sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne


Gueuzerie Tilquin kuuluu keväällä mainitun 3 Fonteinen tavoin lambicmaailman geuzestekerij’ien eli sekoittajien kategoriaan. Sekoittajilla ei itsellään ole panimoa, vaan ne sekoittavat tuotteensa muilta lambicvalmistajilta ostetuista lambiceista. Tilquin hankkii omansa Cantillonilta, Boonilta, Girardinilta ja Lindemansilta. Toimijana Tilquin on varsin nuori, sillä 2009 perustetulla valmistajalla on ikää vain nelisen vuotta.  

Sen iltatähti, ensimmäinen myyntiin saatu tuote Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne onkin ensikosketukseni Tilquinin lambicmaailmaan… Tilquin à l’Ancienne on valmistettu sekoittamalla 1-, 2- ja 3-vuotiaita lambiceja ja se on kypsynyt suhteellisen nuorissa tammitynnyreissä, joten hentoista katkeruutta saattaa tynnyreistä liukenevien tanniineiden muodossa olla tarjolla.

Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne
Tumman keltainen, liukavan samea ja pienikuplaista vaahtoa muodostava Gueuze. Tuoksu on voimakkuudeltaan hieman köykäinen. Pääasiassa vihreää, kevyen raakaa omenaista happamuutta, mutta myös ripaus sitruksista hapokkuutta. Suht terävä, tuoreen pirteä.

Makumaailma on tuoksun kanssa hyvin linjassa. Poreilevaa, vihreän omenan aavistuksen kypsymätöntä happamuutta, hiivaista aromia sekä maatalomaista tunnelmaa. Mukana myös hieman tuota sitruksista hapokkuutta. Jollain tapaa kokonaisuutta varjostaa jopa vetinen kaiku – makupaletti ei täyty loppuun saakka, myös tuntuma jää ohueksi ja osin latteaksikin…jotenkin laiskaksi.

Omenainen happamuus vuoraa suun maltillisten hiilihappojen ja ihan mukavan terävän sitruksisen hapokkuuden pehmittäessä kieltä. Tuosta piirteestä pidän ja nautin. Yleisesti hyvän tason nautittava Gueuze, jossa on hieman valjuksi jäävä taustatuntu. Hyvää siitä huolimatta.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti