lauantai 3. elokuuta 2013

Pyynikin Käsityöläispanimo Pikkuportteri



Sen verran alkavat illat jo viiletä, että mieli halajaa hieman paahteisempia makuja. Pyynikin Käsityöläispanimon mielenkiintoinen Pikkuportteri rantautui toissa viikolla pienenä eränä myös Jyväskylään – samassa kuormassa jo maistamani Simo Vehnäoluen kanssa. Etiketti kertoo oluen olevan rakkaudella pantu, suodattamaton tamperelainen käsityöläisolut, joka käy vielä pullossa. Se on myös ihan kohtalaisesti humaloitu, sillä laskennallisia katkeroita löytyy 36EBUn verran. Paahteinen ja tumma mallasrunko koostuu musta- ja suklaamaltaista sekä savustetusta ja paahdetusta ohrasta – oluen tummuudeksi EBC-asteikolla ilmoitetaan yli 270. Vertailun vuoksi sanottakoon yleisesti ”tosi tummana” pidetyn Guinnessin vastaava arvo on vain reilut sata EBC-yksikköä… Simon tavoin, on myös Pikkuportterista olemassa runsaampi ja vahvempi versio ravintolamyyntiin, luontaisesti nimetty Isoportteri (7,4%). Kumpaisenkin saatavuutta voi seurailla panimon verkkosivuilla tai Olutoppaan Saatavuus-välilehdeltä (Iso & Pikku).

Pyynikin Käsityöläispanimo Pikkuportteri

Todella tumman ruskea, oikeastaan paahtuneen musta, mutta valoa vasten hieman reunoilta valoa läpi päästävä olut, jonka pintaan muodostuu keskirunsas, beige vaahtokerros. Tuoksu miellyttää ja on yllättävänkin herkullinen ja voimakas maitokauppaportteriksi. Tummaa, paahteista mallasta, kahvia, nahkaa ja hieman jopa savuista tuntua. Makukin on varsin kohdillaan. Tumma, suht runsaankin paahteinen mallas toimii hyvin saaden jopa maitokahvin happamia piirteitä. Hieman savua, samoin lakritsia ja salmiakin suolaisuutta, pientä suklaista kuivahkoa makeutta. Humalointi ei käy kurkulle, mutta piristää sitruksisena paahteen taustalla, ollen koko ajan kielen päällä yhdessä tuon salmiakin kanssa. Runko jää odotetusti hieman ohueksi, mutta on olosuhteisiin nähden ihailtavan reipas. Paahteinen, kuivahko ja sopivasti humaloitu portteri – kotimaista käsityötä talkoovoimin. Pidän kovasti. Eli hyvinkin toimiva ”pikkuportteri”, jonka vahvempaa versiota olisi mukava päästä maistamaan.

Pisteet: 36/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti