keskiviikko 7. elokuuta 2013

Tohinaa ja tapahtumia oluen ympärillä

Kesän viimeiset puristukset...

Keräsin kokoon ilmoitusluontoisia ja muistutuksen arvoisia asioita maamme olut-tantereilta. Paljon on nyt vireillä ympäri maan, joten nostellaanpas taas muutamia mielenkiintoisia juttuja esille. Matka alkaa kotoisasta Jyväskylästä jossa seuraamme mm. panohommia Palokan suunnalla. Täältä suuntaamme huhujen saattelemana Savon sydänmaille ja lopuksi onkin vuorossa parit menovinkit viikonlopulle – Kouvola ja Pori huomio! (Kuopiota täydennetty 11.8.2013!)

Jyväskylä
Jyväskyläläiset oluen ja hyvien makujen ystävät ovat oikeastaan koko vuoden eläneet niin sanotusti jännän äärellä, sillä kaupungin olutkulttuuri on positiivisessa murrostilassa. Itse asiassa nosteen aloitti jo aiemmin avattu olutravintola Harry’s, joka on yksi kaupungin kolmesta vakavasti otettavasta olutravintolasta – mututuntumalta ehkä se kaikkein parhaiten varusteltukin. Tuota on seurannut sitten kaksikin mielenkiintoista ilmiötä, joista olen tarinoinut ja hekumoinut ”pariin” kertaan jo aiemminkin. Ja tänään ajattelin jatkaa tuota saagaa.
Hiisi
Eli ne tutut termit Palokka-paikallisolut ja Panimoyhtiö Hiisi… Jälkimmäinen sai valmistuslupansa kuntoon jokunen aika sitten, mutta silkkaa lomailua panimon toiminta ei tuohon saakka ole ollut. Tästä ehkä konkreettisimpana esimerkkinä Rekolan Panimon kanssa juonittu Kaksi Kotia – tyrnimaustettu belgi-IPA. Hiisi on saanut myös nettisivunsa avatuksi kaiken kansan ihmeteltäviksi ja tuolta löytyvä blogiosio on viihdyttänyt meitä tiedon janoisia hyvin kirjoitetuilla tarinoilla panimon perustamisen etenemisestä. Jutuista voitaneen päätellä ainakin valmistuslaitteiston ja panimolaisten välien olevan hehkuvan lämpöiset… Pitkä tie on siis Hiisilläkin jo kuljettuna, mutta toivon mukaan antoisa matka on vasta aluillaan. Eilen panimon olutmestari Hiitolan Tatu postasikin kauan odottamamme kirjoituksen – ensimmäiset oluet ovat vihdoin valmistumassa! Palokassa on siis vihdoin päästy panemaan…

Ja nimenomaan oluet, tuloillaan on siis kaksin kappalein Hiisi-panimon rakkaudella valmistamia oluita. Tatu kertookin kirjoituksessaan kaksikon edustavan ”Hiisin näkemystä oikeamielisestä humaloinnista” – meripihkan punaista, rapsakkaa ja runsaan aromikasta nautintoa on siis luvassa. Huomionarvoista tiedotteessa on se, että toinen näistä tuotteista – Rakki – on vahvuudeltaan 4,4%, eli se tulee saataville ihan ruokakauppojen hyllyihin. Villinä veikkauksena heitettäköön esimerkiksi Palokan Citymarket…? Rakin valmistuksesta kerrotaan sen verran, että se on ”hop burstattu” – humalat on siis lisätty keittämisen viimeisen puolen tunnin aikana kattilaan. Tämä tuo olueen mukavan määrän humala-aromia, katkeropuolesta taas ollaan huolehdittu laittamalla humalaa tarpeeksi runsaasti. 
Hiisin oluita saa kohta nautiskella takapihan rauhassa
”Rakki puraisee, ei hauku.”

Toinen hiisiläinen onkin sitten rungokkaampi (6,2%), ravintolamyyntiin leviävä olut, joka tulee IPA-faneilta IPA-faneille, tositarkoituksella”. Vielä nimettömäksi jäävä olut on saanut valmistusvaiheessa melkoisen humalakylvyn, sillä se on jatkuvasti humaloitu – humalaa on siis lisätty soppaan koko keiton ajan. Lopputuloksena on kuuleman mukaan kokonaisuus, jossa katkero- ja aromihumaloiden väliset rajat ovat helisemässä, tehden lopputuloksesta tymäkän humalaisen ja moniulotteisen.

Jos Rakki on innokkaasti humaloitu (ja se on), niin tämän kohdalla ollaan oltu jo suorastaan vastuuntunnottomia.”

Eli elämme edelleen mielenkiintoisia aikoja… Tekemisen meininki ja laatu tuskin tulee Hiisin väellä hiipumaan, ideoitakin tuntuu riittävän vaikka pienen panimon tarpeiksi. Jännä nähdä mitä kaikkea sieltä onkaan tuloillaan.Tatun tekstin voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Taisto-kotiolutkilpailun ensimmäinen vaihehan saatiin yleisön osalta päätökseen tänään, kun viiden maissa äänestyspaikat sulkivat ovensa ääntenlaskijoiden aloittaessa oman urakkansa. Toivottavasti kaikki muistivat äänensä käydä antamassa ja näin ilmaisemassa kannatustaan omalle suosikilleen. Nyt on tuomariston vuoro asettua oluiden ja äänestystulosten äärelle valitsemaan ketkä kaksi kotipanijaa ovat paikkansa finaalissa ansainneet. Finaalihan on Oluton Festareiden yhteydessä syyskuussa. Kilpailun nettisivuilla voit edelleen tutustua osanottajiin ja tutustua heidän toinen toistaan julkeampaan propagandamateriaaliin.

Savuhumalalle kaveri?
Pysytään vielä tovi Palokan kaupunginosassa, mutta vaihdetaan aihe Hiisistä Palokka-oluisiin. Oikeastaan edellinen lause on nykyisin melko absurdi, sillä Panimoyhtiö Hiisihän ne Palokka-oluetkin nykyisin valmistaa. Aivan niin, paikallisolut on nyt oikeasti paikallista! Palokka Savuvehnä oli savuisen paikallisolutsarjan viimeisin ”vieraissa” valmistettu olut – kaikki kunnia toki Stadin Panimon ja Malmgårdin väelle näistä aiemmista nautinnoista. Hiisi tiedottaakin seuraavan satsin olevan jo valmistumassa ja sen palauttavan mielemme alkukesän aurinkoisiin hetkiin – Savuhumalan jalanjäljille. Brittivaikutteinen, hedelmäinen, vaalea ale-olut on tällä kertaa vuorossa mutta edellistä savuisempana. Jäämme kuulostelemaan...ja maiskuttelemaan huuliamme!
Paikallisolut valmistetaan tästä lähin - paikallisesti!
Kuopio (muokattu 11.8.13!)
Sitten hyppäämme pari piirua itään päin, Kuopion kaupunkiin. Jo keväällä kuulin huhua Alahovin viinitilaan ja sen oluen valmistukseen liittyen. Huhutietoonhan tuo ”fakta” tuolloin perustui, eikä kunnollista tietoa asiasta ole oikein vieläkään saatavilla. Olen silti saanut paikalliselta väestöltä huhuja tukevia kommentteja asiaan liittyen – viimeksi tällä viikolla, jolloin viestiketjuun oli tullut yksi mielenkiintoinen kohta lisää. Alahovin tilalta on siis saatavilla sekä tummaa että vaaleaa ale-tyylin olutta, jotka kumpainenkin alittavat alkoholilainsäädäntömme byrokraattisen, melko mielivaltaisen 4,7%:n rajan. Joko arvaat mihin tämä johtaa? Tähän saakka tuotteita on ollut saatavilla vain tilalta, mutta lasitavaran lisäksi myös pullotettuna. Tuotannon volyymistä ja menekistä en tarkemmin tiedä, mutta kuuleman mukaan käytössä olisi 200-litran valmistusvälineet ja ainakin viime viikonloppuna kumpikin tuote loppui kesken. Vahvan huhun (tarkoittaa, että tieto on suusanallisesti saavuttanut minut tilan pitäjän kanssa keskustelleen henkilön välityksellä) mukaan Alahovin oluita olisi jatkossa mahdollista saada myös alueen ruokakaupoista – samaan tapaan kuin tilan muutamaa kevyempää siideriäkin. Toivottavasti tieto pitää paikkansa, sillä eihän tuo lainkaan hassummalta kuulostaisi. Lisäys: Ainakin viinitilan internet-sivuilta löytyy maininta panimon avajaisillasta (26.7), eli huhut pitänevät hyvinkin mahdollisesti paikkansa.

Kouvola ja Pori
Ja sitten vielä muistutusluontoinen asia Kouvolan ja Porin suunnan asukeille – ja miksei muillekin. Eli nyt viikonloppuna, 10.8, Kouvolassa on mahdollisuus päästä tutustumaan maamme pienpanimoihin oluttapahtuman muodossa. Kymijoki Beer Festival on oluenystävien ideasta ja toimeliaisuudesta juurensa juontava oluttapahtuma, jonka tarkoituksena on levittää pienpanimo-oluiden ilosanomaa Kymenlaaksoon. Arvostettavaa oma-aloitteisuutta järjestäjiltä! Tapahtuman oma olut, Vakka-Suomen Panimolla pantu Kaiku sai todella lämpimän vastaanoton alueella, joten kiinnostusta käsityöolutta kohtaan tuntuu sielläkin olevan.

Kaiku
Tapahtuman juomapuolesta vastaavat läsnäolollaan Vakka-Suomen Panimo, Hiisi ja Rekolan Panimo – eli mikäli Rekolan uutuus Katajankuiske on vielä testaamatta niin tuolla se onnistuisi. Samat sanat esimerkiksi Hiisin ja Rekolan yhteistyöoluen suhteen – Kaksi Kotia olisi tarjolla myös Kouvolassa! Tuopin ääressä-blogistiltakin löytyy postaus aiheeseen, käyhän lukaisemassa!

Samaan hengenvetoon menovinkkiä myös rannikolle, jazzaavaan Poriin. Pienpanimotapahtumaa on tarjolla sielläkin, nimittäin Pub Winston juhlistaa 30-vuotistaivaltaan kokoamalla saman katon alle liudan kotimaisia pienpanimoita, olutasiantuntijoita ja hilpeää juhlakansaa. Olutjuhla järjestetään Ravintola KulttuuriKulman tiloissa ja piha-alueella, jossa on tilaa kolmellesadalle tiedonnälkäiselle ja oluen janoiselle. Paikalla on myös kymmenen näytteilleasettajaa eli tuokin puoli on sitä myöten kunnossa. Lisätietoa löytyy Winstonin nettisivuilta – Olutoppaasta löytyy myös tarkka ohjelma ja hieman avattua juomatarjontaakin. Iskekää kiinni!

Kippis!
Makuisaa syksyn odotusta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti