- Tyyli: Porter
- Alk.%: 4,2
- Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere, Suomi
Sen verran alkavat illat jo viiletä, että mieli halajaa
hieman paahteisempia makuja. Pyynikin Käsityöläispanimon mielenkiintoinen
Pikkuportteri rantautui toissa viikolla pienenä eränä myös Jyväskylään –
samassa kuormassa jo maistamani Simo Vehnäoluen kanssa. Etiketti kertoo oluen
olevan rakkaudella pantu, suodattamaton
tamperelainen käsityöläisolut, joka käy vielä pullossa. Se on myös ihan
kohtalaisesti humaloitu, sillä laskennallisia katkeroita löytyy 36EBUn verran.
Paahteinen ja tumma mallasrunko koostuu musta- ja suklaamaltaista sekä
savustetusta ja paahdetusta ohrasta – oluen tummuudeksi EBC-asteikolla
ilmoitetaan yli 270. Vertailun vuoksi sanottakoon yleisesti ”tosi tummana”
pidetyn Guinnessin vastaava arvo on vain reilut sata EBC-yksikköä… Simon
tavoin, on myös Pikkuportterista olemassa runsaampi ja vahvempi versio
ravintolamyyntiin, luontaisesti nimetty Isoportteri (7,4%). Kumpaisenkin
saatavuutta voi seurailla panimon verkkosivuilla tai Olutoppaan
Saatavuus-välilehdeltä (Iso & Pikku).
Pyynikin Käsityöläispanimo Pikkuportteri |
Todella tumman ruskea, oikeastaan paahtuneen musta, mutta
valoa vasten hieman reunoilta valoa läpi päästävä olut, jonka pintaan muodostuu
keskirunsas, beige vaahtokerros. Tuoksu miellyttää ja on yllättävänkin
herkullinen ja voimakas maitokauppaportteriksi. Tummaa, paahteista mallasta,
kahvia, nahkaa ja hieman jopa savuista tuntua. Makukin on varsin kohdillaan.
Tumma, suht runsaankin paahteinen mallas toimii hyvin saaden jopa maitokahvin
happamia piirteitä. Hieman savua, samoin lakritsia ja salmiakin suolaisuutta,
pientä suklaista kuivahkoa makeutta. Humalointi ei käy kurkulle, mutta piristää
sitruksisena paahteen taustalla, ollen koko ajan kielen päällä yhdessä tuon
salmiakin kanssa. Runko jää odotetusti hieman ohueksi, mutta on olosuhteisiin
nähden ihailtavan reipas. Paahteinen, kuivahko ja sopivasti humaloitu portteri
– kotimaista käsityötä talkoovoimin. Pidän kovasti. Eli hyvinkin toimiva
”pikkuportteri”, jonka vahvempaa versiota olisi mukava päästä maistamaan.
Pisteet: 36/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti