keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Paulaner Oktoberfest Bier

Olutjuhlan jytä on jo ehtinyt Saksanmaalla hiljenemään, mutta vielä on yksi Alkon teemaolut arvuuttelematta. Kyseessä on toinen saksalaisvalmisteinen olut tämän vuoden Oktoberfest-valikoimasta, eli luonnollisesti Baijerin suurimman panimon, Paulanerin, tekele. Schörghuber Venturesin ja panimojätti Heinekenin (50,1% & 49,9%) yhteisomistuksessa toimiva panimo on yksi kuudesta müncheniläispanimosta, joilla on lupa myydä oluttaan Oktoberfest-nimen alla. Panimo on perustettu jo vuonna 1634 Neudeck ob der Au-luostarin munkkien toimesta – alkuun oluen valmistus tosin kattoi lähinnä luostarin oman tarpeen… Munkki-parat… Nimensä panimo saa Franz von Paolan (lat. Franciscus de Paula), luostarin perustajan nimestä. 

Paulaner-oluet ovat siis alkujaan ravinneet hengenmiesten sieluja, mutta viimeiset kymmenen vuotta myös janoisia jalkapallon ystäviä – panimo on nimittäin vuodesta 2003 ollut tuttu näky Allianz Arenalla Bayern Münchenin kanssa solmitun yhteistyösopimuksen ansiosta. Jalkapalloa, tunnelmaa ja kunnon hefeä kolmen litran tuopista  kuulostaa komealta, kuulostaa kaukaiselta… Mutta sitten urheilun parista nahkahousujen nitisevään juhlaan. Olut on nautittu sekalaisessa Oktoberfest-hengessä asiaan kuuluvan krääsän ympäröimänä, luonnollisesti schnitzelin valmistuksen yhteydessä!


Paulaner Oktoberfest Bier
Kirkas, tumman keltainen ja kauniisti vaahtoa muodostava olut. Tuoksultaan keskirunsaan maltainen – suht vaalea ja kevyesti makeuttakin kätkevä. Humaloinniltaan melko mieto, hieman kukkainen ja ruohoisa.

Maultaan suhteellisen terävä, siihen nähden kuintenkin miellyttävä. Keskirunsaan maltainen, tuoksun tapaan vaaleahko sekä kevyen makea. Terävät hiilihapot, lagemainen suoraviivaisuus sekä keskirunsaana vaikuttava kukkainen, villiyrttisen terävä humalointi raikastavat ja kipristävät kokonaisuutta raikkaasti – samaan aikaan maltaan pehmeys kärsii ja yleiskuva saa ”raaemman” ilmeen. Peruskamaa, ruokajuomana tai saunakaveriksi – sen kummemman tunnelman luontiin en ehkä kokeilisi.

Pisteet: 28/50

3 kommenttia:

 1. Kyllä nämä tunnelman luontiinkin sopivat, mutta niitä pitää nauttia litran annoksina ja mielellään jopa useina sellaisina. Sitten onkin ihan erilaiset tunnelmat ja meiningit meneillään. Mutta... only in Germany!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, mutta jos yhdellä on liikenteessä niin ottaisin oikein mieluusti tuohon puolikkaan porsaan kylkiäisiksi... :)

   Poista
 2. On maukasta, pehmeää juotavaa hyvät röyhtäilyt plussaa. ostan toistekkii
  pitää testata 4,5 putelia katotaan mikä huge tulee sieraimiin sit osaa sanoo loppu kommentit.

  VastaaPoista