Kesän viimeiset puristukset... |
Keräsin kokoon ilmoitusluontoisia
ja muistutuksen arvoisia asioita maamme olut-tantereilta. Paljon on nyt
vireillä ympäri maan, joten nostellaanpas taas muutamia mielenkiintoisia
juttuja esille. Matka alkaa kotoisasta Jyväskylästä jossa seuraamme mm.
panohommia Palokan suunnalla. Täältä suuntaamme huhujen saattelemana Savon
sydänmaille ja lopuksi onkin vuorossa parit menovinkit viikonlopulle – Kouvola ja
Pori huomio! (Kuopiota täydennetty 11.8.2013!)
Jyväskylä
Jyväskyläläiset oluen
ja hyvien makujen ystävät ovat oikeastaan koko vuoden eläneet niin sanotusti
jännän äärellä, sillä kaupungin olutkulttuuri on positiivisessa murrostilassa. Itse
asiassa nosteen aloitti jo aiemmin avattu olutravintola Harry’s, joka on yksi
kaupungin kolmesta vakavasti otettavasta olutravintolasta – mututuntumalta ehkä
se kaikkein parhaiten varusteltukin. Tuota on seurannut sitten kaksikin
mielenkiintoista ilmiötä, joista olen tarinoinut ja hekumoinut ”pariin” kertaan
jo aiemminkin. Ja tänään ajattelin jatkaa tuota saagaa.
Hiisi |
”Rakki puraisee, ei
hauku.”
Toinen hiisiläinen
onkin sitten rungokkaampi (6,2%), ravintolamyyntiin leviävä olut, joka ”tulee IPA-faneilta IPA-faneille,
tositarkoituksella”. Vielä nimettömäksi jäävä olut on saanut
valmistusvaiheessa melkoisen humalakylvyn, sillä se on jatkuvasti humaloitu –
humalaa on siis lisätty soppaan koko keiton ajan. Lopputuloksena on kuuleman
mukaan kokonaisuus, jossa katkero- ja aromihumaloiden väliset rajat ovat
helisemässä, tehden lopputuloksesta tymäkän humalaisen ja moniulotteisen.
”Jos Rakki on innokkaasti humaloitu (ja se on), niin tämän kohdalla
ollaan oltu jo suorastaan vastuuntunnottomia.”
Eli elämme edelleen
mielenkiintoisia aikoja… Tekemisen meininki ja laatu tuskin tulee Hiisin väellä
hiipumaan, ideoitakin tuntuu riittävän vaikka pienen panimon tarpeiksi. Jännä
nähdä mitä kaikkea sieltä onkaan tuloillaan.Tatun tekstin voit lukea kokonaisuudessaan täältä.
Taisto-kotiolutkilpailun
ensimmäinen vaihehan saatiin yleisön osalta päätökseen tänään, kun viiden
maissa äänestyspaikat sulkivat ovensa ääntenlaskijoiden aloittaessa oman
urakkansa. Toivottavasti kaikki muistivat äänensä käydä antamassa ja näin ilmaisemassa
kannatustaan omalle suosikilleen. Nyt on tuomariston vuoro asettua oluiden ja
äänestystulosten äärelle valitsemaan ketkä kaksi kotipanijaa ovat paikkansa
finaalissa ansainneet. Finaalihan on Oluton Festareiden yhteydessä syyskuussa. Kilpailun
nettisivuilla voit edelleen tutustua osanottajiin ja tutustua heidän toinen
toistaan julkeampaan propagandamateriaaliin.
Savuhumalalle kaveri? |
Pysytään vielä tovi Palokan kaupunginosassa, mutta
vaihdetaan aihe Hiisistä Palokka-oluisiin. Oikeastaan edellinen lause on
nykyisin melko absurdi, sillä Panimoyhtiö Hiisihän ne Palokka-oluetkin nykyisin
valmistaa. Aivan niin, paikallisolut on nyt oikeasti paikallista! Palokka
Savuvehnä oli savuisen paikallisolutsarjan viimeisin ”vieraissa” valmistettu
olut – kaikki kunnia toki Stadin
Panimon ja Malmgårdin
väelle näistä aiemmista nautinnoista. Hiisi tiedottaakin seuraavan satsin
olevan jo valmistumassa ja sen palauttavan mielemme alkukesän aurinkoisiin
hetkiin – Savuhumalan jalanjäljille. Brittivaikutteinen, hedelmäinen,
vaalea ale-olut on tällä kertaa vuorossa mutta edellistä savuisempana. Jäämme
kuulostelemaan...ja maiskuttelemaan huuliamme!
Paikallisolut valmistetaan tästä lähin - paikallisesti! |
Kuopio (muokattu 11.8.13!)
Sitten hyppäämme pari
piirua itään päin, Kuopion kaupunkiin. Jo keväällä kuulin huhua Alahovin viinitilaan ja sen oluen valmistukseen liittyen. Huhutietoonhan tuo ”fakta”
tuolloin perustui, eikä kunnollista tietoa asiasta ole oikein vieläkään
saatavilla. Olen silti saanut paikalliselta väestöltä huhuja tukevia
kommentteja asiaan liittyen – viimeksi tällä viikolla, jolloin viestiketjuun
oli tullut yksi mielenkiintoinen kohta lisää. Alahovin tilalta on siis saatavilla sekä tummaa että vaaleaa ale-tyylin olutta,
jotka kumpainenkin alittavat alkoholilainsäädäntömme byrokraattisen, melko
mielivaltaisen 4,7%:n rajan. Joko arvaat mihin tämä johtaa? Tähän saakka
tuotteita on ollut saatavilla vain tilalta, mutta lasitavaran lisäksi myös
pullotettuna. Tuotannon volyymistä ja menekistä en tarkemmin tiedä, mutta
kuuleman mukaan käytössä olisi 200-litran valmistusvälineet ja ainakin viime
viikonloppuna kumpikin tuote loppui kesken. Vahvan huhun (tarkoittaa, että
tieto on suusanallisesti saavuttanut minut tilan pitäjän kanssa keskustelleen
henkilön välityksellä) mukaan Alahovin oluita olisi jatkossa mahdollista saada
myös alueen ruokakaupoista – samaan tapaan kuin tilan muutamaa kevyempää siideriäkin. Toivottavasti tieto pitää paikkansa, sillä eihän tuo lainkaan
hassummalta kuulostaisi. Lisäys: Ainakin viinitilan internet-sivuilta löytyy maininta panimon avajaisillasta (26.7), eli huhut pitänevät hyvinkin mahdollisesti paikkansa.
Kouvola ja Pori
Ja sitten vielä
muistutusluontoinen asia Kouvolan ja Porin suunnan asukeille – ja miksei muillekin. Eli
nyt viikonloppuna, 10.8, Kouvolassa on mahdollisuus päästä tutustumaan maamme
pienpanimoihin oluttapahtuman muodossa. Kymijoki Beer Festival on oluenystävien
ideasta ja toimeliaisuudesta juurensa juontava oluttapahtuma, jonka
tarkoituksena on levittää pienpanimo-oluiden ilosanomaa Kymenlaaksoon.
Arvostettavaa oma-aloitteisuutta järjestäjiltä! Tapahtuman oma olut,
Vakka-Suomen Panimolla pantu Kaiku sai todella lämpimän vastaanoton alueella,
joten kiinnostusta käsityöolutta kohtaan tuntuu sielläkin olevan.
Kaiku |
Tapahtuman
juomapuolesta vastaavat läsnäolollaan Vakka-Suomen Panimo, Hiisi ja Rekolan Panimo – eli mikäli Rekolan uutuus Katajankuiske on vielä testaamatta niin
tuolla se onnistuisi. Samat sanat esimerkiksi Hiisin ja Rekolan yhteistyöoluen
suhteen – Kaksi Kotia olisi tarjolla myös Kouvolassa! Tuopin ääressä-blogistiltakin löytyy postaus aiheeseen, käyhän lukaisemassa!
Samaan hengenvetoon
menovinkkiä myös rannikolle, jazzaavaan Poriin. Pienpanimotapahtumaa on
tarjolla sielläkin, nimittäin Pub Winston juhlistaa 30-vuotistaivaltaan
kokoamalla saman katon alle liudan kotimaisia pienpanimoita,
olutasiantuntijoita ja hilpeää juhlakansaa. Olutjuhla järjestetään Ravintola KulttuuriKulman tiloissa ja piha-alueella, jossa on tilaa kolmellesadalle tiedonnälkäiselle
ja oluen janoiselle. Paikalla on myös kymmenen näytteilleasettajaa eli tuokin
puoli on sitä myöten kunnossa. Lisätietoa löytyy Winstonin nettisivuilta –
Olutoppaasta löytyy myös tarkka ohjelma ja hieman avattua juomatarjontaakin.
Iskekää kiinni!
Kippis!
Makuisaa syksyn odotusta... |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti