torstai 24. lokakuuta 2013

Suodattamattomasta Pilsner Urquellista…


Limited Edition...
Pari viikkoa sitten sähköpostini hälytti sähköpostiviestin johdosta. Ensin ihmettelin, että minkä vuoksi avovaimo laittaa minulle sähköpostia ja vielä blogini ”taiteilijanimen” takana olevaan osoitteeseen… Nopeastihan tuo alkoi sitten selviämään, että viestin lähettäjä olikin Servaali Oy:llä työskentelevä avovaimon täyskaima, joka lähetti minulle kutsun Pilsner Urquellin erikoiserän lanseeraustilaisuuteen Ravintola Kappeliin Helsinkiin. Valitettavasti Jyväskylän korkeudelta on hieman kankeaa lähteä oluen maistoon pääkaupunkiseudulle, joten jouduin ikävä kyllä kieltäytymään kunniasta. Myös itseni korvikkeeksi tarjoamani ystäväni joutui viime hetkillä perumaan menonsa, joten kuvamateriaalia saati tunnelman kuvauksia minulla ei tilaisuudesta ole jakaa. Paikan päällä pyörähti kuitenkin blogi-kollegoistani ainakin  Jaskan Kaljat  ja Tuopillinen, mutta myös Reittausblogin kätyri, joiden jutut kannattaa ehdottomasti käydä lukaisemassa. Urquellin maahan tuonut Servaali ei kuitenkaan täysin sulattanut kieltävää vastaustani, vaan tarjosi mahdollisuutta tutustua tuotteeseen viime viikonlopun Suomen OlutExpossa, mutta jouduin tuostakin kunniasta kieltäytymään. Yritys saada Olutkellari oluen äärelle oli siis ihailtavan kova ja haluankin kiittää Servaalia sydämeni pohjasta tarjotusta tilaisuudesta – nyt vain aikataulut eivät osuneet kohdilleen.

Katsaus panimon olutkellariin on kaunista katseltavaa
(kuva: livetsgoda.se)
Tarjolla olisi siis ollut ennakkoon maisteltavissa legendaarisen Pilsner Urquellin erikoiserää panimon laatujohtaja Kamil Ruzekin esittelemänä. Erikoiserän tästä tekee se, että tavallisesta poiketen kyseinen Urquell on pastöroimaton ja suodattamaton – lisäksi tilaisuudessa esitelty versio oli säilötty puisiin, ilmeisesti tervalla pinnoitettuihin tynnyreihin. Käsittääkseni maailmassa on panimokierroksen lisäksi vain yksi ravintola, josta kyseistä herkkua on saatavilla ympärivuotisesti, joten kylmäkuljetuksella Suomeen toistamiseen rahdattu erikoiserä on hieno esimerkki siitä paljon puhutusta olutkulttuurin kehittämisestä! Suodattamaton Urquell säilyy puutynnyreissä nelisen päivää ja metalliastioissakin se pilaantuu reilussa kolmessa viikossa, joten kyse on todellisesta tuoretuotteesta… Tilaisuus jäi siis väliin, mutta viime viikon lopulta lähtien erikoiserää on ollut tarjolla hyvin varustetuissa olutravintoloissa kautta maan ja omani kävinkin maistamassa lauantaina Jyväskylän Old Brick’sissä. Samaista harvinaisuuttahan oli tarjolla myös viime syksynä ja tuolloin tuo maistuikin oikein mukavasti – valitettavasti vuoden takaista arviotani en enää onnistunut löytämään, joten kynäilin siinä siemaillessani uuden pohdinnan. Triviaa ja tarinaa pitkäikäisen Urquellin taustoista voi käydä lukemassa vaikka suht tuoreesta Kari Ylänteen kirjoituksesta. Mutta sen pidemmittä puheitta on aika sanailla itse olutkokemuksesta.
Pilsner Urquell Kvasnicový
Hienoisen samea, melko kevyesti vaahtoava tällä kertaa – muutoinkin muistin paljon sameammaksi. Väriltään kauniin oljen keltainen. Tuoksultaan varsin runsas, miellyttävä ja raikaskin. Keskirunsasta, vaaleaa mallasta, hieman runsaammin puhtaan ruohoista ja raikasta humalan puraista sekä hyppyselllinen voita... Maku on kohdillaan ja ollaan todella laadukkaan pils-oluen äärellä. Ruohoinen, runsas ja terävästi pureva humalointi omaa myös miellyttävää syvyyttä. Vaaleaa, hienoisen makeaa mallasta sekä tuoksussakin piipahtanutta voisuuttakin. Tuntumaltaan sopivan roteva, silti varsin raikas ja erittäin tasapanoinen pils-elämys. Tätä kelpaisi naukkailla useamminkin, mutta mikäli tästä muodostuisi jokasyksyinen traditio, ottaisin senkin mieluusti vastaan!

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti