tiistai 24. syyskuuta 2013

Oluton Festarit 2013 - Lauantai


Lauantaipäivä Veturitalleilla starttasi heti puolen päivän pintaan, mutta itse lähdin hieman maltillisemmin liikkeelle. Hieman ennen neljää kurvasin Tunturi Pop-merkkisellä, kateutta herättävällä punaisella paholaisellani paikalle ja Jaskahan se ystävineen taas paikalta löytyi. Paikalla olivat myös Taisto-kotiolutkilpailun finalistit oluineen, joten päivän aihe oli selvillä. Olutkellarin analyysi kotioluista ja kilpailusta löytyy aiemmasta kirjoituksesta. Uusia tikkejä lauantaille ei maittavien kotioluiden lisäksi tullut kuin yksi, sen verran laajasti perjantaina ehti tarjontaan tutustumaan. Paatuneimmille tikkereille festarit eivät siis viikonlopun täydeltä uutuuksia tarjonneet, mutta Jaskan kanssa yhteistuumin totesimme: ”Useimmatkaan nyt tarjolla olevista oluista ei ole enää huomenna saatavilla kummankaan kotikaupungista, joten nythän on oiva tilaisuus ottaa lauantai rennomman nautiskelun kannalta”. Tästäpä aatteesta otimme kiinni ja hyväksi havaittuja oluita tuli hyvillä mielin siemailtua. Yhden merkinnän kuitenkin siis vihkooni sain, se oli paikallista ja pehmeän savuista:

Myös lauantai valkeni syksyisen harmaana.

Palokka Savunkorjuu
Panimo Hiisi, Savuolut (Golden / Blond Ale) 5,2%
Pisteet: 32/50
  • Savuvehnän tavoin miedosti savustettu – hieman tujakampi kuitenkin. Keskirunsas, suhteellisen terävä katkeron puraisu antaa tälle kivasti luonnetta, mutta hieman liikaa tuon varaan tässä jää. Ei silti hassumpaa, vaaleaa savuolutta, muttei mitään ihmeempiä kuitenkaan.
Savunkorjuu
Tapahtuman oluellinen anti miellytti tasoltaan oikein mukavasti, ehkä muutama tuote olisi lisääkin voinut – jäin kaipaamaan huhuttua, koodinimellä kulkevaa ”Kuuma-Kurpitsaa”, jota ei sitten kuitenkaan hanaan saatu. Kiertävä vaihtuvuus hanapuolella osoitti lauantaina taktiikan heikkouksia, sillä uutta tavaraa ei juuri tarjolla ollut. Mutta kuten sanottua, hyväksi havaittuja oli sitäkin enemmän. Parasta oluellista antia oli ehdottomasti Beer Hunter’sin Äkäpukki, mutta yleinen taso ilahdutti muutoinkin. Kotioluet pärjäsivät vertailussa paremmin kuin hyvin, joten kuivin suin ei senkään puolesta tarvinnut seisoskella.

Äkäpukki oli itseoikeutetusti tapahtuman parasta antia...
"Onko Suomessa tilaa uusille toimijoille?" -"Kyllä on!"
Lauantaina ohjelmassa oli hieman enemmän keskustelua, kun panimoiden edustajia päästettiin irti laajemmalla rintamalla – etenkin pienpanimoiden tilasta ja kotimaan mahdollisuuksista käyty keskustelu oli mielenkiintoinen. Ilmeisesti esiintyjistä oli kuitenkin pulaa, sillä lavalle olisi kelpuutettu myös harrastelijoiden edustajistoa, mutta en usko että naamani tuonne raahaaminen juurikaan lisäarvoa keskustelulle olisi antanut – kiitos kysymästä kuitenkin. Panimoesittelyiden lisäksi Viroon suomalaisvoimin perustetun Sori Brewingin esiinastuminen kiinnosti nurkkapöydässä. Viikonloppu sisälsi hyvää keskustelua niin lavalla kuin sen ulkopuolellakin ja jonkin verran tulikin panimoiden väkeä käytyä häiriköimässä.  

Sorin kolmikko kertoo yrityksestään ja osakeannistaan
Etenkin Hiisiläisiä ja Pyynikin porukkaa jututettuani tulin hyvin ytimekkäästi siihen tulokseen, että kyllähän siinä tarvitaan ripaus tervettä hulluutta mikäli panimoa lähtee Suomeen perustamaan – lisäksi tarvitaan kärrykaupalla ihan normaalia hulluutta, että tuosta urakasta järjissään selviää. Näitä hulluja oli siis talo täynnä, mutta silmiinpistävää oli kaikista huokuva tekemisen ilo, se tarvittava pilke silmäkulmassa ja omien tuotteidensa takana seisomisesta kantautuva ammattiylpeys. Kaikkia en käynyt hihasta nykäisemässä, mutta hyviä keskusteluja eri aiheista saatiin silti aikaiseksi. Illan ohjelmanumeroihin kuului myös Taiston tulosten julkaiseminen sekä kaksi stand up-esitystä, jotka olivatkin oikein mukava lisä tapahtuman ohjelmaan. Lauantai oli ehkä hieman yllättäenkin vähän perjantaita hiljaisempi päivä, mutta väkeä riitti silti ihan mukavasti.

Kotiolutteemaan kuuluvasti peränurkassa esiteltiin myös kotioluen valmistusta halukkaille, mutta itseltäni näytökset menivät aivan loppua lukuunottamatta sivusuun. Ehkä hyvä niin, sillä en uskoisikaan saavani hallituksen lupaa kotikeittiön muuttamiseksi kotipanimoksi...

Lauantaillekin riitti väkeä
Lopputuleman Oluton oli oikein onnistunut tapahtuma, jolleka luonnollisesti toivoo laajenevaa ja pitkää jatkoa vastaisuudessakin. Uskoisin, että paikalle saapunut väki sai hyvän johdatuksen kotimaisten pienpanimotuotteiden maailmaan ja ainakin osan olutmaailmankuvaan astui ajatus laadullisesta janosta. Tapahtumahan oli kuin raittiusliittotanttojen pahimmasta painajaisesta: tarjolla oli toinen toistaan maistuvampia oluita, joihin tutustuminen oli tehty helpoksi ja vaivattomaksi, ihmiset viihtyivät, olivat rentoja sekä intoutuivat keskustelemaan innoissaan päivän tarjoamisista löydetyistä uusista mauista ja niiden mahdollisuuksista - opin itsekin paljon ja niin teki varmasti moni muukin! Paikan päällä uskottiin tiedon jakamisen olutkulttuuria kehittävään voimaan, ei informaation piilottamiseen ja makujen vesittämiseen. Iso kiitos tästä!

Erityiskiitokset tapahtuman järjestäjille ja paikalle saapuneelle panimoiden edustajistolle, joita sai käydä viikonlopun mittaan vapaasti häiriköimässä kysymyksillä ja tyrkyttämässä käyntikorttejaan. Kotiolutkilpailu toi tapahtumalle oman, tärkeän lisän ja sen onnistumisesta olivat vastuussa myös Taiston finalistit! Ja luonnollisesti kiitokset Jaska & Co:lle, hauskaa tarinointia ja hyvällä huumorilla oluisiin tutustumista. Ensi vuonna on hyvä jatkaa Oluttoman merkeissä!

Ei se aina ole niin vakavaa.. (kuva: Jaskan Kaljat)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti