tiistai 10. syyskuuta 2013

Höss Doppel-Hirsch

Privatbrauerei Höss der Hirschbräu sijaitsee lähellä Saksan eteläistä rajaa Baijernin Sonthofenissa. Jatkamalla matkaa kaupungin lävitse etelään kohti Itävaltaa saavut pian talviurheilutapahtumista tuttuun Oberstdofiin. Panimon hirviolut-valikoiman (hirsch) dobbelbockkia olenkin maistellut muutamaan otteeseen ja oikein hyvillä mielin. Ensikosketus on noin vuoden takaiselta ajalta syksyisellä mökkisaunalla Keski-Suomen syvissä metsissä. Sittemmin olut on muutamaan otteeseen seurustellut onnistuneesti muiden pöydän antimien kanssa, joista wieninleike tuntui olevan sille hyvinkin mieluisa kaveri.

Vihdoin olut saatiin myös vähittäismyyntiin eli Alkon valikoimiin, joten olihan tuota käytävä hankkimassa. Mielestäni oikein laadukas ja runsaan maltainen, monessa määrin saksalainen perusolut joka kyllä itselleni maittaa hieman paremminkin. Panimo on perustettu jo vuonna 1657 ja se siirtyi Hössin suvun omistukseen 1859, mistä saakka se on toiminut perheyhtiönä. Höss der Hirschbräun ideologia tiivistyy lausahdukseen:

”Klasse statt Masse, Charakter statt Gleichheit"
(Quality, not quantity – character, not uniformity... ja sama suomeksi.)
 
Höss Doppel-Hirsch
Punahehkuinen, tumman ruskea olut kauniilla ja kuohkella vaahdolla. Tuoksultaan oikein mukavasti pimenevään alkusyksyn iltaan sopiva. Keskitummaa, leipämäistä maltaisuutta, jossa on joukossa myös jonkin verran miellyttävää, keskirunsasta hunajaista makeuttakin, joka on reunoiltaan hentoisen kärähtänyttä.

Mausta löytyy tuota tumman hunajaista, oikeastaan tummahkon karamellista makeutta tuoksua runsaammin – mukana on edelleen hieman paahtunut aspekti, joka edelleen rajoittuu tuohon makeuden reunustaan. Makeutta löytyy myös kevyesti puoliksi kuivatettujen, kypsien hedelmien muodossa. 

Sivulta olen aistivinani kevyttä yrttistä potkua, ehkä ruohoista humalointia jälkimaun puolella. Hyvin mallaspainotteinen, kuten asiaan kuuluukin. Suht runsas makeus saattaa olla jakava tekijä, mutta ainakin itselleni tuo toimii moitteettomasti. Alkoholi ei pääse puraisemaan, se tyytyy lämmittämään sivustalla.

Runkoa oluesta löytyy ja tasapainoisena pakettina se sopiikin mainiosti syksystä nauttimiseen, takkatulen ääreen tai vaikka rantasaunan terassille. Vähän makeampi, makoisa mallasherkku.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti