Aito mallaspossu! |
Maltaasta on moneksi…
Näinhän ne väittävät ja tällä kertaa sanonta pitää hyvinkin paikkansa. Maltaan
kiertokulku mäskäyskattilan hehkuvan kuumuuden jälkeen on mitä monimuotoisin ja
kukin panimo toimii itse parhaaksi havaitsemallaan tavalla. Etelä-Savossa ollaankin
päätetty, ettei maistuvien makujen tarjoamisen tarvitse päättyä olutlinjaston
äärelle, vaan oluen valmistuksesta sivutuotteena syntyvä mäski jatkaa kulkuaan tuottaakseen
lisää nautinnon hetkiä ja maistuvia makuelämyksiä. Mistä tässä nyt oikeastaan
puhutaan?
Rehumarkkinoiden
hintakasvu oli ajanut juvalaisen Kaartilan tilan lihan tuotannon vaikeaan
saumaan ja vuodesta 1920 saakka harjoitettua porsaan kasvatusta oltiin jo paketoimassa
kasaan kannattamattomana toimintana. Saimaan Juomatehtaan muutto
Lappeenrannasta Mikkeliin kuitenkin antoi tilan isäntä Jouni Kaartiselle idean.
Hän päätti ottaa yhteyttä juomatehtaan isähahmo-Pertti Oksaan ja nykyisin
juvalaiset porsaat herkuttelevatkin panimon mäskillä. Yhteistyö sopii hyvin
myös itse panimon lähituotantoa ja ekologisuutta suosivaan maailmankatsomukseen
ja pitäisihän oluen valmistuksesta jäljelle jäävä mäski joka tapauksessa sijoittaa
jonnekin, pois panimon tiloista pyörimästä. Yhteistyö takaa panimolle uuden jakelukanavan oluen
valmistuksen sivutuotteelle tarjoten samalla juvalaisille porsaille edullista
ja maistuvaa pötyä pöytään.
Juvalainen
mallaspossu onkin ainutlaatuinen ilmiö, eikä vastaavaa yhteistyötä vielä
muualla Suomessa harjoiteta (Rönnvikin Olutpaja tosin ruokkii lähiseudun
nautakarjaa). Kaartilan porsaat kasvavat paljon valkuaista sisältävällä,
mäskipainotteisella ruokavaliolla. Hieman vihreääkin lautaselta löytyy, sillä tarjontaa
on täydennetty mm. kotimaisilla herneillä ja härkäpavuilla, joten
kallistunut ulkomainen soija saadaan korvattua muilla valkuaisen lähteillä.
Kaartilan tilan liha onkin aidosti kotimaista, laadukasta ja GMO-vapaata. Porsaat
kuuluvatkin olevan varsin mieltyneitä mäskin leipäisään makuun ja rehut jäävät
kaukaloon mikäli päivän mäskiannos syystä tai toisesta jää saamatta. Yhteistyötä
voitaneen kehua moneltakin kantilta maistuvaksi ja tätä vakuuttaa myös itse
isäntä Juomatehtaan kotisivuilla::
”Possujen rauhallisen
kasvatustahdin ja niiden saaman ravinnon vuoksi, mallaspossun liha on mehevää
ja maukasta. Hyvän rasvapitoisuuden ansiosta se on myös helppokäyttöistä, sillä
se ei esimerkiksi tartu pannuun samalla tavoin kuin monet muut vähemmän
rasvaiset ja tehokasvatetut porsaanlihat.”
---
Siinä mallaspossujen tarina lyhykäisyydessään. Pääsin
tutustumaan aiheeseen pintapuolisesti tämän kevään Panimo Open-tapahtumassa,
jolloin suuntasin retkeni Mikkelin suuntaan. Saimaan Juomatehtaan avoimien
ovien tilaisuudessa oli paikalla myös Kaartisen Jouni ja hän hieman selventi
yhteistyön ideaa yhdessä Pertti Oksan kanssa. Viime viikolla istahdimme Jounin
kanssa mallaspossutäytteisen pizzan ääreen Karoliinan Kestikievarin avajaisissa
Leivonmäellä ja vaihdoimme kuulumisia hieman myös mallaspossuaiheesta. Sain
matkaani myös kassillisen mallaspossuherkkuja eikä mausta kyllä voi valittaa. Jounin
mainitseman pannuun tarttumattomuuden pystyn itsekin vahvistamaan – asia on
tullut testattua korkeimman omakätisesti.
Alta löytyy lisätietoa sekä muutama esimerkki, kuinka mallaspossua
Olutkellarissa kesähelteillä nautiskeltiin. Mallaspossun saatavuus on tällä hetkellä varsin paikallista ja rajoittuu pitkälti Etelä-Savoon. Tilannetta kannattaa seurata joko Facebookista tai Kaartilan tilan kotisivuilta. Näihin kesäisiin tunnelmiin!
Lisätietoa aiheesta:
- Mallaspossu-internetissä
- Mallaspossu Facebookissa
- Mallaspossu Saimaan Juomatehtaalla
- Mallaspossu Panimo Openissa 2014
Mallaspossua pizzassa Karoliinan Kestikievarin tapaan. |
Ulkofile Jukolan juustolan cheddar-salaatilla ja Marsalkkan Tummalla. |
Paprikainen, todella maistuva ja kookas Maajussin makkara kesäisen fetasalaatin, viskisinapin, Tertin Kartanon Karu Arki-oluthyytelön ja Marsalkka Golden Alen kanssa. |
Palvikasleria Jukolan Juustolan Aidon Cheddarin ja Justmannin kanssa ruisleivän päällä. Mausteena viskisinappia ja Karu Arki-oluthyytelöä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti