perjantai 9. elokuuta 2013

BrewDog Watt Dickie

  • Tyyli: Eisbock
  • Alk.%: 35,0
  • Panimo: BrewDog, Ellon, Aberdeenshire, Skotlanti

Watt Dickie saa nimensä panimon perustajakaksikon mukaan – James Watt ja Martin Dickie. Kyseessä on jälleen kerran räväkän skottipanimon oluen rajoja testaava tuotos, jota tällä kertaa mainostetaan ensimmäiseksi kunnon innovaatioksi vuosisatoihin alkoholituotteiden kehittelyssä. Watt Dickie on melkoisen vahva, huikeat 35% alkoholia sisältävä India Pale Ale, jonka vahvuus on saatu aikaan jäätislauksella. Samaan tapaanhan on syntynyt myös panimon muut vastaavat extravahvat oluet, kuten Tactical Nuclear Penguin (32%), Sink The Bismarck (41%) ja The End Of History (55%). Ilmeisesti jotain kummallista tämän valmistuksen yhteydessä on kuitenkin keksitty, sillä panimo on jättänyt patenttihakemuksen koskien valmistusmetodia:


Patentoitu, salainen valmistustekniikka...
Jotain hurjaa on siis Skotlannin päässä kehitelty… Uutuus on siis jotain mullistavaa ja erilaista, eikä sitä välttämättä edes tulisi mieltää olueksi vaan käsitellä kuin vahvempia alkoholituotteita konsanaan. Panimon mukaan sen pitäisi taipua myös koktaileihin. 

“What we have here is not beer, but its alter-ego. This is Mr Hyde. This is the shiver down the spine of the grease-slick ad-man relying on people lapping up the ‘same-old, same-old’ from their sticky bottles of snake oil. This is a drink brewed by the misfits, for the misfits. It’s a beautiful, absurd experiment.”

No nämä äärimmäisyyksiin menevät kikkailut ja niiden tuloksethan ovat yleensä melko hyvin jo etukäteen tiedossa, eikä esimerkiksi sympaattisesti nimetty ja brändätty pingviini-olutkaan niin sanotusti makuhermoja päässyt hivelemään. Jollain tapaa nämä erikoiserät ja – tällä kertaa käytän termiä niin, kuin haluaisin sitä oikeastikin käytettävän – erikoisoluet vain herättävät mielenkiintoa etenkin harrastajissa ja sama pätee itseenikin. Kyse on osittain panimon omasta mielenkiinnosta kokeilla sekä itsensä että oluenvalmistuksen ja raaka-aineiden rajoja, maistajan halusta kokea jotain erilaista ja tietenkin jonkin asteisesta rahastuksesta – niin panimon kuin jälleenmyyjienkin osalta. Joka tapauksessa tartuin syöttiin puhtaasta mielenkiinnosta, mutta pakko huomauttaa, että pohdin siirtoa yhden oluen verran. Kuopion Maljassa hintaa pikkupullolle kertyi 12€.

BrewDog Watt Dickie
Kirkas, kauniin punertava, ruskean sävyinen ”olut”. Tuoksultaan lämmittävä, tumman hedelmäinen ja melko liköörinen – alkoholi nipistää nenää nuuhkiessa. Ajan mittaan tuo pehmenee ja varovasti lasia nenän ohitse liu’uttaessa tuoksu on oikeastaan aika pehmeä, hieman makea ja kypsä. Ohutta, tumman toffeista makeutta, muutoinkin melko tumman hedelmäinen ja kypsä tunnelma.

Maku on jotain mitä osaa odottaakin. Alkoholi maistuu, tuntuu ja lämmittää suht selkeästi. Hetken odottelun ja makustelun jälkeen IPA-elementti alkaa tosiaan löytymään ollen loppuunsa melko selkeänäkin esillä. Tummaa, kuivahtavaa ja kypsää hedelmäisyyttä, hienoisesti katkeron puraisua – etenkin kielen päällä loppuvaiheilla. Keskitumman toffeinen maltaisuus ja ajoittain tahmaavakin, syvä liköörimäinen tunnelma piilottavat hieman pahinta alkoholin katkua. 

Kokonaisuutena elämäni lämmittävin IPA-kokemus, mutta uusintaa en tule tästäkään ottamaan. Nämä BrewDogin kokeilut ovat vähän sellaisia, että mieli tekee testata vaikkei odotukset makuelämyksen osalta olekaan korkealla. IPA-puoli tosiaan oli yllättävän hyvin tunnistettavissa, mutta melkoista likööriähän tämä on. Mutta mitäpä muutakaan tältä olisi voinut odottaa. Watt Dickie – Can you dig it?

Pisteet: 28/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti