullinen ja kiehtova. Tummaa ja kahvisen paahteista mallasta, hyvä tujaus tummaa siirappista makeutta, josta löytyy myös hieman kärähtänyttä reunusta. Runsas, syvä ja pääosin paahteisen makea.

Maku myötäilee varsin herkullista tuoksua. Mallaspuoli näyttäytyy tutun tummana, keskirunsaan paahteisena ja tumman siirappisena. Saaristolaisleivän kuorta tuntuisi olevan mukana ihan mukavasti, tuoden mukaan hieman tummunutta makeutta. Taaempaa, lähinnä maun loppupuoliskolta löytyy hentoista yrttien puraisua, jälkimausta paahteen ja makeuden lisäksi myös salmiakin suolaisuutta sekä tummaa suklaata. Humalointi puree siinä sivussa sopivalla voimakkuudella, pitäen aistit valppaina pehmeän makeassa ja tummanpuhuvassa, kieltä hyväilevässä kokonaisuudessa. Makeus saattaa olla monelle liikaa, mutta itselleni tämä toimii moitteettomasti.

Loistava dobbelbock, josta löytyy syvyyttä, makua ja runsautta. Loistava paluumuuttaja Alkon valikoimiin, tätä onkin ollut ikävä.

Pisteet: 40/50

2 kommenttia:

 1. Bongasin Asam Bockin tänään (15.9.2022) taas paikallisen Alkon valikoimissa. Erinomainen olut. Ja niin on arviokin! Kiitokset erittäin informatiivisesta kirjoituksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, upea olut. Nyt Alkoista löytyy myös toinen mainio doppelbock, johon olen vuosia sitten jo tykästynyt: Wieninger Impulsator. :)

   https://www.alko.fi/tuotteet/735266/Wieninger-Impulsator/

   Poista