sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Hiisi Rakki

  • Tyyli: American Pale Ale
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Panimo Hiisi, Jyväskylä, Suomi

Komea on Rakin kuosi!
Perjantaina vapautettiin Hiisi Panimon toinen vakiovalikoimaan kuuluva tuote, herkullisen Raivoavan Rakin pikkuveli – ytimekkäästi nimetty Rakki. Rakki on myös samaisena päivänä alkaneen pienpanimotapahtuma Oluton Festareiden virallinen olut ja sen julkistamistilaisuus pidettiin ohjelman mukaisesti perjantaina kaupungin katutason alapuolella, Old Brick’sin alakerrassa. Olutkellari ei paikalle valitettavasti päässyt, mutta lauantain koittaessa suuntasin kulkuni kohti Palokan Citymarkettia, josta Rakkia (sekä muita mielenkiintoisia tuotteita) oli hyllyssä ilmoitettu olevan. Oman kaupungin olut on Jyväskylässä kova juttu, etenkin kun Keski-Suomesta on puuttunut oma panimo jo pidemmän aikaa. Olutkultturin paikalliselle kehittymiselle innovatiivinen ja tekemiseensä intohimolla paneutuva panimo on lähes välttämätön asia – Hiisi on lyhyen ajan sisällä todistanut täyttävänsä nuo saappaat paremmin kuin hyvin. Viikon mittaisen pienpanimotapahtuman järjestäminen ja totuttua haastavampien oluiden lanseeraaminen heti kättelyssä tukevat tuota väittämää – huhujen mukaan tulokas onkin otettu kaupungissa vastaan avosylin! Paikallislehdessä olikin juuri sopivasti perjantaina pitkä juttu panimosta, skannattua versiota voit tutkailla tästä linkistä.

Make love, not war...
Rakki – humaloilla läjäytetty olut, löytyy siis hiljalleen suhteellisen laajalti jyväskyläläisten maitokauppojen valikoimista. Runsaasti humaloitu pale ale ei tosiaan ehkä ole se helpoin tapa aloittaa matka kansan sydämiin, mutta rehellisesti sanottu koen ylpeyttä uuden panimon ennakkoluulottomuudesta lähteä tekemään alusta alkaen aidosti sellaista jälkeä, mikä itseään miellyttää!  Etiketistä on muuten pakko antaa erityismaininta – keltaisesta on harvinaisen vaikea saada aikaan mitään ihmissilmää miellyttävää, mutta tässä tuo on onnistunut moitteettomasti. Pullon kylki kertoo nyt nautittavan Rakin olevan erä numero kakkosta, jonka panimon väki tarkensi tarkoittavan panimon toista koskaan valmistettu kaupallista erää. Ensimmäinen erä on kuuleman mukaan vielä julkaisematonta maitokauppavahvuista Palokka-olutta!

”Koira on miehen paras kaveri, Rakkia ei tosin sylikoiraksi saa tekemälläkään. Rakkia on läjäytetty runsaalla humaloinnilla ennen kuin se on laskettu irti. Tästä olut saa runsaan hedelmäisen aromin sekä pitkän katkeruuden.

Rakki räksyttää parhaiten keskimääräistä kovemmalla soitetun QOTSAn kanssa. Ja se näyttää lempeämmän luonteensa lohen ja possun kanssa.”

Hiisi Rakki
Ruskehtavan oranssi, melko kaunisvaahtoinen jyväskyläläinen. Tuoksultaan hyvinkin humalainen, silti miellyttävän tasapainoinen eikä liialti ylitse vyöryvä. Sopivassa suhteessa greippiä, mäntyistä puraisua mutta myös eksoottista hedelmää ja mukavan pyöreää, karamellisen makeaa mallasta. Makukin nostaa hymyn huulille, vaikka saakin nielun ja kielen kannat supistumaan kutkuttavan, mukavan runsaan humaloinnin voimin. Tuoksun viitoittamalla tiellä siis jatketaan, ehkä greippistä karvautta löytyy maun puolelta runsaammin, polkien kevyesti mallasrunkoa jalkoihinsa. Hieman ohueksi jäävä runko ja asteen verran liian kevyt tuntuma – tuo maitokauppavahvuisten oluiden yleinen vitsaus – vaivaa myös Rakkia. Onneksi katkeromehuöverit on onnistuttu välttämään ja olut on onnistuttu tasapainottamaan kauniisti. Isomman Rakin tavoin humaloinnin liukuvuus on saatu luotua myös tähän kevyempään hauveliin – oikein, oikein maistuvaa on. Hae pois, jos et jo näin ole tehnyt!

Pisteet: 36/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti