Ukonmalja Syysuhri Märzenbock |
Julkaisin jo aiemmin jyväskäläläiskotipanimo Ukonmaljan
sadonkorjuu oluen, Syysuhri Märzenbockin seikkaperäisen arvion. Kuten tapoihin
kuuluu, on oluesta paljon muutakin sanailtavaa kuin pelkkä makumaailma ja
mukanaan tuomat tunteet. Syysuhri oli siis Ukonmaljan panimomestarin
omakätisesti Olutkellariin toimittaman tasting-laatikon viides ja viimeinen
olut. Kesäsarjahan tuli tuossa hiljattain käytyä lävitse ja oikein hienoja
makuja se tarjosikin. Nyt kun kesä on kääntynyt alkusyksyn puolelle, on myös
aika syksyisempien makujen. Märzen onkin auringon lämmittämiin, jo hieman
syksyn kosteaa koleutta kantaviin päiviin oivallisesti sopiva olutlaji, jonka
olin rehellisesti sanottuna hieman unohtanutkin… Syysuhrista pidinkin oikein
paljon ja samalla se toimi muistutuksena siitä, ettei mallaspainotteisen oluen
välttämättä tarvitse olla paahteinen maistuakseen syksyltä.
Tommi lähestyi tuota jaloa ja perinteikästä
sadonkorjuuolutta Ayingerin Oktoberfest-Märzenin pohjalta tehden Syysuhrista
hieman vahvemman (7,4%), bock-etuliitteisen syysoluen. Perinteisesti maltaiset märzenit
valmistetaan kevätaikaan ja niitä kypsytetään kesän yli syksyn elonkorjuun
aikaan tarjoiltavaksi. Valmistukseen käytetään edellissyksyn viimeiset maltaat
ja humalat, joten eräänlaisesta kiertokulusta voitaneen hyvillä mielin puhua –
vanha sato nautitaan pois kun uutta korjataan talteen. Märzeneistä käytetään
myös nimityksiä oktoberfestbier ja festbier, mutta etenkin ensimmäisessä
vaihtoehdossa alkaa nykyisin olla jo hieman kaupallinenkin kaiku…
Syysuhri onkin ristitty märzeniksi, sillä se kuvastaa
Ukonmaljan ajatusta kyseisen oluen tarkoitusperistä paremmin. Nimi on
sanaväännös Stravinskyn Kevätuhrista, mutta kätkee sisäänsä myös ajatuksia ja
vertauskuvia. Syysuhri on nimensä mukaisesti syksyn kausiolut, Kekri-olut. Ukonmaljalle
Kekri ei merkitse vain yksittäistä pyhäpäivää, vaan koko sadonkorjuun,
satokauden päätöksen aikaa. Tässä yhteydessä nimen uhri-viittaus kytkeytyy positiivissävytteiseen
toimintaan, kuvastaen kiitollisuutta sadosta ja luonnon tarjoamasta yltäkylläisyydestä.
Tommi tuon tiivistääkin varsin viisain sanoin:
”Uhrin yksi funktio on
mielestäni se, että ihminen osoittaa kiitollisuuttaan - esim. sadosta -
antamalla siitä osan vapaaehtoisesti pois, varsinkin yltäkylläisyydestä.
Se mille uhri annetaan toki riippuu uhrin
antajan maailmankatsomuksesta. Se voi olla vaikkapa jumala, tonttu tai muu
olento tai jopa kokonaan vailla konkreettista kohdetta. Uhrilahja ja siihen
liittyvä ajatusmaailma on mielestäni luonnon riistämisen, tehotalouden ja
materialismin vastakohta.”
Ukonmaljan viides olut testissä. |
”Syysuhri sanana tai nimenä on väkevä ja monille ehkä ensiajatuksena
pahaenteinen, mutta sen todellinen merkitys on tosiaan enemmänkin ohjata
pohdiskelemaan kiertokulun, perinteiden, kansanperinteen ja kättentöiden,
muinaisuskon, luonnon kunnioittamisen ja luonnosta riippuvuuden teemoja.”
Pisteet:
- Tuoksu 7
- Ulkonäkö 4
- Maku 8
- Suutuntuma 3
- Yleisvaikutelma 15
Syysuhrin "taiteellisen" arvion voi käydä lukemassa kokonaisuudessaan täältä ja tarkemman reseptiikan sekä valmistusvaiheiden kuvauksen Ukonmaljan omasta blogista. Vaikka Atrain IPA keräsikin tätä korkeamman pistesaaliin, oli mielestäni Syysuhri Ukonmaljan viisikon onnistunein ja tasapainoisin tuotos. Sen rehellinen maltaisuus, erittäin toimiva kokonaisuus ja mukanaan kantama tunnelma tekevät siitä täydellisen alkusyksyn oluen, erittäin kauniisti kesän humalapainotteista ja aromaattisuutta tasapainottavan nautintoaineen. Olutkellari kiittää Ukonmaljaa ja sen takaa löytyvää Tommia tästä mielenkiintoisesta makumatkasta, josta riitti paljon hienoja makuja, tunnelmia ja kokemuksia moneksi kesäillaksi. Lisäksi toivotan Ukonmaljalle onnea Taisto-kotiolutkilpailun finaaliin, joka huipentuu Oluton Festareiden päätapahtuman yhteydessä noin kuukauden päästä!
Olutkellari kiittää Ukonmaljaa maistuvista kotioluista! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti