tiistai 8. heinäkuuta 2014

"Kotimaisen pelialan oma olut": Hiisi Game Brewery RyePA

Game Brewery RyePA
  • Tyyli: American Pale Ale
  • Alk.%: 5,3
  • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
  • Muuta: "Kotimaisen pelialan oma olut" - yhteistyössä Game Brewery / Neogames

Game Brewery RyePA… Tyylikkään, nostalgisen Commodore-grafiikan tyylillä leikittelevän etiketin takaa löytyvä olut yhdistää kotimaisen pelialan ja pienpanimo-oluen yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Suomalaisen pelialan pioneeri Samuli Syvähuoko on yhdessä jyväskyläläispanimo-Hiisin kanssa juoninut uuden pelihautomon nimikko oluen – Game Brewery ruisAPAn. Game Brewery on mm. menestyksekästä pelitalo-Remedyä aikoinaan perustamassa olleen Samulin tuorein projekti. Sen tarkoituksena on yhtenäistää Suomessa toimivien pelihautomoiden, klustereiden, toimintaa tuomalla ne niin sanotusti saman katon alle. Toteutuessaan yhdeksän jo olemassa olevaa kiihdyttämöä ympäri maan astuisivat Game Brewery-brändin alle jatkaen yhtenäisemmän linjan voimin nuorten ja nousevien pelin kehittäjien ponnahdusalustana. Hanketta kehitellään eteenpäin maakunnallisena yhteistyönä ja rakennerahastokauden alussa tiedetään toteutuuko hanke jossain muodossa. Hanketta fasilitoi nykyään Neogames, joka on osa Suomen pelialan kattojärjestöjä.

"Kotimaisen pelialan oma olut"
Olut ja peliala eivät suinkaan ole tuntematon yhdistelmä, sillä näyttöpäätteiden ääressä jalo mallasjuoma omaa vahvan aseman. Alalta löytyy hyvä joukko oluen harrastajia, mutta myös tiettyjä, tiukkaan oluen ympärille vakiintuneita perinteitäkin. Tapana onkin esimerkiksi kohottaa shamppanjamalja flopanneen pelin kunniaksi, kun taas ansaittua menestystä juhlistetaan maltaisan nektarin voimin. Game Breweryn nimikko-olut valmistettiin alun perin projektin avajaisjuomaksi, mutta rahoituskuvioiden viivästyneen aikataulun vuoksi siitä kasvoi kotimaisen pelialan ”oma olut”. Se onkin levittäytynyt tiedostetun keskittyneesti Suomen pelialan keskuksiin ja tarkoitus on ollut kohdentaa tarjontaa myös eri klustereiden suosimiin olutravintoloihin.

Itse oluen taustoista voitaneen kertoa sen verran, että sen tarina alkaa viimesyksyisestä start up-tapahtumasta Slushista, jossa Samuli oli esittelemässä tulevaa Game Brewery-konseptinsa julkaisua. Hiisin Mikko ja Samuli löysivät yhteisen sävelen ja suomalaisen osaamisen ilosanoman levittämistä päätettiin ryhtyä viemään eteenpäin oluen voimin. Yhteistyötä ei suinkaan ole tarkoitus jättää ainutkertaiseksi tapahtumaksi, vaan vakaana aikomuksena on saattaa markkinoille useampiakin yhteistyön hedelmiä esimerkiksi merkittävien pelijulkaisujen yhteyteen – mikseipä omaa olutta valmistettaisi myös yksittäistä pelistudiotakin varten.

Etiketti huokuu pelinostalgiaa
Jo jonkin aikaa saatavilla ollut rukiinen, humaloinniltaan jenkkihenkinen RyePaleAle aloittaa siis saagan. Ruista tosiaan on liitetty ohran joukkoon sekä mallastettuna, että mallastamattomana mutta onpa sekaan sovitettu pieni erä vehnääkin. Rukiin kerrotaan tuovan olueen hyvää tuntumaa rungon puolelle, mutta myös leipäistä maltaisuutta sekä tietynlaista, ehkä pippuristakin terää. Humalointi on koottu ajatellen rukiista mallasrunkoa ja käytettäviksi lajikkeiksi onkin valikoitunut jenkkikolmikko Columbus, Simcoe sekä Chinook, joista ensimmäinen on keskitetty lähes tyystin katkerotuotantoon (40 IBU) Simcoen ja Chinookin hoidellessa aromihumalan osaa. Mäntyistä menoa rukiin seuraksi lieneekin siis tarjolla – varsin mieluisa, suomalaista vivahdetta ammentava mielikuva kieltämättä.

Pääsin maistamaan RyePAn toista erää suoraan tankista piipahtaessani panimolla ja kyllähän olut tuoreeltaan maistui todella hyvin. Ensikosketus toi mieleen keväällä koetun lervigiläisen, rukiisen tupla-IPAn nostattamat tunteet – hiisiläinen toki esittäytyi paremmin juotavassa, rungoltaan kevyemmässä ja virkistävämmässä muodossa. Itse arviointiin otin kuitenkin ensimmäisen erän pullotavaraa, joka ei aivan samalla tavalla pankkia räjäyttänyt, mutta tuore olut onkin aina tuore olut. Testikentän virkaa toimitti kesäinen mökkimaisema, jossa rukiinen tunnelma pääsikin hyvään seuraan:

Hiisi Game Brewery RyePA
Tumman oranssi, hieman jopa leipäisen ruskeaa punakkuutta henkivä olut, joka vaahtoaa varsin reippaasti. Ruis tulee esiin varsin voimakkaanajo tuoksun puolella, rouhean limppuista makeutta palettiin tuovana päävärinä. Ehkä maltaan puolelta nousee myös kevyttä toffeeta – melko vahvasti mallasrunko loppu viimein esillä onkin. Mutta kuten ajan mittaan on totuttu, ei Hiisillä humalointiakaan ole unohdettu. Maltaan hyvästä ryhdistä huolimatta tunnelmaa hallinnoi – joskaan ei ylimielisesti dominoi – greippinen, mäntyistäkin tuoreutta omaava, kevyen hedelmäinen humalointi. Liekkö rukiin käytöstä vai mistä johtuvaa, mutta myös kevyt pähkinän vivahde tuoksusta löytyy. Rehdin toimiva ja monella tapaa ryhdikäs.

Maussa humalointi iskee tuoksua tiukemmin ja pelaakin mainiosti yhteen hyvää taustaa tekevän, rukiisen leipäisen maltaan kanssa. Greippinen purentaa on alusta lähtien hyvin esillä ja saavuttaa kliimaksinsa pitkähkössä, suuta kuivattavassa jälkimaussa. Mukana on myös aromaattisempaa tropiikin hedelmää sekä hyvä lataus männyn henkevyyttä. Tuoksussa tavattu pähkinän henkäys löytyy mielestäni myös mausta. Suutuntumaltaan olut on suhteellisen jämäkkä, joskin vielä hyvin juotavuutensa pitävä. 

Tuomio: Maistuvan rapea, selkeän rukiinen RyePA, joka yhdistelee pohjoisen makuja tarjoavan mallaskattauksen sekä merentakaisen humalakirjon varsin monipuoliseksi paketiksi. Nice!

Pisteet: 37/50

Etiketti henkii pelinostalgiaa, mutta kertoo myös oman tarinansa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti