maanantai 16. syyskuuta 2013

Pyynikin Käsityöläispanimo Isoportteri

"Rakkaudella pantu, suodattamaton,
tamperelainen käsityöläisolut."

Pyynikin Käsityöläispanimon Rauno Pere otti minuun jokunen aika sitten yhteyttä, että tarjolla olisi näytepakettia panimon tuotteista. Tapahtumaketju sai oikeastaan alkunsa maitokauppavahvuisen Simo-vehnäoluen ensimmäisen vedoksen arviosta, jossa jäin hieman pyöreyttä ja pehmeyttä kaipailemaan. Panimo sittemmin muutti oluen valmistusprosessia – ei toki minun vuokseni vaan yleisen palautteen perusteella ja näinpä minulle tarjottiin tuota viilattua versiota maistoon. Eihän sellaisesta sovi kieltäytyä! Paketti saapui lähipostiini jo reilu viikko sitten, mutta työ- ja mökkikiireiden vuoksi sopivan pitkää ja rauhaisaa hetkeä ei uuden Simon maistoon ole vielä siunaantunut. Tarkoitus olisi nimittäin ottaa yksi säästynyt pullo tuota aiempaa versiota vertailukohteeksi, mutta myös laatikosta löytynyttä Simon vahvempaa, 5,2%:sta ravintolaversiota!

Illat alkavat olla jo sen verran pimeitä ja viileitä, että päätin ensin ottaa testiin laatikosta paljastuneen tummemman oluen – panimon Isoportterin! Tämän kevyempi veljes, maitokauppavahvuinen Pikkuportteri on pariinkin otteeseen tullut nautiskeltua ja se onkin oikein hyvin toimiva, vahvuudestaan huolimatta yllättävän makuisa portteri. Siksipä odotan Isoportterin vastaavan haasteeseen vähintäänkin yhtä kovalla tasolla. Oluen valmistukseen on käytetty kymmentä eri mallaslaatua sekä useita humalalajikkeita. Makukirjon kerrotaan tarjoavan suklaata ja lakritsia, mutta myös kahvintäytteisiä hetkiä. Myös gastronomiset mahdollisuudet on pyritty suunnittelussa huomioimaan – panimon esittelyssä nimittäin todetaan: ”Sitä suositellaan ehdottomasti käyttämään myös lihan marinointiin ja muutenkin ruuanlaitossa.”

Isoportterihan on muuten tulossa Alkon tilausvalikoimaan, kuuleman mukaan vielä tämän vuoden puolella! Lisäksi tuotetta on mahdollista maistaa ensi tulevana viikonloppuna Jyväskylän Oluton Festareilla...

Pyynikin Käsityöläispanimo Isoportteri
Musta, läpitunkematon – suht niukalti vaahtoava olut. Tuoksultaan varsin intensiivinen, tuhti ja tummuutta uhkuvaa. Reunoiltaan paahtunutta, tumman siirappista maltaisuutta, suht runsasta paahteisuutta sekä keskirunsasta tunnusomaista savuaromia. Maussa tuo paahtunut siirappinen makeus saa jo hieman tiivistynyttäkin pontta, joka terävöittää sen osuutta huomattavasti. Savuisuus on edelleen läsnä ja onkin yksi oluen ominaispiirteistä suhteellisesta keveydestään huolimatta. Tummuutta, paahdetta ja makeutta, hieman nahkaa, mutta myös loppurutistuksessa katkeron puraisua. Hienoisempina elementteinä salmiakin suolaisuutta, kuivahkon puoleista tummaa suklaisuutta. Hyvällä tapaa tunkkainen, tunnelmallinen ja pisteliäskin portteri. Riittävän haastava, runsaan makuisa. Hieno olut Tampereelta – nautiskele hitaasti!


Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti