keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Nøgne Ø Dark Horizon 4. edition

 • Tyyli: Imperial Stout
 • Alk.%: 16,0
 • Panimo: Nøgne Ø, Grimstad, Norja
Pahvitötterössä on outoja raapustuksia...
Grimstadilaispanimon tuotokset ovat järjestään mielenkiintoa herättäviä, mutta tämänkertainen yksilö saa niskaansa tavallista suuremmat odotukset. Nøgnen pidetty Dark Horizon-saaga sai siis jatkoa jo jokin aika sitten ja viimein se saapui myös Alkon valikoimiin. Sarjan kaksi ensimmäistä olutta jäivät aikanaan maistamatta, mutta kolmatta löytyy vielä jokunen pullo kellaristakin. Kuulemani mukaan tämä neljäs versio olisi palannut ensimmäisen viitoittamalle tielle ja sen vahvistaa myös Äyräväisen Sepon Suomen Olut Expossa haastattelema Kjetil Jikiun… Omakohtaista kokemustahan minulla ei tuohon siis ole heittää, mutta pidin kyllä tuosta kolmannesta Dark Horizonista, samoin kuin Sweet- ja Red Horizoneistakin. Suuria oluita kaikki, eikä tältäkään voi vähempää odottaa.

Hienoinen pettymys oli pullon pakkaus, joka totutusta poiketen olikin pahvinen tötterö metallisen putkilon sijaan – tuohon peltiseen kun ehti jo tykästymään. Kyljen riimukirjoitusta yritin purkaa selkokielelle parin avaimen avulla, mutta eipä tuosta lopulta mitään tullut. Joku asiaan enemmän perehtynyt voisi kertoilla, että mitäpä etiketillä on sanottavana...Imperial stouttia jälleen sympaattisessa 0,25-litraisessa lasipullossa... Olut on todella vahva (16%) kuten myös sen humalointikin – 100 EBUa on saatu aikaan Chinook-, Centenneal- ja Columbus-lajikkeilla. Joukkoon on lisätty myös muscovadosokeria, jota saadaan sokeriruo’on kuivatusta mehusta. Juuri ennen pullotusta lisätyn kahvin vihreät pavut käsitellään alfa-amylaasientsyymillä – tästä toimenpiteestä panimo ei kuitenkaan enempiä kerro. Alfa-amylaasihan on maltaista löytyvä entsyymi, joka on erityisen tärkeä osanen mäskäystä sen tärkkelysmolekyylin hajoittamiskyvyn vuoksi. Samaista entsyymiä löytyy myös ihmisten ja nisäkkäiden elimistöstä, joten ”näädän läpi suodatettu”-kahvikaan ei liene poissuljettu vaihtoehto? Mutta tuostapa en tarkemmin tämän oluen kohdalla tiedä.
Nøgne Ø Dark Horizon 4. edition
Mustaa, hitaasti soljuvaa lientä ohuella, ruskehtavalla vaahdolla. Tuoksu on voimakas, mutta samaan aikaan melko terävä. Lakritsia ja runsaasti tiiviiksi karamellisoitunutta tummaa siirappia, salmiakin suolaisuutta sekä portviinimäistä lämmintä alkoholisuutta. Runkona löytyy tasaista, hieman taakse jäävää kahvista paahteisuutta. 

Mausta löytyy samaa intensiivisyyttä kuin tuoksustakin, pari pykälää runsaampana ja vivahteikkaampana tosin. Kahvista paahteisuutta on edelleen joukossa, nyt hieman paremmin esillä tosin. Lakritsin ja pinttyneen siirappisen makeuden sekoitus lainehtii vahvana, terävänä ja voimakkaana kohti katkeron terävähkösti puremaa jälkimakua. Makeutta löytyy myös kuivattujen, tummien hedelmien muodossa mutta myös alkoholi pilkistelee ajoittain – tietynlaista vahvan viinin tai tynnyröidyn konjakin aromista lämpöä tuosta löytyy. 

Suutuntumaltaan ei järin paksu, silti hidasliikkeinen ja osittain tahmaavakin. Yllättävän tasapainoinen, lämmittävä ja hitaasti nautiskeltava juoma, josta löytyy runsaasti vivahteita ja sopivasti syvyyttä. Laadukas, arvokas ja nautinnollinen olut – takan ääreen talven korvilla! Ei silti aivan sitä kaikkea mitä odotin…vaikka hurjan hyväähän tämä on. 

Odottelisin ehkä vuoden-pari kuitenkin..?

Pisteet: 41/50

2 kommenttia:

 1. Yritin 'kääntää' etikettiä etsimällä netistä tietoja riimukirjainten merkityksistä ja sain tuosta käännettyä suurimman osan kirjaimista selkokielelle. Dark Horizon siitä minusta näytti ainakin suurin piirtein muodostuvan. Ihan kaikille etiketin kirjaimille en löytänyt selkokielistä vastinetta, mutta sen verran suurelle osalle kuitenkin, että uskoisin vahvasti siinä lukevan Dark Horizon.

  Mutta en siis ole mikään riimuasiantuntija, eli oma arvioni on sikäli epävarma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveppä vaan uudelle kollegalle muuten :)

   Juu noita hetken aikaa itsekin pyörittelin, mutta kaikille en minäkään onnistunut vastineita löytämään - niinpä päätin sekottaa pakkaa ja tutkin myös ei-skandinaavisia riimuja, joissa luonnollisesti oli risteäviä merkityksiä... Lopputulema oli hämmennys ja luovutus :) Mutta ilmeisesti pakkauksen viesti ei kätke sisäänsä mitään ikiaikaista viisautta - harmi sinällään...

   Poista