sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Palokka Savunkorjuu 4,5%

  • Tyyli: Savuolut
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Panimo Hiisi, Jyväskylä, Suomi

Pitihän se kipaista saman tien hakemaan, uusi Palokka-olut nimittäin! Järjestyksessään kuudes paikallisolut ja ensimmäistä kertaa termi sisältää myös valmistukseen liittyvää lokaatiotietoa – olut on nimittäin pantu ihan oikeasti paikallisesti. Pari edellistähän on juonittu Hiisin ja Malmgårdin Panimon yhteistyönä Pernajassa ja aivan alkujaan palokkalaiset lähtivät maailmalle Stadin Panimon keittokattiloista. Vihdoinkin Palokka on siis paikallista, eli valmistus on siirtynyt Jyväskylän Palokkaan, Heinämäen hiidenpesään – Hiisi-panimolle! Kuten taannoisessa Keskisuomalaisen haastattelussa mainittiin, noudattaa Palokka-sarja perinteisen talonpoikaiskalenterin kiertokulkua. Niinpä Savunkorjuukin on suunniteltu ja toteutettu sadonkorjuun ja syksyn värien mukaan. Tämä on tuonutkin – ja tuo vastaisuudessakin – esille savun monipuolisuutta ja taipuisuutta erilaisiin yhdistelmiin, hieno homma. Olut on tuttuun tapaan saatavilla Palokan Citymarketista. Pullon ulkoasu on tyylikäs ja syksyinen, kyljestä löytyy myös tarinan poikasta:

”Kasken reunalla istui janoinen mies. Palokkalaiseen tapaan hänen oluensa on savuinen, mutta näin syksyllä se sisältää myös reilusti humalan makua.”Palokka Savunkorjuu 4,5%
Ulkonäöltään hyvin syksyyn sopiva, kevyesti ruskehtavan oranssi, tasaisen samea palokkalainen. Kesämielialaan sovitettuna ehkä hieman rumakin kokonaisuus, mutta syksyn värikirjossa oikein toimiva tunnelman luoja. Tuoksultaan Savunkorjuu on keskirunsas – samaa voidaan sanoa savuisuudesta, joka on muodoltaan miellyttävän pehmeää ja sopivan ulottuvaa. Kevyen makea, vaalean puoleinen mallasrunko on savun ulkopuolella miedon oloista, mutta tuo tarvittavaa otetta kokonaisuuteen. Hentoa hedelmää, samoin sitrukseen viittaavaa happamuutta ja ohkainen kerros ”kauden juureksia” – ei tosin häiritsevästi saati liiemmin tuntuvasti.

Makupuoli on hyvin tasapainossa ja mukavasti pureva, greippisen hapan katkeruus pelaa hyvin yhteen keskivahvan, kaskisen pehmeän savuisuuden kanssa. Tuossa ne päävärit maun puolella ovatkin, joskin hentoista makeutta sekä loppumaussa nousevaa kuivahkoa mausteisuuttakin löytyy. Suutuntumaltaan maitokauppavahvuiseksi olueksi oikein miellyttävä, matalat ja pienikuplaiset hiilihapot nipistävät sopivasti vesittämättä savun tuomaa pehmeyttä. Syksynomainen, jollain muotoa rehti ja maanläheisyyttä henkivä . vaaleampi ja mökkisaunan tunnelmaan johdatteleva kokonaisuus. Savua on tällä kertaa sopivan runsaasti, ei liikaa, mutta riittävästi luomaan Palokka-saagaan onnistunut lisäsivu – myös humala pääsee puraisemaan miellyttävällä voimakkuudella… Hae pois!

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti