Eli kellaristi pääsi viikko sitten ensimmäistä kertaa
elämässään kotioluen makuun, kiitos siitä Ukonmaljan Tommille. Tätä aiemmin
olin vain kuullut tarinoita taitavista, ammattilaisen ottein raaka-aineita
käsittelevistä kotioluen valmistajista, jotka ovat vallanneet puolikkaita
keittiöitä, valjastaneet pihasaunoja, jopa omineet kokonaisia autotalleja
toteuttaakseen itseään tämän jalon mallasjuoman valmistuksen monimuotoisessa
maailmassa. Jostainhan niitä olutmestareita, panimoalan ammattilaisia kehittyy –
tuskin kukaan suoraan pystymetsästä lähtee vuoden vaellukselle Valviran lappu-
ja lupaviidakkoon panimon perustamisaikeet mielessään. Suuri kunnioitus näitä taitavia
käsityöläisiä, kotiolutmestareita kohtaan – ottamatta mitään pois
ammattilaisten toiminnaltakaan.
Maistuvaa kotiolutta |
Tarina kotioluen saamisesta Olutkellarin ulottuville juontaa
reilun viikon takaiseen aikaan. Tuolloin Ukonmalja-kotikäsityöläispanimon
takapiruna toimiva Särkän Tommi otti minuun yhteyttä sähköpostitse ja tarjosi
maistiaisia kotioluen muodossa. Tarkoituksena oli saada ulkopuolinen arvio Hiisi-panimon
tirehtöröimään Taisto-kotiolutkilpailuun osallistuvasta Alkemisti-oluesta.
Luonnollisesti suostuin pyyntöön – osittain puhtaasta auttamisen ilosta,
suurelta osin suuresta mielenkiinnosta – olihan tarjolla jotain itselleni ennen
kokematonta. Kuten Alkemistin arvionkin yhteydessä ehdin toteamaan, oli
kilpailuolut laadullisesti erittäin hyvä, maultaan moitteeton ja positiivisessa
mielessä kaupalliset vaatimukset täysin täyttävä suoritus. Oluesta ja sen taustoista
kirjoittaessani muuten tajusin, että hyllyssäni pölyttyy klassikkoteos, Paolo Coelhon Alkemisti, johon myös Tommi viestinvaihdossamme viittasi. Olut vei minut
siis makumatkan lisäksi kulttuurin äärelle, pitänee ottaa kirja lukuun jahka
syysillat pimenevät.
Ukonmaljan "Olvipyörä" |
Alkemistin lisäksi kaappini sai täytettä neljän muun
Ukonmaljan oluen muodossa. Oluista keskustellessamme kävi ilmi, että jokaisen
oluen nimen taustalta löytyy jokin syvällisempi merkitys, tarina, johon itse
olutkin heijastuu. Tuo sellainen piirre, joka mielestäni tuo aina yhden
lisäulottuvuuden oluen nautiskeluun. Tällaista toimintaa osaa arvostaa, etenkin
kun käsittääkseni taustat kumpuavat suoraan tekijänsä identiteetistä,
mielenkiinnon kohteista ja luontaisesta ajatusmaailmasta. Ukonmaljan tarinaa ja
toimintaa ehdinkin jo purkamaan kilpailuoluen yhteydessä, joten ei pureuduta
siihen tällä kertaa tarkemmin. Mennään tarinassa sen sijaan eteenpäin. Sain
siis kaikkiaan viisi olutta, jotka kaikki tulen ajan mittaan käymään läpi blogissani.
Listaus näyttää seuraavanlaiselta:
Neljä ensimmäistä kuuluvat panimon kesäolutsarjaan, joten ne
hävinnevät varastosta ensimmäisenä, Syysuhria suositeltiinkin syksyä varten
kypsyteltäväksi enkä pistä lainkaan vastaan – mikäs sen mukavampaa kuin
sateisen sieniretken päätteeksi takkatulen äärellä korkata maltaista
voimajuomaa lämmikkeeksi. Janoiseksihan tässä itsensä jo valmiiksi tuntee… Iso kiitos Tommille ja Ukonmaljalle sekä roppakaupalla menestystä kilpailuun!
Taisto-kotiolutkilpailu |
Niin ja se Taisto. Tästähän ehdin jo kesäkuun
alkupuoliskolla mainitsemaan ja nyt tiukkaakin tiukempi kotioluttaitureiden
mittelö on totista totta. Koko kansakunta odottaa jännityksellä syyskuuta,
jolloin Jyväskylässä pidettävien Oluton pienpanimofestareiden yhteydessä kruunataan maamme ensimmäinen
Reservin Olutmestari! Voittajahan pääsee suunnittelemaan ja toteuttamaan
oluensa Hiisi-panimon laitteistolla, eli saa taidonnäytteensä koko kansan
huulille. Kilpailulle on avattu omat nettisivut, joissa esittäytyvät niin osanottajat,
oluet kuin tiukkaakin tiukempi tuomaristo. Esittelyt kannattaa ehdottomasti
käydä lukemassa ja seurata kilpailun etusivua, jonne ilmestynee kiihtyvää tahtia kilpailuoluisiin liittyvää propagandaa... Arvoitettu yleisö pääsee myös vaikuttamaan kilpailun kulkuun ja kukin voikin käydä äänestämässä suosikkiaan tämän linkin takaa. Äänestäminen ei ole pakollista, se on etuoikeus ja oikeastaan
velvollisuus – vaikuta, jännitä ja ennen kaikkea nauti tuloksista!
Kippis!
J-P
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti