perjantai 4. heinäkuuta 2014

Maisel & Friends Marc’s Chocolate Bock


Baijerin pohjoisosissa, ei kovinkaan kaukana Bambergista majaansa pitävä Brauerei Gebr. Maisel Bayreuth lienee tunnetuin Maisels Weisse-vehnäoluistaan, joiden myötä panimo onkin yksi Saksan johtavista vehnäisten makujen tuottajista. Maiselin veljekset perustivat panimon 1887, mutta suvun juuret oluen valmistuksen saralla vievät aina 200-vuoden päähän. Panimo on säilynyt suvun omistuksessa ja perheyrityksen toiminnasta vastaavatkin tällä hetkellä veljekset Jeff ja Andreas Maisel –neljännen sukupolven panimo-omistajat. Maisel nousi 50-luvun Saksassa suunnannäyttäjäksi vehnäoluiden saralla ja vehniä valmistuu edelleen hyvä kirjo, mutta toki tarjolla on myös muitakin lajikkeita. "Mach's auf Deine Weisse – Do your Weisse” on kuitenkin osuvasti vakiintunut panimon sloganiksi. Pääbrändille on muuten räätälöity oma, ihan komeanlainen nimikkolasi, jota saa myös vaatimattomana kolmilitraisenakin… Weissensa voi ostaa myös tisleenä.

Biere von starkem charakter

Tänään ei kuitenkaan vehnää maistella, vaan pureudutaan panimon lanseeraaman spesiaalin ”ystävä-sarjan”, Maisel & Friendsin tarjontaan. Panimon toimintatavat nojaavat pääosin oluen valmistuksen perinteisiin ja kaikki tuotteet valmistuvat noudattaen kuuluisaa oluen puhtauslakia – Reinheitsgebotia. Jeff Maiselin johdolla kulkeva erikoissarja pyrkiikin nostamaan esiin hieman unohduksiin jääneitä, perinteikkäitä oluttyylejä läheisten, oluen valmistukseen uusia näkökulmia tuovien ystävien avustuksella. Innovatiivisuus pääsee sarjan oluissa paremmin irti ja oluista pyritään tekemään entistä maistuvampia laadukkaiden raaka-aineiden runsaalla hyödyntämisellä. Vanhaa lakia kunnioitetaan ja sen asettamat rajat koetaan mieluisiksi haasteiksi, joihin halutaan vastata monipuolisella lähestymistavalla. Suklaisen bockin takana on Jeffin opiskeluaikainen ystävä Marc Goebel, jota kuvataan intohimoiseksi erikoisoluiden valmistajaksi, joka työskentelee yötä päivää prosessin äärellä saadakseen aikaan mahdollisimman kokonaisvaltaisia makuelämyksiä. Vahvahkon bockin idea kumpuaa irlantilaisista stouteista, joiden hekumaa on lähdetty tavoittelemaan laadukkaalla kattauksella paljon makua ja tuntumaa antavia maltaita – päämääränä on luoda takkatulen ääreen kutsuva, viettelevä olutnautinto.

Maisel & Friends Marc’s Chocolate Bock
Kaunis, todella tumman ruskea, punertavaa kajastusta valoa vasten henkivä olut runsaalla, riittoisalla vaahdolla. Tuoksu on mitä mainioin. Tumma, makean limppuinen maltaisuus on hyvin paahtunutta ja oikein kauniisti esillä. Suklaata löytyy myös mukavasti ja tyyliltään se on onneksi kaakaopapuista, kuivahkon omaista eikä esanssisen makeaa. Myös kevyt savuisen nahkan aromi kaikuu taustalla - tästä kyllä pidän, joskin hivenen lisää syvyyttä ja voimaa tuoksussa voisi olla.

Makuun sitä voimaa onkin jo sitten saatu. Tummuutta uhkuva kokonaisuus nojaa kauniisti maltaan voimaan ja paahtunut, hivenen siirapin kaikuista makeutta tarjoileva limppuinen maltaisuus on voimissaan. Suklaa on tuoksun tavoin levysuklaata "aidompaa", kuivahkoa maistuvuutta antavaa. Lopusta löytyy kevyt katkeron puraisu sekä hentoa marjaista soljuvuutta. Jälkimaku onkin sekoitus paahdetta, jauheista suklaata sekä yrttistä tuntua. Suutuntuma on sopuisan täyteläinen olematta tunkkainen - lagermaisen terävä hiilihappopitoisuudeltaan tosin hieman keventää tuntua, muttei äidy liiallisuuksiin. Hentoa tahmaavuuttakin löytyy.

Tuomio: Oikeastaan varsin hekumallinen paketti, josta löytyy tummien bockien maistuvaa maltaisuutta, mutta myös ale-maailmasta kaivettua suklaan ja paahteen sekoitusta. Nautittavaa juotavaa alusta loppuun, mutta suorastaan huutaa kaverikseen rehtiä paistiruokaa tahi vastaavaa. Hieno olut!

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti