tiistai 29. lokakuuta 2013

Olutkellari pyörähti Hiisi-panimolla...

Hiisi vahtii toimiston seinältä käsin..
Pyörähdin viime keskiviikkona Jyväskylän Palokassa sijaitsevalla Hiisi-panimolla. Aiemmin en paikan päällä ollutkaan käynyt, joten kun Mikko ilmoitti uusien käymistankkien saapuneen, päätin suunnata kulkuni työpäivän päätteeksi Heinämäen nurkille. Paikalla hiisiläiset esittelivät panimon tiloja ja laitteistoja, sekä valottivat meneillään olevia projektejaan sekä jatkosuunnitelmia. Panimolla olikin riittänyt alkuviikon aikana hulinaa: Keskisuomalainen oli aamusella käynyt kuvaamassa oluen valmistusta, uudet käymistankit saapuivat vihdoin ja uusi paikallisolut Lutakko piti saada seuraavana aamuna avattavan K-Supermarket Lutakon hyllyille – luonnollisesti panimolla oli myös olutta valmistettu ja nyt jaloissa sitten pyöri paikallinen olut-bloggaajakin. Alta löytyy sekava, kuvapainotteinen raportti vierailusta sekä muutamia paljastuksia tulevasta!

Tarjolla oli maltaita...
...ja herkullista leipää!
Panimolle päästyäni sainkin kuulla heti kättelyssä varsin mielenkiintoisesta yhteistyökuviosta, jota on kuuleman mukaan hierottu jo ennen kuin panimo on ollut pystyssä! Kyseessä on paikalliset yrittäjät yhdistävä yhteistyö, jonka lopputuotteena on runsaita makuja, paikallista omaleimaisuutta sekä kestävän kehityksen teesien toteuttamista... Panimo Hiisi ja muutaman kilometrin päässä majaansa pitävä leipomoyritys Jyväs Pakari ovat nimittäin aloittaneet maistuvalta kuulostavan yhteistyön, jonka tuloksia oli myös panimolla tarjolla! Pääsinkin maistamaan Pakarin herkullista saaristolaisleipää, jonka reseptiikkaan sisältyy Hiisiltä haettua mäskiä. Myöhemmässä vaiheessa pääsinkin vaihtamaan muutaman sanasen myös itse leipomoyrittäjä Markku Rapon kanssa, joka kävi noutamassa ämpärillisen mäskiä muffinsien raaka-aineeksi. Markku antoi myös leivän kotimaistoonkin ja eihän tuo montaakaan hetkeä paketissa meidän taloudessamme säilynyt! Muffinseja kävin muuten perjantaina ostamassa leipomon omasta kaupasta ja näiden kahden tuotteen maistokokemuksella kannustan ehdottomasti jatkamaan yhteistyötä! Markku kertoikin, että tarkoituksena on keksiä erilaisia reseptejä ja tuotteita, joita voi parittaa panimolta saatavan mäskin kanssa. Ajan kuluessa tarjolla saattaakin saaristolaisleivän ja muffinsien lisäksi olla erilaisia kahvileipiä, kakkuja ja leivonnaisia – ideoita kuului olevan runsaasti! 

Seuraava hiisiläinen löytyi liitutaululta...
Leivistä ja leivoksista saadaankin sujuva aasin silta Hiisin seuraavaan omaan olueen. Toistaiseksi nimetön hiisiläinen on tyyliltään lakumaustettu stout, josta sainkin maistiaisen suoraan kypsytystankista. Täytyy todeta, että olut on omiaan juuri pimeiden syysiltojen seuralaiseksi, joka ei takkatulen lämpöäkään kavahda... Jännällä tapaa kielen päällä pyörivä kokonaisuus oli varsin veikeä tapaus ja maitokauppavahvuuteen yllättävän hyvän tuntuinen. Tuota jäämme odottelemaan mielenkiinnolla. Myyntiin "laku stout" tulee viikolla 46. Samalla viikolla julkaistaan myös laajempaan levikkiin panimon ja Jyväs Pakarin yhteistyöleipä sekä mahdollisesti jotain makeaa herkkua mäskeistä – sitä ennen mäskikokeiluja on saatavilla leipomon omasta kaupasta Palokankaalta.

Tuoretta Lutakko IPAa odottamassa leimaa ja kyyditystä kaupalle...
Leivän maiston jälkeen lähdimme hieman kiertelemään tiloja ja ensimmäisenä hallin keskeltä löytyi kuormalavallinen tuota Hiisin uutta paikallisolutta, Lutakko-nimistä tällä kertaa. Aamulla korkitetut pullot odottivat vielä etikettiä kylkiinsä ennen kuormausta Lutakon kaupan hyllylle. Pullojen vierestä löytyi yksi muutamasta, 500-litraa olutta vetävästä käymissäiliöstä, joista jokainen olikin ilahduttavasti tositoimissa. Sen sisältöä tutkittiin hieman myöhemmässä vaiheessa. Alla kuvatuissa kypsytystankeissa sen sijaan oli vielä tilaa jokuselle satsille... Hauskat nuo vanhat teippaukset kyljissä muuten. Edempänä Mikko pääsikin esittelemään suurempia, juuri saapuneita 1250-litraisia teräksisiä käymistankkeja, jotka olisi tarkoitus asennella paikoilleen tämän viikon kuluessa. Näyttävän näköisiähän nuo kieltämättä metallin loistossaan olivat, tyhjiä vielä tosin... Tuossa kun tiloja tutkittin totesimme, että kun väliin lyödään pullotuskone ja mikäli näitä suurempia tankkeja hankittaisiin vielä kolme-neljä kappaletta, saattaisivat tilat käydä melko ahtaiksi, mutta se on sitten sen ajan murhe.
Kypsytykseen...
ja pienempää osastoa käymiseen...
Uutuuttaan kiiltävät tulokkaat.
Näissä silmä lepää!
(kuva: Mikko Mäkelä)
Keittolaitteistoa oltiin saapuessani jo pesemässä päivän touhujen jäljiltä, mutta kyllähän tuota tuli läheltä tovi jos toinenkin tarkasteltua – mielenkiintoinen vempele, vaikka tyhjä tällä kertaa olikin. Maallikkona en oikein osannut järkeviä kysellä, suoraan sanottuna toiminnaltaan aika tuntematon vehje allekirjoittaneelle. Tarkoitus olisikin aivan lähiaikoina lähteä seuraamaan oluen valmistusta paikan päälle, samalla näkisi välineet tosi toimissa. Tästä sitten myöhemmässä vaiheessa lisää.

Taikakattila...
Tatun hiivalaboratorio
Siinä sitten käytiin hieman lävitse panimon suunnitelmia ja jutusteltiin ihan muuten vain oluesta. Sain maistiaisen uudemmasta Rekolan Panimon kanssa yhteistyöllä tehdystä Kaksi Kotia-oluesta, joka tällä kertaa onkin kotimaisen Fatalii Gourmetin kehittämällä Aji Fantasy-chilillä maustettu kurpitsa pale ale – Kuuma Kurpitsa. Alkuun totesimme yhteen mieleen chilin potkun melko vaisuksi, mutta kyllähän se hiljalleen sieltä alkoi suun takaosista nousemaan ja ottikin aika mukavan otteen loppu viimein. Kovinkaan överiksi tuo ei silti mennyt, mikä ainakin omaan suuhun toimiikin paremmin kun en ylitsepursuavasta tulisuudesta ruokapuolellakaan oikein välitä. Kurpitsahan näissä ei yleensä hirveämmin maistu, vaan yleisemmin kurpitsaoluiden ominaismaku jountuu runsaasta mausteiden käytöstä, niinpä chilin takaa löytyvä pale ale runko antoi melko suoraviivaisen pohjan poltteen jalkojen alle.

Yhdestä tankista löytyi vielä jännän kuuloista prototyyppiä, jonka tyyliksi ilmoitettiin smoked american oatmealstout. Eli jenkkihumaloitua, keskiasteisesti savustettua kaurastouttia, joka olikin kieltämättä oikein mielenkiintoinen tuotos. Savun ja stouttien ystävänä on pakko todeta hauskankin kuuloisen kokonaisuuden toimivan – kaurassa on mukavaa pyöreyttä, savuisuus oli paahteeseen nähden sopivalla tasolla eikä humalointikaan american-etuliitteestä huolimatta vallannut koko makupalettia, oikeastaan se oli sivummalla antamassa kokonaisuudelle miellyttävää lisäpontta.

Rekola ja Hiisi Kaksi Kotia - Kuuma Kurpitsa

Smoked american oatmealstout
Entäpä muuta sitten? No seuraava Palokka-olut on tulossa hieman myöhemmässä vaiheessa, eikä tuosta ollutkaan sitten sen enempää vielä puhetta. Myös Taisto-kotiolutkilpailun voittanut Ukonmalja on saanut ensimmäisen kaupallisen oluensa reseptin hiottua huippuunsa ja Tommin onkin määrä käydä valmistamassa kyseinen olut Hiisillä tulevana viikonloppuna! Kahden palokkalaispanimon yhteistyöolut kiinnostaa erittäin paljon ja uskon tuolle olevan paljonkin kysyntää... Hiisin puolesta liikkeellä on myös monenlaista visiota ja viritelmää. Paikallisella tasolla tuntuu olevan jatkuvasti jotain kutkuttavaa tekeillä, mutta sanoisin että myös muualla maassa kannattanee olla valppaana jatkossa...
Mäskiä leipurille.. Ylimääräisistä tehdään muuten energiaa!
... ja tässä on tulos!
Maistuu se leipä olutmestarillekin!
(kuva: Mikko Mäkelä)

2 kommenttia:

  1. Olipas mukava esittely! Hyvä panimo kyllä ja hyvin lähtenyt käyntiin! Noin kilometrin päässä kodistani ja olenkin suunnitellut pistäytymistä moneen otteeseen :) Tommin oluet ovat myös aivan huikeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Mielenkiinnolla jään odottamaan palokkalaispanimoiden yhteistyön tulosta! Alkaa kaupungin olutkulttuuri olemaan hiljalleen uomissaan :)

      Poista