Limited Edition... |
Pari viikkoa sitten sähköpostini hälytti sähköpostiviestin
johdosta. Ensin ihmettelin, että minkä vuoksi avovaimo laittaa minulle
sähköpostia ja vielä blogini ”taiteilijanimen” takana olevaan osoitteeseen…
Nopeastihan tuo alkoi sitten selviämään, että viestin lähettäjä olikin Servaali Oy:llä työskentelevä avovaimon täyskaima, joka lähetti minulle kutsun Pilsner
Urquellin erikoiserän lanseeraustilaisuuteen Ravintola Kappeliin Helsinkiin. Valitettavasti
Jyväskylän korkeudelta on hieman kankeaa lähteä oluen maistoon
pääkaupunkiseudulle, joten jouduin ikävä kyllä kieltäytymään kunniasta. Myös
itseni korvikkeeksi tarjoamani ystäväni joutui viime hetkillä perumaan menonsa,
joten kuvamateriaalia saati tunnelman kuvauksia minulla ei tilaisuudesta ole
jakaa. Paikan päällä pyörähti kuitenkin blogi-kollegoistani ainakin Jaskan Kaljat ja Tuopillinen, mutta myös Reittausblogin
kätyri, joiden jutut kannattaa ehdottomasti käydä lukaisemassa. Urquellin
maahan tuonut Servaali ei kuitenkaan täysin sulattanut kieltävää vastaustani,
vaan tarjosi mahdollisuutta tutustua tuotteeseen viime viikonlopun Suomen OlutExpossa, mutta jouduin tuostakin kunniasta kieltäytymään. Yritys saada
Olutkellari oluen äärelle oli siis ihailtavan kova ja haluankin kiittää Servaalia
sydämeni pohjasta tarjotusta tilaisuudesta – nyt vain aikataulut eivät osuneet
kohdilleen.
Katsaus panimon olutkellariin on kaunista katseltavaa (kuva: livetsgoda.se) |
Tarjolla olisi siis ollut ennakkoon maisteltavissa
legendaarisen Pilsner Urquellin erikoiserää panimon laatujohtaja Kamil Ruzekin
esittelemänä. Erikoiserän tästä tekee se, että tavallisesta poiketen kyseinen Urquell
on pastöroimaton ja suodattamaton – lisäksi tilaisuudessa esitelty versio oli
säilötty puisiin, ilmeisesti tervalla pinnoitettuihin tynnyreihin. Käsittääkseni
maailmassa on panimokierroksen lisäksi vain yksi ravintola, josta kyseistä herkkua on saatavilla
ympärivuotisesti, joten kylmäkuljetuksella Suomeen toistamiseen rahdattu erikoiserä
on hieno esimerkki siitä paljon puhutusta olutkulttuurin kehittämisestä! Suodattamaton
Urquell säilyy puutynnyreissä nelisen päivää ja metalliastioissakin se
pilaantuu reilussa kolmessa viikossa, joten kyse on todellisesta
tuoretuotteesta… Tilaisuus jäi siis väliin, mutta viime viikon lopulta lähtien
erikoiserää on ollut tarjolla hyvin varustetuissa olutravintoloissa kautta maan
ja omani kävinkin maistamassa lauantaina Jyväskylän Old Brick’sissä. Samaista
harvinaisuuttahan oli tarjolla myös viime syksynä ja tuolloin tuo maistuikin
oikein mukavasti – valitettavasti vuoden takaista arviotani en enää onnistunut
löytämään, joten kynäilin siinä siemaillessani uuden pohdinnan. Triviaa ja
tarinaa pitkäikäisen Urquellin taustoista voi käydä lukemassa vaikka suht tuoreesta
Kari Ylänteen kirjoituksesta. Mutta sen pidemmittä puheitta on aika sanailla itse olutkokemuksesta.
Pilsner Urquell Kvasnicový |
Hienoisen samea, melko kevyesti vaahtoava tällä kertaa –
muutoinkin muistin paljon sameammaksi. Väriltään kauniin oljen keltainen.
Tuoksultaan varsin runsas, miellyttävä ja raikaskin. Keskirunsasta, vaaleaa
mallasta, hieman runsaammin puhtaan ruohoista ja raikasta humalan puraista sekä
hyppyselllinen voita... Maku on kohdillaan ja ollaan todella laadukkaan pils-oluen
äärellä. Ruohoinen, runsas ja terävästi pureva humalointi omaa myös
miellyttävää syvyyttä. Vaaleaa, hienoisen makeaa mallasta sekä tuoksussakin
piipahtanutta voisuuttakin. Tuntumaltaan sopivan roteva, silti varsin raikas
ja erittäin tasapanoinen pils-elämys. Tätä kelpaisi naukkailla useamminkin,
mutta mikäli tästä muodostuisi jokasyksyinen traditio, ottaisin senkin
mieluusti vastaan!
Pisteet: 38/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti