lauantai 26. lokakuuta 2013

Lutakko IPA

  • Tyyli: Session IPA
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Panimo Hiisi, Jyväskylä, Suomi
Jyväskylästähän löytyy jo laajaltikin huomiota saanut, Palokan kaupunginosan nimeä kantava paikallisolutsarja. Nyt myös keskustan tuntumassa sijaitseva, joutomaasta kerrostalojen varjostamaksi kaupunkialueeksi kehittynyt Lutakko on saanut oman nimikko-oluensa. Paikallinen Hiisi-panimo, Lutakon tärkeä maamerkki Tanssisali Lutakko sekä uutuuttaan kiiltävä, torstaina ovensa avannut K-Supermarket Lutakko toivat yhteistyössä markkinoille maitokauppavahvuisen Lutakko IPAn. Olut tuli myyntiin torstaiaamuna K-kaupan avaijaisten yhteydessä sekä Tanssisalin puolella Elonkerjuu-orkesterin iltakeikan lomassa. Marketin puolella kysyntä oli todella kiivasta, sillä se myytiin loppuun jo ennen ilta-kuutta, vain kahdeksassa tunnissa. Tämä ei asiantuntijoille tullut yllätyksenä, sillä silminnäkijähavaintojen mukaan paikalla oli heti aamusta runsas joukko oluen ystäviä ja Hop Hunterseja, jotka saapuivat avajaisiin varta vasten oluen perässä. Ensimmäinen hylly tyhjenikin varsin pian ovien avautumisen jälkeen.

Etiketissä on jotain tutunoloista...
Palokka-oluiden juuret ovat alueen historiaan tiiviisti liittyvässä kaskenpoltossa, mutta sama savu-teema ei suinkaan ole läsnä Lutakon omassa paikallisoluessa. Maitokauppavahvuinen india pale ale, oikeastaan sessio-IPAksi kääntyvä Lutakko IPA edustaa tämän hetkistä jenkkihumaloitujen oluiden suuntausta. Perinteikäs oluttyyli on tuotu nykypäivään uuden maailman humalalajikkein ja tuo kuvastaakin oikein hyvin myös oluen edustaman alueen muuttunutta ilmettä. Lajin normaalia edustajistoa huomattavasti kevyempi lutakkolainen on tarkoitettu seurustelujuomaksi, josta löytyy tarvittavaa makua ja potkua. Ohramaltaan lisäksi käytetty vehnämallas on mukana tuomassa sopivaa pyöreyttä tuntumaan ja makumaailmaan, jota päivittämässä ovat amerikkalaiset humalalajikkeet Cascade, Centennial ja Magnum. Etiketti tiivistääkin oluen tarkoitusperät ytimekkäästi, ilman turhia korulauseita:

”Lutakko muistuttaa miksi IPA on klassikko. Uusi ja vanha kohtaavat – moderni suosikki on tehty käyttäen ajattomia klassikoita makunsa lähteinä. Lutakko ei turhia konstaile, koska täällä ei tarvitse. Näiden tahtiin on ennenkin möykätty.”


Ympärillä tohistaan, mutta Lutakko pysyy!
Nimikko-oluen julkaisu päivä oli melko harmaa, mutta tunnelmallinen...
Lutakko IPA on jo itsessään siis sekoitus historiaa ja nykypäivää, mutta samaa voidaan sanoa myös tästä samannimisestä  kaupunginosasta. Tie sata vuotta sitten alkaneesta vanerintuotannosta nykypäivän moderniksi, 3000:n asukkaan urbaaniksi asuin- ja toimitila-alueeksi on ollut pitkä eikä muutos ole vieläkään täysin valmis. Alueen arkkitehtuuri on sekoitus uutta ja vanhaa, josta kieltämättä suuremman palan haukkaa uudempi rakennuskanta muutamaa historiallisempaa maamerkkiä lukuunottamatta. Lutakon tanssisali, kulttimaineeseen noussut keikkapaikka sinnittelee sitkeästi moottoritien ja uutuuttaan kiiltävien toimistorakennusten puristuksessa, mutta on purku-uhastaan huolimatta onnistunut säilyttämään paikkansa Lutakon yhtenä määrittävänä tekijänä, kaupungin kulttuurielämän tukipilarina sekä ennen kaikkea kaupunkilaisten sydämissä. Jyväskylän kaupungin sivuilta löytyy kuvasarja alueen kehityksestä alkaen vuodesta 1987 loppuen neljän vuoden takaiseen tilaan, josta muutokset ovat jatkuneet aina tähän päivään saakka. Alueena Lutakko ei vieläkään ole valmis, sillä tanssisalin edustalla sijaitseva hiekkakenttä, niin kutsuttu "vitosalue" eli Satamakortteli on vielä lähes täysin rakentamatta. Satamakortteliin ja muuhun alueeseen voi käydä tutustumassa havainnollisen virtuaalikierroksen avulla Lutakon omilla esittelysivuilla. Sivuilta löytyy myös lisätietoa alueen historiasta, kehittämisestä sekä tulevaisuuden suunnitelmista.

Näkymä läntisen Lutakon ylitse Horisontilta Satamakorttelille ja tanssisalille päin. Keskusta näkyy takana.
Kysyntä siis ylitti nopeasti tarjonnan, mutta hyvänä uutisena kerrottakoon, että tämä ensimmäinen Lutakko-olut on saamassa jatkoa. Uutta erää aletaan keittelemään jo ensi viikolla ja kauppaan sen on määrä tulla joskus joulukuun alkupuoliskolla! Pitkässä juoksussa kaupunginosan nimikko-olut tulee nivoutumaan alueen historian ympärille, jossa Lutakon tanssisali on kieltämättä varsin vahvassa roolissa – ja miksei olisi? Kuuleman mukaan räväkkää, uutta ja vanhaa yhdistelevää, kapinallista ja nuorekasta meininkiä on luvassa... Tanssisalin keskeisyys ilmenee myös ensipainoksen etikettitaiteessa, joka onkin lähtöisin tanssisalin keikkajulisteiden suunnittelijan, Ville Angervuoren kynästä. Etiketissä suurikokoinen sammakko siemailee olutta tanssisalin katolla istuen ja etiketin "liekkitehosteet" ovat suora viittaus salin toimintaa pöyrittävän Jelmun, Jyväskylän elävän musiikin yhdistyksen, logoon. Hienoa, että keskipisteeksi on nostettu Lutakon kaltainen, koko kaupungin kulttuuriin tiukasti liittyvä rakennus vieressä kiiltävien tornitalojen (kuten Innova tai Horisontti) sijaan.

"Lutakko on Lutakko – tarina sen mukaan".

Keskisuomalainen kävi muuten kuvaamassa Lutakko-oluen julkaisua varten videon Palokan Heinämäessä sijaitsevalla panimolla...Käyhän kurkkaamassa kuinka taikoja tehdään! Mutta nyt itse oluen kimppuun...!

Lutakko IPA
Hennon samea, aurinkoisen oranssi olut, joka vaahtoaa keskirunsaasti, mutta nopeasti. Tuoksu on yllättävänkin hedelmäinen, raikkaan eksoottisella tavalla. Myös sitruksista, pesuainemaista raikkautta sekä vaalean makeaa maltaisuutta. Kevyt, mutta runsas, raikas ja miellyttävä. Myös mausta löytyy hedelmää, ei aivan tuoksun runsaana, mutta edelleen eksoottisena ja raikkaanakin, ehkä vähän ohuena. Keltaisen sitruksinen humalointi on terävää, muttei yliampuvaa, hyvin makua piristävää ja luonnetta antavaa. Mallasrunko on odotetusti melko ohut, hennon toffeinen, makea ja vaalea. Keveydestään huolimatta yllättävänkin IPAmainen kokonaisuus, joka tekee selkeän eron maitokauppa APOihoin ja vastaaviin. Luonnollisesti hieman kevyt, mutta katkeroinnin hallittu maltillisuus pelastaa paljon tarvittavaa puraisua torpedoimatta. Sopivan rapea, hedelmäinen ja sessioitava IPA, jossa on silti riittävää makuisuutta. Makoisa porttiolut "Amerikan" ihmeisiin? Näitä voisi ihan hyvillä mielin tehdä lisääkin...

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti