tiistai 20. elokuuta 2013

Suomenlinnan Piper WitLokki Suomenlinnan lautalla...

Suomenlinnan Piper Wit ajautui vihdoin ja viimein ostoskoriini, olenhan jo pidemmän aikaan manannut saamattomuuttani ko. panimon maitokauppatuotteiden testailun suhteen. Vaikka lauantaina ehdinkin jo ylistämään syksyn taikaa ja paahteisten maltaiden mahtia, en voinut olla syömättä osaa sanoistani – witbieriä teki oikeasti vähän vielä mieli. Tämän kesän witit jäivätkin melko suppeaksi joukoksi omassa juomavalikoimassani, joten luonnollisesti mieli haikaili vielä kertaalleen belgityyppisen vehnäoluen suuntaan. Suomenlinnanlainen on nipin napin maitokauppaan soveltuva, kesäisen raikas olut 4,7%:n vahvuudellaan. Suodattamaton belgityylin olut on maustettu mm. koriaterilla, pomeranssilla kuin myös appelsiinilla. Oluen nimi viittaa panimon läheisyydessä sijaitsevan Susisaaren Piperin puistoon, jonka muotoutuminen on alkanut jo 1770-luvulla. Nykyisen nimensä puisto on tosin saanut huomattavasti myöhemmin, 1900-luvun puolella. Nimensä puisto on saanut Viaporin rakentamista johtaneen komendantti Petter Bernhard Piperin mukaan, jonka johtokaudella myös puutarha alkoi rakentua. Hänen lähisukulaisensa Fredrik Magnus Piper taasen on 1700-luvun maisemataiteen kehittäjä…

”Belgian vanha emämaa Ranska näytteli suurta osaa Suomenlinnassa; Viaporin rakentamisessa käytettiin ranskalaista kultaa ja saaren seurapiireissä noudatettiin tapoja, joihin Tukholman hovipiireissäkin oltiin totuttu. Kenties mamsellit seurueineen Piperin puiston pique-niqueillaan nauttivat myös raikasta biére blanchea.”

Suomenlinnan Piper Wit
Haalea, tasaisen samea ja väriltään kullankeltainen olut ihan kauniilla vaahto päällä. Tuoksultaan hyvin kesäinen, kepeä ja miellyttävä. Neilikkaa, korianteria ja raikasta yrttisyyttä, vaaleaa, hieman makeaa viljaisuutta sekä pehmeää hiivaisuutta. Appelsiininkuorinen hapan raikkaus tekee kokonaisuudesta nautinnollisen kevyen ja melkeinpä toivoisi hellekeliä tähän kaveriksi takaisin. Makukin on oikein miellyttävä, kesäisen pirteä ja tuntumaltaan ilmavan kepeä. Hienoista vetisyyttä löytyy aika ajoin reunoilta, muttei mitään hälyttävää. Appelsiinin kuorinen hapan raikkaus toimii mainiosti ja onkin melko vahvasti esillä. Mallasrunko on vaaleaan viittaavaa, viljaisaa ja hieman makean vehnäistä. Tuota vahvemmin pelissä on kuitenkin neilikkaista, korianterista mausteisuutta ja yrttejä. Jälkimaussa hienoista greippistä puristusta, pippurista mausteisuutta, hiilihappojen runsaus ja terävyys keventää tunnelmaa todella toimivasti. Pidän tästä melko paljonkin, sillä mausteisuus ei ole liian pursuavaa tai tunkkaista ja yleiskuva muutoinkin on pirteä, iloinen ja varsin kesäinen. Hienoisen kuiva tuo toki on, mutta asiaan kuuluvalla tavalla. Miksen ole tätä aiemmin maistanut?

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti