perjantai 2. elokuuta 2013

Kotiolutta Kellariin - ja vähän Taistoonkin...


Eli kellaristi pääsi viikko sitten ensimmäistä kertaa elämässään kotioluen makuun, kiitos siitä Ukonmaljan Tommille. Tätä aiemmin olin vain kuullut tarinoita taitavista, ammattilaisen ottein raaka-aineita käsittelevistä kotioluen valmistajista, jotka ovat vallanneet puolikkaita keittiöitä, valjastaneet pihasaunoja, jopa omineet kokonaisia autotalleja toteuttaakseen itseään tämän jalon mallasjuoman valmistuksen monimuotoisessa maailmassa. Jostainhan niitä olutmestareita, panimoalan ammattilaisia kehittyy – tuskin kukaan suoraan pystymetsästä lähtee vuoden vaellukselle Valviran lappu- ja lupaviidakkoon panimon perustamisaikeet mielessään. Suuri kunnioitus näitä taitavia käsityöläisiä, kotiolutmestareita kohtaan – ottamatta mitään pois ammattilaisten toiminnaltakaan.

Maistuvaa kotiolutta
Tarina kotioluen saamisesta Olutkellarin ulottuville juontaa reilun viikon takaiseen aikaan. Tuolloin Ukonmalja-kotikäsityöläispanimon takapiruna toimiva Särkän Tommi otti minuun yhteyttä sähköpostitse ja tarjosi maistiaisia kotioluen muodossa. Tarkoituksena oli saada ulkopuolinen arvio Hiisi-panimon tirehtöröimään Taisto-kotiolutkilpailuun osallistuvasta Alkemisti-oluesta. Luonnollisesti suostuin pyyntöön – osittain puhtaasta auttamisen ilosta, suurelta osin suuresta mielenkiinnosta – olihan tarjolla jotain itselleni ennen kokematonta. Kuten Alkemistin arvionkin yhteydessä ehdin toteamaan, oli kilpailuolut laadullisesti erittäin hyvä, maultaan moitteeton ja positiivisessa mielessä kaupalliset vaatimukset täysin täyttävä suoritus. Oluesta ja sen taustoista kirjoittaessani muuten tajusin, että hyllyssäni pölyttyy klassikkoteos, Paolo Coelhon Alkemisti, johon myös Tommi viestinvaihdossamme viittasi. Olut vei minut siis makumatkan lisäksi kulttuurin äärelle, pitänee ottaa kirja lukuun jahka syysillat pimenevät.
Ukonmaljan "Olvipyörä"
Alkemistin lisäksi kaappini sai täytettä neljän muun Ukonmaljan oluen muodossa. Oluista keskustellessamme kävi ilmi, että jokaisen oluen nimen taustalta löytyy jokin syvällisempi merkitys, tarina, johon itse olutkin heijastuu. Tuo sellainen piirre, joka mielestäni tuo aina yhden lisäulottuvuuden oluen nautiskeluun. Tällaista toimintaa osaa arvostaa, etenkin kun käsittääkseni taustat kumpuavat suoraan tekijänsä identiteetistä, mielenkiinnon kohteista ja luontaisesta ajatusmaailmasta. Ukonmaljan tarinaa ja toimintaa ehdinkin jo purkamaan kilpailuoluen yhteydessä, joten ei pureuduta siihen tällä kertaa tarkemmin. Mennään tarinassa sen sijaan eteenpäin. Sain siis kaikkiaan viisi olutta, jotka kaikki tulen ajan mittaan käymään läpi blogissani. Listaus näyttää seuraavanlaiselta:


Neljä ensimmäistä kuuluvat panimon kesäolutsarjaan, joten ne hävinnevät varastosta ensimmäisenä, Syysuhria suositeltiinkin syksyä varten kypsyteltäväksi enkä pistä lainkaan vastaan – mikäs sen mukavampaa kuin sateisen sieniretken päätteeksi takkatulen äärellä korkata maltaista voimajuomaa lämmikkeeksi. Janoiseksihan tässä itsensä jo valmiiksi tuntee… Iso kiitos Tommille ja Ukonmaljalle sekä roppakaupalla menestystä kilpailuun!


Taisto-kotiolutkilpailu
Niin ja se Taisto. Tästähän ehdin jo kesäkuun alkupuoliskolla mainitsemaan ja nyt tiukkaakin tiukempi kotioluttaitureiden mittelö on totista totta. Koko kansakunta odottaa jännityksellä syyskuuta, jolloin Jyväskylässä pidettävien Oluton pienpanimofestareiden yhteydessä kruunataan maamme ensimmäinen Reservin Olutmestari! Voittajahan pääsee suunnittelemaan ja toteuttamaan oluensa Hiisi-panimon laitteistolla, eli saa taidonnäytteensä koko kansan huulille. Kilpailulle on avattu omat nettisivut, joissa esittäytyvät niin osanottajat, oluet kuin tiukkaakin tiukempi tuomaristo. Esittelyt kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa ja seurata kilpailun etusivua, jonne ilmestynee kiihtyvää tahtia kilpailuoluisiin liittyvää propagandaa... Arvoitettu yleisö pääsee myös vaikuttamaan kilpailun kulkuun ja kukin voikin käydä äänestämässä suosikkiaan tämän linkin takaa. Äänestäminen ei ole pakollista, se on etuoikeus ja oikeastaan velvollisuus – vaikuta, jännitä ja ennen kaikkea nauti tuloksista!

Kippis!
J-P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti