Oluton Festarit ennakko osa1 Oluton Festarit ennakko osa2 Oluton Festarit ennakko osa3
Aiemmassa postauksessa tulikin käsiteltyä kaksipäiväistä pienpanimotapahtumaa edeltävän viikon valmistavat aktiviteetit, joissa niin ikään pääpaino on laadukkaissa käsityöoluissa. Tapahtumaviikon päättää kauan odotettu maamme pienimpien pienpanimoiden kokoontuminen, jossa tarjolla on laadukasta nautittavaa, hyvää seuraa ja leppoisaa tunnelmaa. Merkatkaa siis 20.-21.9.2013 kalentereihinne ja valmistautukaa nauttimaan!
Mielestäni Oluton festarit saattavat päätökseen Jyväskylän
olutkulttuurin nopean, oikeansuuntaisen ja ilahduttavan kasvuvaiheen ensimmäisen osan. Vajaan
vuoden aikana kaupungissa on tapahtunut oluen saralla paljon – ehkä jopa enemmän
kuin vuosikymmeniin yhteensä! Palokka-oluet ovat villinneet kansaa ja tuoneet
savunmakuiset erikoisoluet ihmisten huulille, Hiisi-panimon
toiminnan aloitusta
on odoteltu vesi kielellä ja viimein koneet saatiin käyntiin Palokan
Heinämäessä! Siksi onkin hienoa, että viimeksi mainittu kaupunkimme
ylpeys häärii myös nyt järjestettävän tapahtuman taustalla. Paljon on
siis tapahtumia ja tekemistä mahtunut lyhyen ajan sisään, mutta Hiisin
matka on vasta aluillaan. Toivotaan että viimeistään tämä tapahtuma saa
paikallisen panimon nimen ja ennenkaikkea oluet pysyvästi
paikkakuntalaisten huulille - mikseipä muidenkin. Mutta sitten itse
asiaan...
Perjantaina 20.9 kello 17 aukeavat ovet pienpanimo-ständien monipuoliseen maailmaan! Kuten jo jokunen aika sitten sanailin,
on kyseessä suurista olutfestivaaleista poikkeava, kaikkein pienimpiin
kotimaisiin toimijoihin perustuva tapahtuma - "oluttapahtumien
kapinallinen". Osallistujalista puhuukin puolestaan - koolla on todella
mielenkiintoinen kattaus maamme pienimpiä panimoita. Luvassa on siis
runsaasti suurelle (ja vähän pienemmällekin) yleisölle ennalta
tuntemattomia makuja ja tuotteita. Lista on ilahduttavaa katseltavaa ja
viimeistään tätä silmäillessä voin vakuuttaa, ettei näitä juhlia kannata
jättää väliin!
Kun yhtälöön lisätään vielä Taisto-kotiolutkilpailun
finalistien oluet, joilla tiukasta alkukarsinnasta valikoituneet kaksi
kotiolutmestaria taistelevat himoitusta Reservin Olutmestari-tittelistä.
Finaalia varten valmistetut oluet ovat tarjolla viikonloppuna
festivaalialueella. Oiva tilaisuus siis tutustua samalla kertaa myös
kotioluen maailmaan! Taiston finaalissahan on myös jyväskyläläisväriä,
kun palokkalalainen Ukonmalja mittelee taitojaan turkulaisen runomiehen, Sampo Järven
kanssa. Festivaaliyleisö valitsee oluiden perusteella suosikkinsa, joka
siis kaappaa himoitun tittelin itselleen, mutta pääsee myös
valmistamaan omaa oluttaan kaupalliseen levitykseen Hiisin
laitteistolla! Kilpailun taso on alusta saakka ollut tiukka, eikä
finaalista varmastikaan jännitystä jää puuttumaan - Olutkellari pääsi
testaamaan Ukonmaljan alkukarsintaolutta, joten tason kovuus on hyvin tiedossa. Tasaisesti vielä onnea kummallekin finalistille!
Panimokattaus
näyttää siis seuraavanlaiselta - aivan kaikkien juomavalikoimaa ei
vielä ole saatavilla, mutta tuohon voidaan palata lähempänä H-hetkeä!
Panimo Hiisi, Jyväskylä
Kaupungin ylpeys, tapahtuman järjestäjä - tästä on koko alkuvuosi puhuttu!
- Rakki 4,5 % – Runsaasti humaloitu pale ale. Festarin virallinen olut
- Raivoava Rakki 6,2 % – Vielä reilummin humaloitu IPA
- Lumooja 5,3 % – Mausteinen ja vehnäinen vaalea IPA
- Palokka Savuvehnä 4,5 % – Miedosti savuinen vehnäolut
- Palokka Savuhumala 5,3 % – Savuinen, vaalea ja reilusti humaloitu pale ale
Rekolan Panimo, Mäntsälä
Vuonna
2012 perustettu panimo, jonka levikki on pienestä koosta ollut
ilahduttavan laajaa! Hieno lisä osanottajiin, erikoistunut ruuan ja oluen pyhän liiton vahvistamiseen...
- Munkin Tie 6,7 % – Tuhti ja henkevä tumma ale
- Katajan Kuiske 6,3 % – Katajamarjoilla höystetty rukiinen ale
- Metsänhenki 4,5 % – Kuusenkerkällä miedosti maustettu ale
- Kesäkolli 4,3 % – Tuoreella inkiväärillä maustettu vehnäolut
Kiteen Panimo, Kitee
Hiisin
tavoin yksi tuoreimmista toimijoista maassamme – ensiolut on vasta
hiljattain saatu liikkeelle panimolta, eli myös tuolla on taival vasta
aluillaan. Olutkellarille vielä maistamaton panimo!
- Pajari Pils 4,5 % – Tuhtia makua täynnä oleva vaalea lager
Ruosniemen Panimo, Pori
Paljon
puhuttu pienpanimo, joka on vallannut tasaisesti olutharrastajien
sydämiä suomenmaassa. Todella raikas osallistuja tapahtumaan.
Olutkellarille vielä maistamaton panimo!
- Sihteeri Blond 4,1 % – Vaalea ja hurmaava belgialaistyylinen ale
- Pikkupomo 6,0 % – Tukevarunkoinen ja miellyttävästi humaloitu ale
- Piirimyyjä 5,7 % – Kullankeltainen ja raikas american pale ale
Beer Hunter's, Pori
Edustaa
Satakunnassa sitä kokeneempaa kaartia oluenvalmistuksen saralla.
Laadukkaita käsityöoluita valmistava panimo, jonka tuotokset ovat olleet
toinen toistaan makoisampia!
- Mufloni Vehnä 5 % – Tyylipuhdas saksalaistyylinen vehnäolut
- Kesäderby 4,5 % – Viimeiset kesän viileimmästä oluesta
- Mufloni Äkäpukki 9,0 % – Väkevääkin vahvempi stout
Edustaa tapahtuman kokeneempaa osastoa, valikoima on mukavan laaja ja kohtuullisen hyvin saavutettavissa – joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Laadukkaita ja maustuvia pintahiivaoluita maalaismaiseman keskeltä!
"Valikoimassa
on kaksi tuoteperhettä: Malmgård-tuotteissa keskeisessä roolissa on
oman pellon vilja, kun taas Huvila-perheen kantavana teemana on
rohkeammat ja voimakkaammat makuelämykset."
- Huvila Pale Ale 4,2 % – reilun humalainen jälkimaku
- Huvila Brown Ale 4,6 % – tumman ruskea janonsammuttaja
- Huvila ESB 5,2 % – tukevan maltainen maku ja pitkä katkera jälkimaku
- Huvila X-Porter 7,0 % – runsas ja pehmeä suklainen ja paahtunut maku
- Huvila Arctic Circle Ale 7,3 % – rukiinen ja katajainen pehmeä maku
- Belge 8,0 % – runsaan hedelmäinen ja mausteinen maku
- H.O.D.A 3,7 % – katkeroa niin, että maistuu seuraavanakin päivänä
Rousal Brygghus, Rosala
Jollain
tapaa mystinenkin panimo Hiittisten saaristosta, Rosalan saarelta!
Suomen pienimmäksikin kehuttu panimo sijaitsee perustajan vanhempien
kellarissa. Odotettu vieras saapuvaksi Jyväskylään! Makoisaa on meno ollut tähän saakka...
- Olutvalikoima päivittyy lähempänä!
Tamperelaisista
se nuorin, vastikään toimintansa todenteolla aloittanut osakaslähtöinen
peikkopanimo, joka tuo mukanaan kaksi ravintolavahvuista tuotettaan!
Talkootyöstä voimaa saava perinteisen oluenvalmistuksen ideologiaa
toteuttava panimo – olisin ollut pettynyt mikäli tämä olisi listalta
puuttunut!
- Simo Vehnäolut 5,2 % – Hedelmäinen saksalaistyylinen vehnäolut
- Isoportteri 7,3 % – Suklainen ja paahtuneen arominen portteri
Tuossapa
mukava lista parin päivän urakointiin, useita ennalta maistamattomia
oluita ja panimoita siis allekirjoittaneellekin, joten mielenkiinto
kasvaa entisestään. Lisäksi paikan päällä on tarjolla pientä purtavaa ja
livemusiikkia. Ruokapuoli hoituu pitkälti lähituottajien tarjoomisin
eikä särpimen suunnittelussa olutmaailmaakaan olla päästy unohtamaan.
Käy lukemassa tarkka ohjelma ennakon kolmannesta osasta! Loppuun vielä
tiivistettyä informaatiota järjestelyistä:
- Paikka: Vanhat veturitallit (kartta)
- Milloin:
- pe 20.9 klo 17.00 - 00.30
- la 21.9 klo 12.00 - 00.30
- Mitä maksaa:
- 10€/pv (Huom! perjantaina klo 21.00 jälkeen 15€!)
- 18€/2pv
- Olutta saa tapahtumapaikalla lipukkeita vastaan, jotka kustantavat pyöreät 3,25€/kpl. Lipukkeita ostetaan paikanpäältä - yksi lipuke oikeuttaa 0,2l annokseen, kahdella saa 0,5l juomaa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti