keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Maltaasta on moneksi: Kaartilan mallaspossu



Aito mallaspossu!
Maltaasta on moneksi… Näinhän ne väittävät ja tällä kertaa sanonta pitää hyvinkin paikkansa. Maltaan kiertokulku mäskäyskattilan hehkuvan kuumuuden jälkeen on mitä monimuotoisin ja kukin panimo toimii itse parhaaksi havaitsemallaan tavalla. Etelä-Savossa ollaankin päätetty, ettei maistuvien makujen tarjoamisen tarvitse päättyä olutlinjaston äärelle, vaan oluen valmistuksesta sivutuotteena syntyvä mäski jatkaa kulkuaan tuottaakseen lisää nautinnon hetkiä ja maistuvia makuelämyksiä. Mistä tässä nyt oikeastaan puhutaan?

Rehumarkkinoiden hintakasvu oli ajanut juvalaisen Kaartilan tilan lihan tuotannon vaikeaan saumaan ja vuodesta 1920 saakka harjoitettua porsaan kasvatusta oltiin jo paketoimassa kasaan kannattamattomana toimintana. Saimaan Juomatehtaan muutto Lappeenrannasta Mikkeliin kuitenkin antoi tilan isäntä Jouni Kaartiselle idean. Hän päätti ottaa yhteyttä juomatehtaan isähahmo-Pertti Oksaan ja nykyisin juvalaiset porsaat herkuttelevatkin panimon mäskillä. Yhteistyö sopii hyvin myös itse panimon lähituotantoa ja ekologisuutta suosivaan maailmankatsomukseen ja pitäisihän oluen valmistuksesta jäljelle jäävä mäski joka tapauksessa sijoittaa jonnekin, pois panimon tiloista pyörimästä. Yhteistyö takaa panimolle uuden jakelukanavan oluen valmistuksen sivutuotteelle tarjoten samalla juvalaisille porsaille edullista ja maistuvaa pötyä pöytään.

Juvalainen mallaspossu onkin ainutlaatuinen ilmiö, eikä vastaavaa yhteistyötä vielä muualla Suomessa harjoiteta (Rönnvikin Olutpaja tosin ruokkii lähiseudun nautakarjaa). Kaartilan porsaat kasvavat paljon valkuaista sisältävällä, mäskipainotteisella ruokavaliolla. Hieman vihreääkin lautaselta löytyy, sillä tarjontaa on täydennetty mm. kotimaisilla herneillä ja härkäpavuilla, joten kallistunut ulkomainen soija saadaan korvattua muilla valkuaisen lähteillä. Kaartilan tilan liha onkin aidosti kotimaista, laadukasta ja GMO-vapaata. Porsaat kuuluvatkin olevan varsin mieltyneitä mäskin leipäisään makuun ja rehut jäävät kaukaloon mikäli päivän mäskiannos syystä tai toisesta jää saamatta. Yhteistyötä voitaneen kehua moneltakin kantilta maistuvaksi ja tätä vakuuttaa myös itse isäntä Juomatehtaan kotisivuilla::

”Possujen rauhallisen kasvatustahdin ja niiden saaman ravinnon vuoksi, mallaspossun liha on mehevää ja maukasta. Hyvän rasvapitoisuuden ansiosta se on myös helppokäyttöistä, sillä se ei esimerkiksi tartu pannuun samalla tavoin kuin monet muut vähemmän rasvaiset ja tehokasvatetut porsaanlihat.”

---

Siinä mallaspossujen tarina lyhykäisyydessään. Pääsin tutustumaan aiheeseen pintapuolisesti tämän kevään Panimo Open-tapahtumassa, jolloin suuntasin retkeni Mikkelin suuntaan. Saimaan Juomatehtaan avoimien ovien tilaisuudessa oli paikalla myös Kaartisen Jouni ja hän hieman selventi yhteistyön ideaa yhdessä Pertti Oksan kanssa. Viime viikolla istahdimme Jounin kanssa mallaspossutäytteisen pizzan ääreen Karoliinan Kestikievarin avajaisissa Leivonmäellä ja vaihdoimme kuulumisia hieman myös mallaspossuaiheesta. Sain matkaani myös kassillisen mallaspossuherkkuja eikä mausta kyllä voi valittaa. Jounin mainitseman pannuun tarttumattomuuden pystyn itsekin vahvistamaan – asia on tullut testattua korkeimman omakätisesti.

Alta löytyy lisätietoa sekä muutama esimerkki, kuinka mallaspossua Olutkellarissa kesähelteillä nautiskeltiin. Mallaspossun saatavuus on tällä hetkellä varsin paikallista ja rajoittuu pitkälti Etelä-Savoon. Tilannetta kannattaa seurata joko Facebookista tai Kaartilan tilan kotisivuilta. Näihin kesäisiin tunnelmiin!

Lisätietoa aiheesta:


Mallaspossua pizzassa Karoliinan Kestikievarin tapaan.
Ulkofile Jukolan juustolan cheddar-salaatilla ja
Marsalkkan Tummalla.
Paprikainen, todella maistuva ja kookas
Maajussin makkara kesäisen fetasalaatin, viskisinapin,
Tertin Kartanon Karu Arki-oluthyytelön ja
Marsalkka Golden Alen kanssa.

Palvikasleria Jukolan Juustolan Aidon Cheddarin ja Justmannin kanssa
ruisleivän päällä. Mausteena viskisinappia ja Karu Arki-oluthyytelöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti