torstai 5. syyskuuta 2013

Ennakko: Oluton festarit Jyväskylässä 13.9.-21.9.2013 – Viikon tarjontaaJyväskylässä lasketaan jo päiviä ensi viikolla alkaviin Oluton-festareihin. Viikon mittaisen olut-teemalla kulkevan tapahtuman päänäytöksenä toimivat kaksipäiväiset pienpanimofestivaalit, jotka järjestetään vanhoilla Veturitalleilla. Tuota ennen kaupungin ravintoloissa on tarjolla kaikenkarvaisia aktiviteetteja kaikille oluesta kiinnostuneille – aina opiskelijoista ruokafriikkeihin ja paatuneimpiin tikkereihin... Myös Olutkellari on tiiviisti tunnelmassa mukana ja ainakin päätöstapahtumassa läsnä kumpaisenakin päivänä. Tapahtumasta löytyy kattava esittely sisältöineen sen omilta internetsivuilta sekä Facebookista, mutta innostuinpa minäkin jotain aiheesta sanailemaan – onhan kyseessä kaupungin tärkein ja mielenkiintoisin tapahtuma vuosikausiin! Päätöstapahtuma toimii myös lähtölaukauksena allekirjoittaneen kesälomille – olipas melko osuva ajoitus…

Keräsin alle listaa viikon tapahtumista aikajärjestyksestä, näihin kannattaa käydä tutustumassa myös tapahtuman nettisivuilla ja luonnollisesti paikan päällä! Jos kaupunki ei ole tuttu, löytyy tapahtumapaikoista myös näppärä kartta plärättäväksi…Tapahtuma potkaistaan siis käyntiin vanhan tiilitalon pohjakerroksesta, Brick’sin uuden ilmeen saaneissa alakerran tiloissa. Paikalla esitellään festareiden virallinen olut – Hiisi-panimon maitokauppavahvuinen, rapsakan makuinen Rakki. Oluen äärellä saadaan myös infoa viikon kulusta sekä nautitaan kanssatovereiden hyvästä seurasta.  


Viikonlopun yli kukin tahollaan voi harrastaa kotimaisten pienpanimoiden tuotoksiin tutustumista itseohjautuvasti, mutta maanantaina olisi sitten elokuvaa tarjolla:

 • Ma 16.9 Elokuvailta

Vielä määrittämättömässä osoitteessa on siis tarjolla huonoa huumoria, maistuvia pienpanimo-oluita ja jälleen kerran sitä hyvää seuraa. Eetterissä pyörii Strange Brew… Mitäpä sitä ihminen maanantai-iltana muutakaan tekisi.


Kävelevät ja pyöräilevät nippelitietopankit kokoontuvat tiistain pimenevässä illassa kaupungin tunnelmallisimpaan olutravintolaan mittelemään voimiaan. Vihreän Haltiattaren isännöimä tapahtuma on kaikille avoin tilaisuus osoittaa oma tietämyksensä (tai tietämättömyytensä) olutfaktoissa. Visailu ei varmasti ole läpihuutojuttu edes paatuneimmille mallastiedon hamstraajille, sillä kilpailukysymykset on laatinut olutmaailman kymppikerhoon tiensä maistellut Hannu Nikulainen – yli 10.000:n olutarvion mies!


Keskiviikkona maltaisista mauista nauttivat vuorostaan opiskelijat. Ilokivestä klo 18.30 starttaava kujanjuoksu raittiusväkeä vastaan vie eri oppilaitosten edustajat monen mutkan kautta kohti Freetimeä. Laadukkailla mallasjuomilla on osuutensa tässäkin tapahtumassa ja huhun mukaan tarjolla olisi jotain perusteollisuuslagerista poikkeavaa.  Mene ja tiedä, kannattaa käydä itse toteamassa mikäli haalari löytyy!


Kun haalarikansa taistelee kukkahattutätien otetta vastaan, syvennytään Figarossa gastronomian taidokkaimpaan lajiin – hyvän ruuan ja juoman yhdistämiseen. Keittiömestari, sommelier ja panimomestari yhdistävät voimansa tarjotakseen osallistujille mieleenpainuvan kokemuksen. Kolme taidolla laadittua ruokalajia, kolme harkiten poimittua viiniä ja kolme huolella valittua olutelämystä. Luvassa uskomattomia makuja, unohtumattomia makuyhdistelmiä sekä tietoa ruuan ja juoman pyhästä liitosta, oikeaoppisesta yhdistämisestä sekä luonnollisesti tarjottavista herkuista. Kumpi vie voiton – olut vai viini? Puhelin kouraan ja paikkaa varaamaan!


Päätapahtuman aattona olutravintola Harry’sissa tapahtuu kummia, kun Malmgårdin panimon tuotteet valtaavat ravintolan hanat. Tiskillä harmillisen yleisesti viljelty lausahdus ”yksi olut kiitos” saa tuona päivänä täysin uuden merkityksen. Enää se ei tarkoita mautonta teollisuuslageria vailla makua ja intohimoa, nyt se tarkoittaa tajunnan räjäyttävää makukokemusta, ensiluokkaisia raaka-aineita ja käsityömestareiden sydämenpaloa valmistamaansa tuotetta kohtaan. Edellisenä päivänähän julkaistaan myös Malmgårdin Proto-olutkolmikon viimeisin edustaja – Proto#3 Amber Ale, jota on niinikään saatavilla myös Harry’sin hanasta. Illan tarjonta Malmgårdilta on kokonaisuudessaan seuraavanlainen:
 • Huvila Pale Ale
 • Huvila Brown Ale
 • Huvila ESB
 • Huvila X-Porter
 • Huvila Arctic Circle Ale
 • Belge
 • Proto#3
 • Yllätys - jotain täysin uutta keskisuomalaisille!!! 
Kolmas Proto saapuu parahiksi rientoihin!
Boldasin olennaisimman, torstain suunnitelmista ei siis liene kahta sanaa? Eli siinäpä olisi päätapahtumaa edeltävän viikon käsityöoluenmakuiset menovinkit...

2 kommenttia:

 1. Paljon hauskoja ideoita! Mielikuvitusta on käytetty kuin ipassa humalaa. Ihmettelen kuitenkin, miksi julkisen oluttapahtuman mainoksessa haukutaan joitain oluita jätteeksi. Sisälle päin lämpenevä nörttimeininki on on yksi olutkulttuurin kehittymisen pullonkauloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tere!
   Tosiaan mukava seurata tekemisen meininkiä, mitä järjestävällä taholla touhussaan on. Raikas idea lähteä järjestämään oheisaktiviteetteja tavallisten olutfestareiden sijaan - olutmaailman laajaa kirjoa on lähdetty aktiivisesti jalkauttamaan "kansan keskuuteen", paikkoihin joissa festareille ehkä saapumatta jättävä ihminen liikkuu.

   Tapahtuma on virallinen - kyllä, onko tämä mainos - vähän siinä ja siinä, ehkä ennemmin tiedon anto tsjp, mutta Olutkellari on tapahtumasta täysin irrallinen ja itsenäisen kirjoittajan ylläpitämä blogi. Kritiikki oli tosin aiheellinen, ehkä tällainen teksti on hieman väärä paikka henkilökohtaiselle mielenilmaukselle - näinpä poistin jäteongelman tästä yhteydestä. Kiitos tarkkaavaisuudesta ja palautteesta! Hauskan oloinen blogi muuten itselläsikin :)

   Poista