sunnuntai 25. elokuuta 2013

Kotiolut: Ukonmalja Syysuhri MärzenbockUkonmalja Syysuhri Märzenbock
Julkaisin jo aiemmin jyväskäläläiskotipanimo Ukonmaljan sadonkorjuu oluen, Syysuhri Märzenbockin seikkaperäisen arvion. Kuten tapoihin kuuluu, on oluesta paljon muutakin sanailtavaa kuin pelkkä makumaailma ja mukanaan tuomat tunteet. Syysuhri oli siis Ukonmaljan panimomestarin omakätisesti Olutkellariin toimittaman tasting-laatikon viides ja viimeinen olut. Kesäsarjahan tuli tuossa hiljattain käytyä lävitse ja oikein hienoja makuja se tarjosikin. Nyt kun kesä on kääntynyt alkusyksyn puolelle, on myös aika syksyisempien makujen. Märzen onkin auringon lämmittämiin, jo hieman syksyn kosteaa koleutta kantaviin päiviin oivallisesti sopiva olutlaji, jonka olin rehellisesti sanottuna hieman unohtanutkin… Syysuhrista pidinkin oikein paljon ja samalla se toimi muistutuksena siitä, ettei mallaspainotteisen oluen välttämättä tarvitse olla paahteinen maistuakseen syksyltä.

Tommi lähestyi tuota jaloa ja perinteikästä sadonkorjuuolutta Ayingerin Oktoberfest-Märzenin pohjalta tehden Syysuhrista hieman vahvemman (7,4%), bock-etuliitteisen syysoluen. Perinteisesti maltaiset märzenit valmistetaan kevätaikaan ja niitä kypsytetään kesän yli syksyn elonkorjuun aikaan tarjoiltavaksi. Valmistukseen käytetään edellissyksyn viimeiset maltaat ja humalat, joten eräänlaisesta kiertokulusta voitaneen hyvillä mielin puhua – vanha sato nautitaan pois kun uutta korjataan talteen. Märzeneistä käytetään myös nimityksiä oktoberfestbier ja festbier, mutta etenkin ensimmäisessä vaihtoehdossa alkaa nykyisin olla jo hieman kaupallinenkin kaiku…

Syysuhri onkin ristitty märzeniksi, sillä se kuvastaa Ukonmaljan ajatusta kyseisen oluen tarkoitusperistä paremmin. Nimi on sanaväännös Stravinskyn Kevätuhrista, mutta kätkee sisäänsä myös ajatuksia ja vertauskuvia. Syysuhri on nimensä mukaisesti syksyn kausiolut, Kekri-olut. Ukonmaljalle Kekri ei merkitse vain yksittäistä pyhäpäivää, vaan koko sadonkorjuun, satokauden päätöksen aikaa. Tässä yhteydessä nimen uhri-viittaus kytkeytyy positiivissävytteiseen toimintaan, kuvastaen kiitollisuutta sadosta ja luonnon tarjoamasta yltäkylläisyydestä. Tommi tuon tiivistääkin varsin viisain sanoin:

Uhrin yksi funktio on mielestäni se, että ihminen osoittaa kiitollisuuttaan - esim. sadosta - antamalla siitä osan vapaaehtoisesti pois, varsinkin yltäkylläisyydestä. Se mille uhri annetaan toki riippuu uhrin antajan maailmankatsomuksesta. Se voi olla vaikkapa jumala, tonttu tai muu olento tai jopa kokonaan vailla konkreettista kohdetta. Uhrilahja ja siihen liittyvä ajatusmaailma on mielestäni luonnon riistämisen, tehotalouden ja materialismin vastakohta. 


Ukonmaljan viides olut testissä.
Syysuhri sanana tai nimenä on väkevä ja monille ehkä ensiajatuksena pahaenteinen, mutta sen todellinen merkitys on tosiaan enemmänkin ohjata pohdiskelemaan kiertokulun, perinteiden, kansanperinteen ja kättentöiden, muinaisuskon, luonnon kunnioittamisen ja luonnosta riippuvuuden teemoja.”

Pisteet:
  • Tuoksu 7
  • Ulkonäkö 4
  • Maku 8
  • Suutuntuma 3
  • Yleisvaikutelma 15
Yhteispisteet: 37/50

Syysuhrin "taiteellisen" arvion voi käydä lukemassa kokonaisuudessaan täältä ja tarkemman reseptiikan sekä valmistusvaiheiden kuvauksen Ukonmaljan omasta blogista. Vaikka Atrain IPA keräsikin tätä korkeamman pistesaaliin, oli mielestäni Syysuhri Ukonmaljan viisikon onnistunein ja tasapainoisin tuotos. Sen rehellinen maltaisuus, erittäin toimiva kokonaisuus ja mukanaan kantama tunnelma tekevät siitä täydellisen alkusyksyn oluen, erittäin kauniisti kesän humalapainotteista ja aromaattisuutta tasapainottavan nautintoaineen. Olutkellari kiittää Ukonmaljaa ja sen takaa löytyvää Tommia tästä mielenkiintoisesta makumatkasta, josta riitti paljon hienoja makuja, tunnelmia ja kokemuksia moneksi kesäillaksi. Lisäksi toivotan Ukonmaljalle onnea Taisto-kotiolutkilpailun finaaliin, joka huipentuu Oluton Festareiden päätapahtuman yhteydessä noin kuukauden päästä!


Olutkellari kiittää Ukonmaljaa maistuvista kotioluista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti